Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V českom korupčnom škandáli uviazol aj bývalý tréner Slovana

Do českej korupčnej aféry je pravdepodobne zapletený aj bývalý dlhoročný československý futbalový reprezentant Jozef Chovanec. Výkonný výbor Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) ho v pondelok odvolal z postu predsedu komisie rozhodcov FAČR. Roman Berbr rezignoval na všetky svoje funkcie v asociácii.

19.10.2020 15:33 , aktualizované: 18:02
Jozef Chovanec Foto:
Jozef Chovanec ako tréner Slovana.
debata (1)

Berbr je od nedele vo väzbe. „Ako predseda výkonného výboru som prijal rezignáciu Romana Berbra na funkcie podpredsedu asociácie, člena výkonného výboru a predsedu plzenského krajského zväzu,“ povedal predseda FAČR Martin Malík podľa webu idnes.cz.

Ďalší český portál lidovky.cz zverejnil v pondelok niekoľko informácií z policajných zdrojov, ktoré popisujú obvinenia voči športovému manažérovi Slavoja Vyšehrad Romanovi Rogozovi.

„Za asistencie spolupáchateľov a ďalších aktérov kauzy Romana Berbra a Michala Kánika sa pokúsil ovplyvniť minimálne tri zápasy predchádzajúceho ročníka druhej ligy. Na schôdzke na štadióne Evžena Rošického zariadil prostredníctvom Jozefa Chovanca zmenu v pôvodnej nominácii na duel s tímom SK Líšeň a dosadil dohodnutého rozhodcu,“ píše sa vo zverejnenom spise.

Štadióny s najlepšou atmosférou (France Football) Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
30. Millerntor-Stadion - St. Pauli.

VV FAČR odvolal okrem Chovanca aj podpredsedu komisie rozhodcov Martina Wilczeka a členov Pavla Mareša s Jiřím Kurešom. V komisii zostal jedine Tomáš Bárta, ten je v nej ako zástupca profesionálnych súťaží 1. a 2. ligy, ktoré riadi Ligová futbalová asociácia (LFA).

Národné centrum proti organizovanému zločinu (NCOS) zadržalo v piatok Berbra s ďalšími osemnástimi osobami a začalo vykonávať úkony trestného konania.

Tri osoby sú podozrivé zo sprenevery a podplácania, tri z prijatia úplatku v prospech organizovanej skupiny, trinásť ľudí vyšetrujú za prijatie úplatku. "Je to útok na samotnú podstatu futbalu.

Zásah bude veľký u nás doma aj v zahraničí. Tieto udalosti ma nenechávajú pokojným. Z chýb sa treba poučiť, chyby sa stali, nesmieme sa pred nimi skrývať. Mrzí ma, že sa chýb dopúšťam aj ja," dodal Malík, ktorý tiež uvažoval o rezignácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Roman Berbr #Roman Rogoz