Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pelé nikdy nezabudol na československé gesto v Čile

Bol ministrom, diplomatom, obchodníkom, podnikateľom. Ale celý svet ho pozná najmä ako geniálneho futbalistu. Prosím, zoznámte sa, jeho veličenstvo, Pelé! V piatok oslávil osemdesiat rokov.

25.10.2020 08:50
Pelé, Josef Masopust Foto:
Džentlmenské gesto. Pelé s Josefom Masopustom, ktorý v zápase zavelil neatakovať zraneného Brazílčana.
debata (43)

Dicov strach – zo života

Na slávnej Maracane v Riu de Janeiro sa 29. júna 1958 nehral futbal. A predsa v hľadisku sedelo stotisíc ľudí. S napätím počúvali reportáž zo švédskej Rasundy. Keď Pelé piaty raz prekonal Svenssona, vypuklo nespútané nadšenie.

Prenieslo sa rýchlo po obrovskej krajine. Futbalové kráľovstvo oslavovalo prvý titul majstrov sveta. A vynášalo do nebies nového kráľa. Nemal ešte osemnásť. Zrodila sa hviezda. Na dlhé obdobie ovplyvnila svetový futbal. Brazílčan Edson Arantes do Nascimento, ako znie jeho meno, sa stal najlepším hráčom najpopulárnejšej hry všetkých čias.

Narodil sa v Tres Coracoes, mestečku vo vnútrozemí medzi Riom de Janeiro a Sao Paulom. Jeho matka snívala o tom, že z jej Dica, ako ho celá rodina volala, bude raz úspešný lekár. Pelé neskôr spomínal na detstvo v rozpadávajúcom sa starom dome.

Dojatý Pelé (vľavo) po výhre Brazílie nad... Foto: SITA/AP
Pelé Dojatý Pelé (vľavo) po výhre Brazílie nad Švédskom vo finále MS v júni 1958. Mal vtedy ešte len 17 rokov.

„Bieda, to bola moja zničená matka, ktorá sa vadila s otcom, že zasa doniesol domov málo peňazí. To bol denný boj o kúsok chleba a nevyhnutnosť zaobísť sa často bez teplého jedla. Bol to strach. Nie zo smrti, ale zo života."

Ako sedemročný predával orechy a čistil topánky. Detstvo v biede ho poznačilo na mnohé roky. Aj ako dospelý mal neustále starosti o peniaze i o budúcnosť. Na ihrisku bol nezastaviteľný, v súkromí ak nie bojazlivý, tak veľmi opatrný.

Strelil 1 238 gólov a 92 hetrikov

To bol tiež dôvod, prečo si po rozlúčke s FC Santos, kde vyrástol a prežil celú kariéru, takmer po dvoch rokoch opäť obliekol dres s číslom 10 a stal sa hráčom New York Cosmos.

Pre comeback sa nerozhodol náhodou. V New Yorku podpísal zmluvu s veľkou filmovou a gramofónovou spoločnosťou, ktorá mu vyniesla päť miliónov dolárov. Bolo to viac ako za takmer dvadsať rokov futbalovej kariéry.

Bola neuveriteľne bohatá a úspešná. Zoznam jeho triumfov je nekonečný. Pelé sa vypracoval na výnimočného zakončovateľa, ale aj na tvorcu hry. Bol virtuóz, jedinečný technik i driblér, ale opieral sa aj o veľký fyzický fond. A aj keď nevynikal vysokou postavou (173 cm), mal skvelý výskok a veľa gólov vsietil hlavou.

Dostal sa do Guinnessovej knihy rekordov. Dal 1 283 gólov v 1 363 zápasoch. Štatistici zrátali, že sa tešil z 92 hetrikov.

Umenie s loptou na futbalovom dôchodku. Snímka... Foto: SITA/AP
Pelé Umenie s loptou na futbalovom dôchodku. Snímka je z novembra 2007, keď Pelé mal 63 rokov.

Štyri razy sa predstavil na svetovom šampionáte a z troch sa vracal s titulom majstra sveta, čo sa nepodarilo nikomu inému. Fantastický bol jeho vstup na veľkú futbalovú scénu vo Švédsku v roku 1958, kde zažiaril ako tínedžer, strelil šesť gólov (dva vo finále). A neopakovateľným spôsobom priviedol o dvanásť rokov neskôr Brazíliu v Mexiku v roku 1970 k tretiemu titulu. Jednoducho, Pérola Negra (Čierna perla)! O Rei! Kráľ!

Superman v Goodison Parku

So sklonenou hlavou odchádzal len z MS 1966 v Anglicku. Milióny futbalových fanúšikov sa tešili na jeho koncert na starom kontinente. Nebola to jeho osobná prehra, ale trpké vytriezvenie z ilúzie pre 80 miliónov Brazílčanov.

Turnaj sa stal poľovačkou na Pelého, ktorý ho opúšťal s bolestnou grimasou. Bola to najsmutnejšia kapitola jeho rozprávkovej kariéry.

Angličania, ktorí sa doma tešili z prvého a doteraz posledného titulu, mali z Pelého obavy. Dva roky predtým sa stretli s Brazílčanmi na takzvaných malých MS v Riu. A dostali od nich výprask (1:5).

„Rozdrvil nás jediný muž – Pelé. Keby hral v našom tíme, výsledok by bol opačný," tvrdil legendárny Bobby Charlton.

Spočiatku nič nesignalizovalo, že Brazíliu čaká rýchla rozlúčka. Nad Bulharskom, ktoré viedol tréner Rudolf Vytlačil (štyri roky predtým bol s Československom vo finále MS), vyhrala 2:0. Góly strelili Pelé a Garincha.

Pelé. Foto: SITA/AP
Pelé Pelé.

Popredný britský komentátor Frank McGheea sa rozplýval. „Ak je v silách jedného človeka vyhrať majstrovstvá sveta, tak som ho videl včera v Goodison Parku. Tento génius a superman sa volá Pelé."

Pelého načal Žečev, nekompromisný obranca, ktorý ho nespustil z očí. „Dostal som viac úderov než v ktoromkoľvek inom stretnutí. Bulhari sú výborní futbalisti, nechápem, prečo hrajú tak tvrdo," čudoval sa Brazílčan.

Najlepšie MS šampiónov

Proti Maďarsku ho tréner Vincente Feola šetril, nepostavil ho. Hotová katastrofa, obhajcovia titulu podľahli 1:3.

Lenže rovnako sa skončil aj zápas, v ktorom išlo o postup z C-skupiny. Kanárici nestačili na Eusebiovo Portugalsko. Pelého si zobral na mušku Vicente, a ak nestačil, vypomáhal mu Coruna alebo Morais, ktorý urobil aj čiernu robotu.

Pokorený Pelé odchádzal z ihriska ako maršal po prehratej bitke. „Proti nám si mohli súperi dovoliť všetko. Pelého vyfaulovali a aj ostatní hráči schytali nemilosrdné údery," obhajoval sa Feola.

Nič mu to nepomohlo. V Riu a Sao Paule sa konali veľké demonštrácie, dvanásť fanúšikov počas rozhlasovej reportáže dostalo infarkt.

Brazília sa spamätala, zmobilizovala a o štyri roky bola opäť nezdolateľná. Bolo to perfektne pripravené mužstvo, ktoré nikomu nedalo šancu a vyhralo všetky zápasy MS. Vo finále načal Talianov Pelé hlavičkou po nádhernom výskoku, ktorý sa stal jedným zo symbolov sily a majstrovstva šampiónov.

„Naše mužstvo je silnejšie ako v roku 1958 a 1962. Pelé bol vo Švédsku ešte napoly dieťa, teraz je to celý muž, ktorý prispel k triumfu najväčším dielom," komentoval tréner Brazílčanov Mario Lobo Zagalo.

Adamec: V Čile sme Pelého nebránili

O Pelého kvalitách sa presvedčili aj československí futbalisti. Nastúpil proti nim v štyroch stretnutiach a dve z nich sa uskutočnili na majstrovstvách sveta o najcennejši­e body.

V oboch odohral plný počet minút jediný čs. hráč, legendárny slovenský kanonier Jozef Adamec. „Pelé bol fantastický futbalista, najlepší na svete. V roku 1970 v Mexiku sme už vedeli, čo môžeme od neho čakať, bol na vrchole síl, mal super formu."

V Čile 1962 sa tešil Adamec z historického úspechu, československý tím si viezol domov senzačnú striebornú medailu. Na šampionáte sa československí hráči prvý raz stretli v priamom súboji s Pelém. Zápas sa skončil bez gólov.

„Už v prvom polčase sa Pelé zranil, lenže vtedy sa ešte nemohlo striedať, zostal na ihrisku, hoci nemohol naplno behať. Došlo k nevídanej situácii, aká nemá vo futbale asi obdobu.

Masopust zavelil a nesmeli sme Pelého atakovať. Keď dostal loptu, každý sa dva kroky pred ním zastavil. On zasa neútočil a loptu hneď odovzdal spoluhráčovi. Táto neoficiálna džentlmenská dohoda platila do konca stretnutia," spomínal Adamec.

Futbalový kráľ nikdy na veľkorysé gesto a skvelých československých futbalistov nezabudol…

Pelého hlas znel v éteri

Akiste aj preto prejavoval vždy úctu k československému futbalu. Uznával Masopusta, Popluhára, Adamca, Szikoru… A hoci precestoval celý svet a bol mimoriadne žiadaný, navštívil v roku 1994 aj Slovensko. Bol nadšený.

Chlapec sa dotýka ruky sochy legendárneho... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Brazília Futbal Pelé Múzeum Narodeniny Chlapec sa dotýka ruky sochy legendárneho brazílskeho futbalistu Pelého v nadrozmernej veľkosti počas výstavy pri príležitosti jeho 80. narodenín v Múzeu futbalu v Sao Paule vo štvrtok 15. októbra 2020.

Výnimočne poskytol slovenským médiám aj exkluzívny rozhovor. V uplynulých dvadsiatich rokoch viackrát denníku Pravda. Nečakané stretnutie s ním zažil v roku 1967 latinsko­americký spravodajca Čs. rozhlasu Dušan Ruppeldt.

Spomínal, že mal nevýslovné šťastie, z Buenos Aires letel do Ria s reprezentáciou Brazílie. V lietadle neváhal a vyštartoval k Pelého sedadlu. Požiadal Zita, aby sa presunul na jeho miesto a nahral s Pelém rozhovor. Československí poslucháči prvý raz počuli rozprávať futbalovú ikonu.

„V Československu mám výborných priateľov, pozdravujem všetkých vašich fanúšikov a s veľkou radosťou odpoviem na vaše otázky," znel éterom jeho hlas. Unikátny scenár sa zachoval dodnes.

Vyjadril sa, čo si želá v najbližšej kariére. „Usilujem sa udržať si formu, aj sa mi to darí. Dúfam, že mi šťastie vydrží a najmä teraz, keď som začal nový život v manželstve, ma bude Boh ochraňovať, aby som sa nezranil," usmieval sa.

Dodal, že pred 40 dňami sa mu narodila dcéra. „Chcel by som mať ešte aspoň troch synov," dodal v dobrej nálade.

Z prvých dvoch manželstiev mal dvoch. Obaja hrali futbal, ale ani jeden sa k jeho umeniu nepriblížil. Ba mnohí odborníci i fanúšikovia tvrdia, že na planéte sa nenarodil už nijaký iný futbalista, ktorý by bol lepší ako on…

Pelé

  • Narodil sa v chudobnej rodine v Tres Coracoes 23. októbra 1940, ako dieťa si zarábal čistením topánok.
  • Ako 15-ročný prišiel do FC Santos a vypracoval sa na najlepšieho futbalistu planéty
  • Štartoval na štyroch MS a ako jediný futbalista v histórii získal s Brazíliou tri tituly majstra sveta
  • V zápase proti Vasco de Gama 19. 11. 1969 strelil svoj tisíci gól. Dovedna dal 1 281 gólov.
  • Po oficiálnom skončení kariéry ho presvedčili, aby sa v roku 1975 vrátil a propagoval futbal v USA. Stal sa hráčom Cosmos New York, s ktorým získal titul.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #brazílski futbalisti #československí futbalisti