Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemcom vládne železnou rukou. Vráti ich na vrchol?

Niekedy príde vyvrcholenie príbehu skôr, ako by sa čakalo. Málokto si spomenie na dramatický priebeh finále majstrovstiev sveta vo futbale 2014. Fantastický gól Maria Götzeho vo finále proti Argentíne zapadol po historickom semifinále prachom.

08.10.2020 15:00
Nemecko, Turecko, Joachim Low Foto: ,
Tréner Nemecka počas zápasu s Tureckom.
debata

Práve v ňom totiž Nemci dosiahli futbalovú nirvánu a Brazílčania 8. júla 2014 zasa prerazili dno. Hostia vtedy pod vedením Joachima Löwa dosiahli vrchol, z ktorého sa však postupne zosúvajú.

Uchvátili ho Brazílčania

„Futbal je jednoduchá hra. Dvadsaťdva ľudí 90 minút naháňa loptu a na konci vždy vyhrajú Nemci,“ hodnotil vyradenie v semifinále MS 1990 Angličan Gary Lineker.

Nevedno, či vtedajšieho ofenzívneho stredopoliara švajčiarskeho Schaffhausenu Löwa táto hláška pobavila, ale v najlepších trénerských rokoch ju dotiahol k dokonalosti.

Nemci zostali verní trpezlivému a systémovému prístupu. Mladého trénera si po viacerých klubových anabázach v rodnej krajine, v Rakúsku či v Turecku vyhliadli a dali mu pred 16 rokmi šancu pri reprezentačnom výbere.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Po dvoch rokoch v úlohe pomocníka Jürgena Klinsmanna a vyradení v semifinále na domácom šampionáte v roku 2006 sa ujal National Elf. Sedí na jeho lavičke doteraz, márne by ste medzi veľmocami hľadali tak dlho slúžiaceho trénera.

„Pokiaľ chcete niečo dosiahnuť, musíte si hľadať nové cesty. Bez nich totiž nepredstihnete lídrov a nestanete sa príkladom, ktorý chcú ostatní nasledovať,“ vravel pre Bild Löw.

Byť trénerom futbalovej veľmoci nie je med lízať. Keď však máte v tíme výnimočnú generáciu okolo kapitána Philippa Lahma, Bastiana Schweinsteigera, Miroslava Kloseho, Manuela Neuera či Thomasa Müllera, je to o niečo jednoduchšie.

"Ukázali obrovskú kvalitu – na ihrisku aj mimo neho. Spravili na mňa dojem, ale môj najsilnejší zážitok sa viaže k Brazílčanom. Po tom, čo sme ich zdolali 7:1, nás chránili cestou na letisko a do hotela.

Bolo mi cťou, nikdy na to nezabudnem. Je to dôkaz, že sme ukázali niečo výnimočné. A aj to, že Brazílčania milujú futbal," vrátil sa k najväčšiemu triumfu v trénerskej kariére.

Kritika od Lahma

Hoci jeho mužstvo sa už roky snaží najpopulárnejšiu hru inovovať, rodák z Freiburgu si rád potrpí na rutinu. Löw sa každé ráno chodí poprechádzať aspoň päť kilometrov.

Málokedy sleduje víťazné zápasy svojho tímu, napríklad z MS 2014 videl iba prvú polhodinu súboja proti Brazílii (Nemci po 29 minútach viedli 4:0) a predĺženie proti Argentíne vo finále.

Ako chlapec miništroval v rímskokatolíckom kostole. V roku 2003 absolvoval úspešnú expedíciu na Kilimandžáro. Niekoľkokrát mu zobrali vodičák za rýchlu jazdu a telefonovanie.

Vyžíva sa v hraní pokru, nemá rád novinárov. A žiaľ má aj nechutnú úchylku, ktorú vám internetový vyhľadávač ponúkne pri jeho mene ako jednu z prvých možností.

Sklamaní futbalisti Nemecka. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Futbalisti Nemecka Sklamaní futbalisti Nemecka.

„Človek musí vedieť, ako od futbalu vypnúť. Aj svoju ženu roky milujete nadovšetko, ale niekedy máte radosť, keď nie je doma,“ poskytol čo-to zo svojho humoru.

Pred dvomi rokmi ho smiech prešiel. Po nemeckom fiasku na majstrovstvách sveta v Rusku bol blízko vyhadzovu. Zväz ho však podržal.

Uveril, že nemecký tím potrebuje novú krv, viac skúseností a novú charizmu. Väčšina nemeckej verejnosti sa potešila, keď Löwovi predĺžili zmluvu až do roku 2022. Našli sa však aj takí, ktorí chceli zmenu okamžite.

„Je nutné nastaviť striktnú kultúru správania sa. Tréner musí robiť jednoznačnejšie rozhodnutia a nezbavovať sa zodpovednosti. Mal by zabudnúť na množstvo lídrov, ktorí v tíme boli pred rokmi. Inak znova pohoríme,“ nešetril kritikou kapitán majstrov sveta z 2014 Lahm.

Müllera nepotrebuje

Löw si ctí pracovnú morálku. Neznáša, keď sa mu na tréningoch niekto fláka. Pravdou však je, že tie bývajú príliš aj pre najtvrdších chlapov.

„Keby s nami trénoval Lance Armstrong, po hodine a pol by bol hotový,“ tvrdil presvedčivo Löw.

Slávu i rešpekt si ako elév musel na nemeckej lavičke vybojovať vďaka tvrdej ruke. Pre mnohých bola prisilná, niektorí na ňu doplácajú aj dnes.

Nemecko - Turecko.

Müller síce vynikajúco rozhadzuje lopty medzi hviezdy Bayernu, v reprezentácii je však už nepotrebný, čo Löwovi dávajú kritici pravidelne pocítiť.

Aj Müller s nemilým výrazom sleduje, ako Nemci zažívajú najhorší rok vo svojej futbalovej histórii. Hoci ho pandémia koronavírusu zmenila na nepoznanie, ani jedna výhra od začiatku roka 2020 je v tamojších končinách niečo nevídané.

Platí to aj po stredajšej remíze 3:3 proti Turecku. Favorit v Kolíne trikrát viedol o gól. Zvyšné príležitosti však zahodil a spravil tri chyby, po ktorých hostia zakaždým vyrovnali.

„Som nahnevaný a sklamaný. Je medzi nami porazenecký duch. Panikárime v jednoduchých situáciách a pred bránkou súpera nám chýba pokoj,“ hneval sa po zápase Löw.

Už viackrát v kariére čelil ostrej kritike a hlasom, ktoré chceli jeho hlavu. Zakaždým odolal.

Podarí sa mu to aj teraz?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Joachim Löw #nemeckí futbalisti