Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach rastie ďalší krásny stánok. Na dokončenie mu však chýbajú milióny

Dostavba Košickej futbalovej arény (KFA) je jedna z priorít Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Na stretnutí s primátorom Košíc to vyhlásil prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý verí, že aj v spolupráci so štátnym tajomníkom Ivanom Husárom sa podarí získať potrebné financie.

23.09.2020 17:03
Košická futbalová aréna Foto: ,
Košická futbalová aréna.
debata

Záujem na dostavbe Košickej futbalovej arény má aj Slovenský futbalový zväz. Kováčik sa v Košiciach stretol s primátorom Jaroslavom Polačekom a spoločne skontrolovali stav výstavby. "Pre nás je to absolútna priorita.

Som rád, že pán štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár to vníma podobne a vyvíja veľkú aktivitu, aby sa to podarilo," poznamenal Kováčik.

Video

Na dostavbu nového štadióna je podľa predsedu predstavenstva Košickej futbalovej arény, a.s. Marcela Gibódu potrebných približne 5 miliónov eur. "Takáto žiadosť už bola adresovaná aj vláde SR a boli sme požiadaní o rozloženie týchto výdavkov.

Je to pre to, aby sa ministerstvo vedelo pozrieť na výdavky a aby bolo jasné, že tieto sú adekvátne a v primeranej miere. Po uplynulej návšteve pána Husára cítim určitý posun. Vidno záujem, aby peniaze nešli iba na západ Slovenska, ale aj na východ.

Košická futbalová aréna (KFA) Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Košická futbalová aréna (KFA).

Faktom je, že na východ od Popradu nebude žiadny štadión, ktorý by mohol hostiť reprezentáciu," uviedol Gibóda.

Suma je potrebná na dostavbu celého komplexu, no jeho jednotlivé súčasti sa budú pravdepodobne stavať v etapách. Okrem toho bude pravdepodobne potrebných ďalších 1,6 milióna eur na technické vybavenie, na zariadenie kancelárií, šatní a pod.

"Je naším záujmom, aby bol košický štadión kompletne dostavaný vrátane tréningových plôch a ďalších súčastí. Keď sa však nedá všetko dostavať naraz, tak je dôležité určiť priority.

Určite by nebolo dobré, keby tento projekt ostal nedostavaný, pretože máme skúsenosti z podobných projektov a vieme, že v takom prípade sa v dostavbe pokračuje iba veľmi ťažko," poznamenal Kováčik s dodatkom, že „momentálne sa štátny tajomník snaží nájsť finančné prostriedky.“

SFZ je pripravený poskytnúť bezúročnú pôžičku, ale ďalšie dotácie zo strany SFZ nie sú možné: „Poznám projekt a viem, že to bude veľmi kvalitný a účelový štadión. Verím, že sa na ňom bude dobre cítiť reprezentácia a aj košický klub.“

Štadión by sa mal stať po dokončení pravidelným dejiskom medzištátnych zápasov. "Určite budeme chcieť vykompenzovať dlhoročný deficit reprezentačných zápasov na východe Slovenska.

K Bratislave a Trnave určite zaradíme aj Košice a budú sa tu hrávať zápasy A-mužstva, ale aj mládežníckych kategórií," povedal Kováčik.

Podľa Gibódu by sa prvé zápasy v KFA mohli hrať v úvode sezóny 2021/2022: "Kladenie trávnika by sa mohlo začať v apríli. Bude to siaty trávnik a ak má byť kvalitne zasadený, tak potrebuje asi dva mesiace.

Myslím si, že na začiatku sezóny 2021/2022, prípadne v septembri, by sa v KFA mohli hrať súťažné zápasy."

debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #Košická futbalová aréna