Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci by privítali dohodu medzi štátom a investorom NFŠ

Takmer 71% občanov Slovenska si myslí, že Národný futbalový štadión je pre Slovensko potrebný. Opačný názor má 20% ľudí. 64% ho považuje za predražený, ale iba 19% súhlasí s postupom vlády, ktorá označuje zmluvy medzi investorom a štátom za neplatné a odmieta na výstavbu štadióna prispieť.

01.10.2020 08:53
NFŠ tehelné pole štadión Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata (2)

18,9% ľudí si naopak myslí, že vláda by takto voči investorovi postupovať nemala. V celom spore o Národný futbalový štadión sa najviac ľudí (55%) prikláňa ku dohode a kompromisu.

Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému... Foto: Pravda
Graf NFŠ Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému futbalovému štadiónu.

Aj takého výsledky priniesol reprezentatívny prieskum verejnej mienky, ktorý v dňoch 14–18.september 2020 na vzorke 1 000 respondentov realizovala agentúra AKO. Objednávateľom prieskumu je investor štadióna, spoločnosť NFŠ a.s..

„Neprekvapuje ma, že 64% ľudí považuje štadión za predražený, pretože táto nepravdivá informácia sa na ľudí valí už minimálne dva roky. Na druhej strane veľká väčšina považuje toto dielo za potrebné, pekné a moderné.

A najmä, pre väčšinu ľudí je najlepším riešením dohoda medzi nami a štátom, hoci štát v posledných mesiacoch možnosť dohody torpéduje“, povedal predseda predstavenstva NFŠ a.s. Pavel Komorník a dodal, že ľudia tak vlastne dávajú najavo, že treba používať zdravý sedliacky rozum a nie silácke mocenské gestá.

Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému... Foto: Pravda
Graf NFŠ Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému futbalovému štadiónu.

Podľa riaditeľa agentúry AKO Václava Hřícha je z prieskumu jasné, že kauzu Národného futbalového štadióna zaznamenala pomerne veľká skupina ľudí (57%), pričom 55% si myslí, že štát a investor by mali prijať spoločné a kompromisné riešenie.

„Preferenciu dohody potvrdzuje aj identické rozdelenie dvoch krajných hodnotení – kedy 19% ľudí súhlasí s tvrdým prístupom štátu, ktorý vyhlasuje zmluvy s NFŠ za neplatné a 18,9% ľudí si myslí, že toto nie je správny postup štátu“, povedal o prieskumu Václav Hřích.

Dodal, že zreteľná väčšina ľudí (70 – 86%) vníma štadión ako moderný a potrebný kultúru a šport. Naopak zreteľná menšina (10–19%) označuje štadión za nevzhľadný a nepotrebný.

Národný futbalový štadión Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión - Tehelné pole.

Najmenej jednoznačné výsledky priniesol prieskum pri otázke, kto by mal štadión prevádzkovať. Najväčšie preferencie (32%) dosiahla možnosť, že štadión by mal prevádzkovať súkromník s podporou štátu.

Za štátnu prevádzku je 23% a za prevádzku v réžii súkromníka 19%. Ďalších 17% si myslí, že prevádzkovať štadión by mal súkromník a štát by mu mal poskytovať podporu len vo vybraných a výnimočných situáciách.

„Otázka spôsobu prevádzky je odborná, povedal by som až manažérska a názory ľudí sa tu pomerne trieštia.

Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému... Foto: Pravda
Graf NFŠ Graf prieskumu agentúry AKO k Národnému futbalovému štadiónu.

Ale určite sa dá povedať, že miernu prevahu má pocit, že aj pri prevádzke takéhoto štadióna by mali súkromník a štát podľa možnosti kooperovať a nie hádať sa“, povedal Václav Hřích.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión