Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé by bol vynikajúci aj v súčasnom futbale

Patrí medzi deviatich slovenských futbalistov, ktorí nastúpili proti Pelému viac ako raz. Ivan Hrdlička (76) sa s ním stretol na slávnej Maracane v Riu de Janeiro (1966) a potom aj na MS v Mexiku (1970). V oboch zápasoch triumfovala Brazília a v oboch skóroval Pelé.

25.10.2020 18:00
Pelé, Rio Foto:
Akrobatické zakončenie Pelého v septembri 1968 v zápase proti Belgicku v Riu de Janeiro.
debata

Od týchto stretnutí uplynulo už viac ako polstoročie. Spomínate si ešte na ne?

To sú zážitky, ktoré v pamäti nevyblednú do konca života. V prvom prípade som mal len dvadsaťtri, v národnom drese som toho dovtedy veľa neodohral.

A zrazu sme leteli do Brazílie a hrali sme na legendárnej Maracane. V hľadisku bolo stotisíc divákov, hoci išlo len o priateľský zápas. Pelé hral iba v prvom polčase. Ale v ňom nám strelil dva góly, prvý hneď v samom úvode. Rozhodol o výhre svojho tímu 2:1.

Bolo ťažké ho brániť?

Nesmierne náročné. Mal vynikajúcu techniku a v zakončení bol perfektný, nevyspytateľný. Samozrejme, všetci sme veľmi dobre vedeli, kto je Pelé, ale z hráčov, ktorí vtedy nastúpili, myslím, že len Bimbo Popluhár mal predtým česť proti nemu hrať.

Treba si uvedomiť, že to boli šesťdesiate roky, takže nijaký internet, nijaké videá a televízne prenosy z Brazílie, nemali sme možnosť ho dovtedy veľmi vidieť. Bolo komplikované sa na taký zápas pripraviť. Stáť odrazu zoči-voči Brazílčanom a Pelému bol o to väčší zážitok.

V druhom prípade išlo o dôležitý zápas – ČSSR otvárala svetový šampionát v Mexiku práve proti Brazílii…

To boli pre nás galeje. Mali sme dobré mužstvo, ale na turnaj sme sa chystali ako amatéri. Prišli sme do Mexika neskoro, podcenili sme aklimatizáciu, horúčavy, vysokú nadmorskú výšku.

Brazílčania sa na šampionát dlhodobo pripravovali a mali v tom čase jedno z najlepších mužstiev futbalovej histórie. V prvom zápase nás zdolali 4:1 a v poslednom, finálovom, rozdrvili rovnakým skóre aj výborných Talianov.

Bol Pelé ústrednou postavou tohto skvelého výberu?

Bez diskusie. Stal sa najvýraznejšou postavou celého šampionátu. Nám strelil gól v úvode druhého polčasu. Dodnes ho mám pred očami, bola to bezchybná akcia, na jej konci si v šestnástke ukážkovo spracoval loptu na prsiach a nechytateľne vypálil. To bol začiatok nášho konca. Prehrávali sme 1:2 a inkasovali sme ešte dva razy.

Vy ste už v druhom polčase nehrali…

V prestávke ma tréneri vystriedali. Ako som spomínal, neboli sme nachystaní na tvrdé podmienky.

Neuveriteľne som sa v strede poľa aj s Lacom Kunom nabehal a bol som úplne vyčerpaný. Nahradil ma Kvašňák. Do prestávky sme sa ešte ako-tak držali, stav bol 1:1. V druhom polčase sme fyzicky odišli.

Ivan Hrdlička v reprezentačnom drese na snímke... Foto: TASR, archív
Ivan Hrdlička Ivan Hrdlička v reprezentačnom drese na snímke z roku 1970.

Stretávali ste sa často v priamych súbojoch na ihrisku s Pelém?

Len málo. Každý z nás mal v zápase iné úlohy, on operoval viac vpredu. Občas sa aj stiahol, pretože bol nielen vynikajúci zakončovateľ, ale aj tvoril. Trápil však najmä obrancov.

Bol Pelé najlepší futbalista histórie?

Bol geniálny futbalista, ale ťažko sa porovnáva napríklad so súčasnosťou. Vynikajúci sú aj Messi a Ronaldo. Alebo pred nimi Maradona. To bol perfektný hráč. Pelého však vnímam aj ako veľkého džentlmena na ihrisku i mimo neho, to sa o Maradonovi nedalo vždy povedať. Teraz sa hrá úplne iný futbal.

Uplatnil by sa v ňom?

S adekvátnym tréningom určite. Bol obrovský talent. Prispôsobil by sa dobe, odmalička by bola jeho príprava iná. Kráčal by k absolútnemu vrcholu po trochu inej ceste, ale vynikal by nad ostatnými.

Pelé

  • Narodil sa v chudobnej rodine v Tres Coracoes 23. októbra 1940, ako dieťa si zarábal čistením topánok.
  • Ako 15-ročný prišiel do FC Santos a vypracoval sa na najlepšieho futbalistu planéty
  • Štartoval na štyroch MS a ako jediný futbalista v histórii získal s Brazíliou tri tituly majstra sveta
  • V zápase proti Vasco de Gama 19. 11. 1969 strelil svoj tisíci gól. Dovedna dal 1¤281 gólov.
  • Po oficiálnom skončení kariéry ho presvedčili, aby sa v roku 1975 vrátil a propagoval futbal v USA. Stal sa hráčom Cosmos New York, s ktorým získal titul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Ivan Hrdlička