Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Ameriky ho predávali ako krokodíla, v Nigérii zastavil boje

Pelé zažil množstvo kurióznych situácií.

23.10.2020 13:00
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Takmer celú hviezdnu kariéru prežil v FC Santos a keď sa s ňou rozlúčil, presvedčili ho, aby sa vrátil a ešte pomohol propagovať futbal v USA. V roku 1975 sa stal hráčom New Yorku Cosmos.

Rozhodnutie padlo po osobnej prosbe vtedajšieho ministra zahraničných vecí USA Henryho Kissingera.

Prišiel ho osobne presvedčiť, ale Pelé najskôr odmietol, nechcelo sa mu odchádzať z Brazílie. To by ste Mr. Kissinger museli najskôr presvedčiť môjho poradcu profesora Mazzeia, odvetil Pelé.

Julio bol jeho priateľ a poradca, ktorý ovplyvnil jeho život i kariéru a bez neho neurobil nijaké vážnejšie rozhodnutie.

Netrvalo dlho a Mazzei mu vraví: Rei, ideme do Ameriky… Kissinger a Mazzei sa dohodli, že príchod futbalového kráľa do New Yorku musí byť prekvapením a keď sa o prestupe budú baviť, len pod krycím menom – krokodíl.

"Keď potom Kissinger a Mazzei telefonicky dohadovali nejaké podrobnosti a minister bol v Bielom dome vo Washingtone, odrazu vstúpil do kancelárie americký prezident Gerald Ford.

Chvíľu nechápavo počúval… Si okej Henry? opýtal sa po chvíli. Minister mávol rukou a prezident dodal: Henry, hneď ako dokončíš nákup toho krokodíla, zastav sa u mňa," popisoval bizardnú situáciu Pelé v jednom rozhovore pre Pravdu.

Takmer neuveriteľná príhoda sa odohrala aj v roku 1970, keď v Nigérii zúrila občianska vojna. Dve bojujúce skupiny sa dohodli na prímerí, aby mohli sledovať exhibičný zápas v Lagose, v ktorom nastúpil Pelé.

"Noviny písali: Pelé zastavil vojnu v Afrike! Ale nám nebolo všetko jedno. Po našom prílete sa strieľalo, čo nás veľmi prekvapilo i vystrašilo, sľubovali nám absolútnu bezpečnosť.

Akonáhle však priniesla miestna televízia správu o mojom prílete, povstalci prerušili boje. Bol som z toho neskutočne dojatý," popisoval Pelé.

V roku 1965 sa v drese Santosu predstavil v Bogote. Rozhodca mu ukázal červenú kartu, čo bola pre neho výnimočná situácia.

Diváci však začali na štadióne na protest vyčíňať, až musela zasiahnuť kolumbijská polícia. Odviedla do bezpečia rozhodcu a Pelé sa vrátil na trávnik…

Všetci najmocnejší a najvplyvnejší muži sveta prijali Pelého a považovali si to za veľkú česť. V roku 1967 sa perský šach na letisku v Sao Paule dozvedel, že priletí futbalový kráľ. Odložil svoj let a vyše dve hodiny čakal, len aby sa mohol odfotografovať s futbalovou ikonou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #futbal #pelé