Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tridsať rokov v službách futbalového kráľa

Poznajú sa už bezmála tridsať rokov. Takmer rovnako dlhý čas ich spája priateľstvo a pôsobí aj ako jeho poradca. Joe Borbély, rodák z Nitry, bol v septembri 1994 autorom a manažérom historickej návštevy futbalového kráľa Pelého na Slovensku.

25.10.2020 06:00
Julio Mazzei, Joe Borbély, Pelé Foto:
Pelé pred rokmi v spoločnosti svojich priateľov - vpravo Julio Mazzei, vľavo Joe Borbély.
debata

Spomínate si na prvé stretnutie s Pelém?

Úplne presne, na to sa nedá zabudnúť. Bolo to 21. júla 1991, na Giants Stadium v New Jersey organizovali veľkolepý exhibičný zápas legiend. Slávny klub Cosmos, za ktorý Pelé na sklonku kariéry hrával, oslavoval 20. výročie vzniku. Pelé mal čestný výkop, v zápase sa predstavila plejáda superhviezd ako Rivellino, Zico, Edu, Zoff, Rossi, Neeskens a ďalší. Akreditoval som sa na túto udalosť ako fotograf, mal som jasný zámer, chcel som sa dostať na ihrisko a do Pelého blízkosti.

Podarilo sa?

Keď vychádzal z tunela, priskočil som k nemu a požiadal o podpis a spoločnú fotografiu. Jeho ochranka ma odsotila, čo si Pelé všimol. Opýtal sa ma, odkiaľ som a čo chcem. Lámanou angličtinou som odpovedal, že by som s ním rád urobil rozhovor a odvolal som sa aj na to, že mu nesiem pozdrav od Masopusta a Puskása.

To ho zaujalo, oboch legendárnych futbalistov poznal a vážil si ich. Podpis som dostal, aj sme sa odfotografovali. Rozhovor dohodni s mojím poradcom a ukázal na vedľa stojacieho profesora Julia Mazzeia. Onedlho sme sa opäť stretli, tentoraz v New Yorku.

Len náhoda?

Nie úplne. Vedel som, že príde propagovať majstrovstvá sveta v USA 1994 do svetoznámeho hotela Plaza, ktorého majiteľom bol súčasný americky prezident Donald Trump. Túto informáciu som dostal od vtedajšej Trumpovej manželky Ivany, s ktorou som sa poznal.

Keď Pelé vystúpil z veľkej limuzíny, oslovil som ho a na moje prekvapenie si na mňa spomenul. Vtedy vznikla aj pamätná fotografia, ktorá vďaka CNN obletela svet. Trvalo ešte zopár mesiacov, kým ma Pelé prijal vo svojej kancelárii v New Yorku.

Ale odvtedy som bol v nej častým hosťom. Manažoval som mu veci necelé dva roky, kým ho v roku 1995 nevymenovali za ministra športu. Na jeho odporúčanie som sa stal generálnym manažérom Brasil masters, čo bol tím brazílskych legiend.

V tom čase ste mu predložili aj projekt návštevy na Slovensku a Maďarsku. Vraj nebolo jednoduché ho presvedčiť…

Trvalo to dosť dlho. Dôvodov bolo viac. Vtedy zúril vojenský konflikt v Juhoslávii. Legendy Brazílie, ktoré mali cestovať s ním, sa zľakli a odmietli cestovať, čo ovplyvnilo i Pelého.

Letenky boli vyplatené, v lufte boli obrovské peniaze. Rozhodla naša vzájomná dôvera a priateľstvo, ktoré sa medzi nami časom utvorilo. Spolu s profesorom Mazzeiom sme Pelého presvedčili, že na Slovensku mu nebezpečenstvo nehrozí. Rozhodujúci večer sme sedeli spolu v jeho kancelárii do pol štvrtej ráno a tam sme aj prespali vo foteloch.

Joe Borbély. Foto: ARCHÍV JOA BORBÉLYHO
Joe Borbély Joe Borbély.

Pelé je tretí raz ženatý, z manželstiev má päť deti. Ako spolu vychádzajú?

S deťmi z prvého i druhého manželstva má veľmi dobrý vzťah a vždy sa im usiloval pomáhať a čo najviac sa s nimi stretávať. Najznámejší je syn Edinho, bývalý brankár FC Santos, ktorý aj momentálne pôsobí v štruktúrach tohto veľkoklubu. Mladší syn Joshua tiež hrával za dorast v Santose, ale už roky býva v USA s matkou Assiriou Lemos, skúša šťastie s futbalom tam. S bývalou modelkou má dvojčatá, okrem Joshuu dcéru Celeste.

So súčasnou manželkou sa oženil len pred štyrmi rokmi. Ako sa zoznámili?

Marcia Aoki je japonského pôvodu, ale narodila sa v Brazílii. Je od neho mladšia o 25 rokov. Je to biznismenka z bohatej rodiny. Zoznámili sa už dávno na jednej spoločenskej akcii, ale osud ich dal dokopy znova po dlhých rokoch. Bývajú striedavo v New Yorku a na ostrove Guaruja pri Santose.

Akú jeho povahovú črtu by ste vyzdvihli najviac?

Nie je veľký rozdiel medzi Pelém pred kamerami, na verejnosti a v súkromí. Nevie sa totiž pretvarovať. Podľa mňa je najslávnejší a najznámejší človek na planéte, ale vždy sa usiluje vyjsť v ústrety aj fanúšikom a byť k ním priateľský.

Na nič sa nehrá a nad nikoho sa nepovyšuje. Často reaguje spontánne. Nikdy mi nič neprikazoval. Je veľký diplomat a tak sa zvykne aj vyjadrovať. Vždy otvára priestor na dialóg. V súkromí je citlivý, otvorený a pozorný. Ale vie sa aj zatnúť. Zažil som to s ním aj v Košiciach.

Brazílsky pouličný umelec Eduardo Kobra robí... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Eduardo Kobra Brazílsky pouličný umelec Eduardo Kobra robí posledné úpravy na nástennej maľbe k 80. narodeninám futbalovej legendy Pelého v meste Santos.

Čo máte konkrétne na mysli?

Na autogramiáde rozdával fanúšikom podpisy štyri hodiny. To sa predtým ani potom nikdy nestalo! Dohoda však znela, že autogramiáda potrvá 45 minút. Nabúralo nám to celý večerný program, museli sme neskutočne improvizovať. Nedal si povedať, na autogramiádu prišli tisíce ľudí a bol natoľko dojatý, že chcel vyhovieť všetkým.

Vnímate aj jeho negatívne vlastnosti?

Neviem, či je to negatívna vlastnosť, ale je veľký spáč. Vstávať až pred obedom nie je preňho výnimkou. Niekedy dokáže byť priskoro nadšený a priveľmi dôverčivý. Zažil som s ním za vyše dvadsať rokov našej spolupráce všeličo.

Možno by niekto neveril, ako sa šejkovia či ministri predbiehali, kto sa s ním skôr odfotí, podá mu ruku alebo dostane jeho podpis. Miliardári ponúkali šialené sumy, len aby priletel na ich seansy a podujatia. Často sa len usmial: Pozri sa, oni si myslia, že si môžu kúpiť Pelého. Proste Kráľ!

Pelé počas tlačovej konferencie po jeho... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Brazília Futbal Pelé stav nemocnica prepustenie Pelé počas tlačovej konferencie po jeho prepustení z nemocničnej liečby v Sao Paulo 9. decembra 2014.

Jeho učiteľom i trénerom, ktorý mu stále pomáhal, bol profesor Mazzei…

Bol to človek s veľkým srdcom. Svetoznámy futbalový odborník, metodik či tréner. Dlhé roky pôsobil aj v reprezentácii, v Palmeirase i Santose.

S New York Cosmos získal americký titul. Keď Pelé ako 15-ročný chlapec prišiel do Santosu, od prvého dňa ho zverili do jeho rúk. Mal z neho spraviť dobre stavaného futbalistu, lebo bol taký chudý, že ho skoro odfúkol vietor.

Mazzei mal najväčší podiel aj na Pelého prestupe do Cosmosu. Keď o jeho príchod do USA prejavili záujem americky prezident Gerard Ford a minister zahraničných vecí Henry Kissinger, Pelé im povedal, že najprv musia presvedčiť profesora. Neurobil žiadne športové či obchodné rozhodnutie bez neho. Bol jeho druhým otcom.

Na čie rady dá najviac teraz, kto ho ovplyvňuje?

Po Mazzeiovej smrti sa stal jeho najbližším spolupracovníkom kamarát z mladosti Pepito, ktorý s ním aj často cestoval po svete a vybavoval jeho administratívu. V súčasnosti je to hlavne jeho manželka Marcia.

August 1977. Pelé v drese New Yorku Cosmos. Foto: SITA/AP, Ray Stubblebine
Pelé August 1977. Pelé v drese New Yorku Cosmos.

Zažili ste spolu nejakú kurióznu situáciu?

Bolo ich množstvo. V Budapešti som musel nájsť kostol, kam by sa išiel tajne pomodliť. Farár nám ho otvoril o polnoci, keď tam nik nebol. Na Slovensku ma prekvapil prosbou, aby som jeho čerstvú manželku Assiriu zobral na trojdňovú návštevu Prahy, chcela ju veľmi vidieť. On letel na rokovanie FIFA do Tokia. Pelé vždy vedel prekvapiť…

Ako sa Pelé cíti aktuálne, v akej je kondícii?

Jeho zdravotný stav je dobrý, ako sám hovorí, cíti sa ako za mlada… V nedávnej minulosti mu robila problémy dlhšia chôdza, to boli dôsledky operácie bedrového kĺbu. Preto ho bolo často vidieť v médiách, ako ho tlačia na vozíku. Teraz s iróniou vraví, že súčasná pandemická situácia dokázala to, čo nič a nikto predtým – prinútiť Pelého, aby necestoval po svete, veľa oddychoval, relaxoval a konečne sa staral aj o svoje zdravie a o seba.

Blahoželali ste mu už k osemdesiatke a dali ste mu nejaký darček?

Samozrejme, ale vzhľadom na situáciu netradične cez videotelefón. S darčekmi Pelému nemám problém, už vyše dvadsať rokov mu nosím maďarskú salámu, nemá problém si túto delikatesu aj vypýtať. Na okázalé a drahé darčeky nikdy nebol.

Chystá Pelé veľké oslavy?

Pandémia a karantény ich prekazili. Aj všetky pozdravy a rozhovory boli predtočené, všetko sa mohlo realizovať len cez modernú techniku. Súčasnú neradostnú situáciu berie Pelé veľmi vážne a zodpovedne. Je však optimista a s úsmevom tvrdí, že najprv musíme poraziť vírus a až potom sa budeme zabávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Joe Borbély