Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Barcelone bol nazvyš. Madrid víta bojovníka, čo hryzie

Niekto tradície obľubuje, iní ich považujú za zbytočné teátro.

28.09.2020 16:46
Suárez Foto: ,
Luis Suárez.
debata

Aj futbal si zvyky ctí. Hráči majú najradšej tie, ktorými vítajú novicov. Na tímovom mítingu musia spievať, tancovať či pretrpieť „frčky“ od nových spoluhráčov.

Svoj rituál má aj Atlético Madrid. Minulý týždeň ho absolvoval Luis Suárez. Muž, ktorý opustil Barcelonu v slzách. Zabijak, čo hneď v prvom zápase v madridskom drese vošiel do klubovej histórie.

Kocky boli hodené

Smiali sa, mädlili si ruky, urobili Suárezovi koridor. Uruguajský útočník musel cezeň prebehnúť, popritom ho noví kolegovia tľapkali po chrbte. Suárez vzal všetko s humorom. Smutný odchod z milovaného mesta sa zmenil na veselý príchod do mužstva, ktorému by mohol vystrieľať najslávnejšie trofeje.

„Potreboval som zmenu a čerstvý vzduch. V klube ma príjemne privítali. Atmosféra v kabíne je veľmi dobrá a podarilo sa nám to ukázať aj na ihrisku,“ vravel Suárez po nedeľňajšom víťazstve 6:1 nad Granadou.

Na ihrisko sa dostal v 70. minúte, keď vystriedal Diega Costu. Po chvíli prihrával na presný zásah Marcosa Llorenteho, neskôr sám dvakrát skóroval. Stal sa prvým hráčom v dejinách Atlética, ktorý v 21. storočí pri svojom debute zaznamenal aspoň po jednom góle a asistencii.

„Ak sa vám pri debute podarí tímu pomôcť gólmi, máte radosť,“ doplnil Suárez pre Movistar. Pred kamerou pôsobil uvoľnene. Nechýbala ochota odpovedať na otázky i úsmev. Aká to zmena oproti situácii, ktorú zažil pred niekoľkými dňami. Azda najtrefnejšie ju okomentoval kapitán Barcelony Lionel Messi.

„Bude čudné vidieť ťa hrať v inom drese. Zaslúžil by si si rozlúčku, akú by mali mať najlepší hráči klubovej histórie. Nie je fér, že ťa takto vyhodili. Pravdou však je, že v tejto situácii ma už nič neprekvapí,“ napísal Argentínčan na Instagrame.

Posledné Suárezove dni v Katalánsku strávili spoločne. Nechýbala grilovačka, spoločná večera či stolný futbal. Akiste preberali aj možnosti, ako by Uruguajčan mohol na Nou Campe zotrvať. Lenže kocky už boli hodené…

Koeman ho nepotreboval

Po hanebnom augustovom vypadnutí vo štvrťfinále Ligy majstrov proti Bayernu (2:8) sa vedenie na čele s prezidentom Josepom Mariom Bartomeuom odhodlalo k výrazným zmenám. V kabíne i vo vedení. Prišlo aj na Suáreza, so 195 gólmi tretieho najlepšieho strelca v histórii Barcelony.

Tridsaťtriročný niekdajší zakončovateľ Ajaxu Amsterdam či Liverpoolu mal možnosť vybrať si svoje nové pôsobisko. Najskôr to vyzeralo, že opustí La Ligu. Prestup do Juventusu však stroskotal, a tak sa Barcelona dohodla s veľkým rivalom na prestupe za 6 miliónov eur. Zmeniť to ešte mohol nový kouč Ronald Koeman. Lenže holandský kormidelník chce reformovať Barcelonu bez Suáreza.

„Zdá sa, že v tomto príbehu som ja ten zlý. Pravdou však je, že predtým, ako som prišiel, už niektoré rozhodnutia boli spravené. Podporil som ich. Prejavil som Luisovi rešpekt ako hráčovi i ako človeku. Na rovinu som mu povedal, že ak zostane, bude pre neho náročné pravidelne hrávať,“ neskrýval Koeman.

Keď sa rúbe les, lietajú triesky – vravieva sa. Niekdajší obranca Barcelony nemá na výber. Zaťal do živého, čo sa viacerým expertom či bývalým hráčom katalánskeho veľkoklubu nepozdáva.

„Luis urobil fantastický krok. Mrzí ma, že odišiel, lebo ešte stále má čo ponúknuť. Fandím mu, v systéme Atlética mu to bude sedieť ako uliate. Madridčania získali famózneho a skúseného strelca. Naopak, Barcelona ho nikdy nemala pustiť,“ zamyslela sa niekdajšia hviezda Blaugranas Rivaldo. V Barcelone lamentujú, v hlavnom meste sa tešia. Suáreza privítalo Atlético s otvorenou náručou. Tréner Diego Simeone nešetril chválou, konkurent Costa zasa vtipnými bonmotmi.

„Jeho príchod zvyšuje konkurenciu v mužstve. Mám z toho radosť, znova sme vytvorili vynikajúci tím,“ doplnil kouč. „Suárez sa mi páči. Ja viem súpera kopnúť, on zasa uhryznúť. Má v sebe bojovného ducha, ktorý sa nám pri boji o trofeje bude hodiť,“ pripomenul Costa niekoľko incidentov, pri ktorých Suárez uhryzol svojich súperov.

Do ktorého sa – snáď len obrazne – zahryzne najbližšie?

debata chyba
Viac na túto tému: #Luis Suaréz #fc barcelona #atlético madrid