Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľačať môžete pred Bohom, hnevá sa Klaus. Česi to schytali z každej strany

Nielen Slováci, aj Česi riešia rovnaký problém. Gesto, ktorým sa prezentuje hnutie Black Lives Matter.

16.10.2020 14:00
Škótsko, Česko Foto: ,
Momentka zo zápasu Škótsko - Česko.
debata (19)

Dva zápasy, rovnaký scenár. Či zápas Ligy národov v Škótsku hrali Slováci alebo Česi, začal sa rovnako – tesne pred úvodným hvizdom si oba výbery kľakli.

Akú reakciu to vyvolalo na Slovensku, už vieme. Ohradili sa fanúšikovia a neskôr aj predseda Národnej rady Boris Kollár. Ten hráčov upozornil, že kľaknúť si môžu akurát tak na Slavíne.

Aj Česi za toto gesto schytali. Najprv na sociálnych sieťach a potom priamo z úst niektorých politikov. „Kľačí sa prípadne v kostole pred Bohom. Nie pred športovaním,“ napísal na Twitter Václav Klaus mladší, poslanec a predseda hnutia Trikolóra.

Neskôr svoje stanovisko zaujal aj Tomio Okamura, podpredseda Poslaneckej snemovne a šéf hnutia SPD.

„Futbalisti z českej reprezentácie pokľakli symbolicky pred rasistami z Black Lives Matter. Hanba! Podporujú snáď, aby tu horeli ulice, a podporujú rasizmus proti belochom? Za to sú platení veľkými dotáciami zo štátneho rozpočtu? Úbohosť. Keby sa radšej sústredili na to, aby vyhrali … To by som ako futbalový fanúšik veľmi uvítal,“ napísal na Facebook.

Najšokujúcejšie prestupy futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Tévez. Argentínčan opustil v roku...

Vedenie českého futbalu sa bráni. Vyhlásilo, že Škóti si chceli kľaknúť aj pred duelom za riekou Moravou, ale v tomto prípade neustúpili.

„Podobné prejavy sympatií sú v spojitosti s podporou hnutia Black Lives Matter na britských ostrovoch v posledných týždňoch a mesiacoch bežné, podporuje ich aj UEFA a nemeckí rozhodca spolu s českou futbalovou reprezentáciou sa tak v tomto konkrétnom prípade zachovali v súlade s požiadavkou hostiteľskej strany,“ odznelo v stanovisku.

Portál iDNES.cz uverejnil na webe anketu s otázkou, či čitateľom takéto pokľaknutie reprezentantov prekáža. Výsledok je jednoznačný – zhruba 75 percent má s týmto gestom problém. Názory v ankete napokon potvrdili aj diskusné príspevky – ten najlajkovanejší znel takto: „Niekedy je potrebné vystúpiť z davu, urobiť krok späť a povedať – tak takto už nie, vážení.“

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Lives Matter #českí futbalisti