Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Panenka leží vo vážnom stave na JIS-ke, potvrdili mu koronavírus

Futbalovú legendu Antonína Panenku vo vážnom stave previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Sedemdesiatjedenročný autor slávneho "dloubáku" je pripojený k prístrojom, ktoré podporujú jeho životné funkcie.

07.10.2020 15:58 , aktualizované: 17:15
Antonín Panenka Foto: ,
Antonín Panenka na snímke z roku 2015.
debata (12)

Informoval o tom klub Bohemians Praha 1905 na facebooku. „Viac jeho stav zatiaľ nebudeme komentovať. Tondo, bojuj!“ dodáva zdroj.

„U Antonína Panenku bola potvrdená nákaza koronavírusom. Ide o aktuálny test,“ doplnil neskôr pražský klub. Futbalový básnik, ako sa Panenkovi hovorilo, prežil v „Ďolíčku“ väčšinu svojej kariéry, odohral zaň 14 sezón.

Ako informuje denník Blesk, pozitívny test mala aj jeho manželka.

„Prajeme veľa síl a skoré uzdravenie,“ odkázalo niekdajšiemu futbalistovi vedenie Futbalovej asociácie ČR.

Panenka je vo svete slávnejší ako väčšina niekdajších československých, ale aj súčasných českých reprezentantov. Môže za to netradične kopnutá penalta vo víťaznom rozstrele finále ME 1976 v Belehrade. Rozhodol ňou o finálovom triumfe výberu ČSSR nad Nemeckom.

Dodnes všetci nazývajú penaltový gól oblúkom do stredu bránky ako „Panenkova penalta“. Jeho exekúcia má aj svoje pomenovanie, ide o tzv. „dloubák“.

Je odchovancom pražského Bohemiansu a v rokoch 1967 až 1982 pôsobil v tomto klube v seniorskom tíme. Československo reprezentoval v rokoch 1973 až 1982.

S výberom Československa získal na ME aj bronz v roku 1980. Celkovo v najcennejšom drese odohral 59 duelov a strelil v nich 17 gólov.

„A bohužiaľ, tá penalta prehlušila všetky ostatné okamihy z mojej kariéry. Preslávilo ma to, ale tiež na ňu trochu žiarlim,“ hovorieva s úsmevom Panenka podľa iDnes.cz.

Padáčik Antonína Panenku do siete Seppa Maiera. Foto: www.conti-online.com
Antonin Panenka Padáčik Antonína Panenku do siete Seppa Maiera.

Od roku 1982 až do ukončenia hráčskej kariéry v roku 1993 pôsobil v Rakúsku. V roku 1985 bol s Rapidom Viedeň vo finále Pohára víťazov pohárov, ako striedajúci hráč však neodvrátil prehru 1:3 s anglickým Evertonom.

Po ukončení hráčskej kariéry sa vrátil do Bohemiansu Praha ako funkcionár, dlhý čas je čestným prezidentom klubu.

„Vždy som sa snažil hrať fér. Chcel som hrať bez akýchkoľvek malérov. Mal som futbalovú loptu na to, aby som pobavil ľudí. Aby sa mali o čom zhovárať,“ povedal viackrát Panenka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Antonín Panenka