Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobiáš - Judáš! Legendárny Patino spomína, ako kedysi zmastil Panenku

Obrovský futbalový kumšt, tvrdosť, charizma i svojský prejav. Karol Dobiaš v decembri oslávi 73 rokov, ale stále má energie na rozdávanie.

07.09.2020 18:37
Karol Dobiaš Foto: ,
Karol Dobiaš.
debata (5)

„A nielen to. Stále som schopný spraviť 50–60 koníčkov s loptou posediačky. Za mladi som spravil aj 500, ale teraz mám svaly ako blato,“ vravel s tradičným humorom Dobiaš v rozhovore pre MF Dnes.

Smeje sa, že jeho dlhoročný spoluhráč i kamarát Antonín Panenka neurobí ani desať. Na druhej strane však priznáva, že jeho drzosť v penaltovom rozstrele majstrovstiev Európy 1976 nemala obdobu.

„To, čo urobil, bola rarita. Hoci teraz už nie, všetci sa po ňom opičia,“ pripomína Panenkov legendárny „dloubák“.

Dnes sú veľkými kamarátmi. Nebolo tomu však vždy tak.

"Do knižky o mne s názvom Československý Best mi napísal: Jedno z najväčších víťazstiev v športe bolo pre mňa to, že som sa spoznal s Karolom Dobiašom. Cítim to rovnako.

Lenže kedysi som kopal ako baník. Aj Tondu som zmastil, keď som hral za Trnavu. Bál sa ma čert kríža," smial sa Dobiaš.

V garáži svojho pražského domu má svoju sieň slávy. Je mu smutno, že do futbalového neba odišli viacerí jeho spoluhráči a kamaráti.

"Pozrite na túto fotku. Trnava, rok 1972, majstri ligy. Laco Kuna mi zomrel, Vlado Hagara tiež, Jožko Adamec a Varadin predvlani, Tono Hrušecký minulý rok, Valentovič ako mladý na rakovinu.

A ja už mám artrózu, už nehrám. Iba autogramiády, besedy, stávkovanie a karty. To je moje," pokračoval Dobiaš.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

V Trnave získal v legendárnej ére päť majstrovských titulov. V slovenskom Ríme chcel zostať, ale s klubom sa v lete 1977 nedohodli na podmienkach ďalšieho pokračovania, a tak Dobiaš odišiel do Bohemiansku Praha.

"Nadávali mi, keď som prestúpil do Bohemky. Hodili na mňa špinu. Tajomník ÚV KSS ma nemal rád, v novinách sa písalo:

Doktor operuje, Rad práce nemá. Baník fára, tiež ho nedostane. Ako je možné, že ho dali Dobiašovi? Pískalo na mňa 20-tisíc ľudí.

Kričali: Smrť slovenskému zradcovi. Dobiaš – Judáš! Za plotom stál chlap s navretými žilami na krku. Keby mohol skočiť na ihrisko, snáď by ma zadupal.

Všetci si mysleli, že zostanem ako inventár. Ostatní boli dávno preč a ja som zostával. Požiadal som o 30-tisíc korún. Nedali mi ich a tak som šiel," doplnil Dobiaš.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Antonín Panenka #Karol Dobiaš