Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kmotrík reaguje na Matoviča a spol.: Štadión stojí, vláde nerozumiem

Národný futbalový štadión bol podľa hodnotenia medzinárodnej súťaže Stadium of the Year, ktorá sa venuje futbalovým arénam na celom svete, minulý rok označený za ôsmy najlepší štadión na svete.

17.07.2020 08:00
NFŠ tehelné pole štadión Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata (70)

Tým sa zároveň stal najlepšie umiestneným štadiónom s prepočítanou cenou na jedno sedadlo a druhým najlacnejším štadiónom v TOP 10 rebríčku medzinárodnej súťaže.

Výšku a druh udelenej štátnej pomoci na výstavbu Národného futbalového štadióna posudzovala a schválila okrem iných inštitúcií aj Európska komisia.

Uvádza to v stanovisku spoločnosť NFŠ a.s, ktorá je majiteľom Národného futbalového štadióna.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

„Vyjadreniam niektorých členov vlády a záverom analýzy, ktorú prezentoval podpredseda vlády Štefan Holý, nerozumiem.

Všetky závery aj dokumenty, ktoré máme k dispozícii, už skúmajú naši právnici. Ak sa vláda bude držať zverejnených analýz a prezentovaného postupu, tak už teraz identifikovali potenciálne spáchanie niekoľkých trestných činov“, povedal v tlačovej správe majiteľ NFŠ a.s. Ivan Kmotrík.

Dodal, že Národný futbalový štadión v Bratislave stojí, teší sa medzinárodnému uznaniu, hrá sa na ňom futbal a ľudia tam radi chodia.

„To bol náš jediný cieľ – postaviť štadión, na ktorý môžeme byť všetci právom hrdí“, povedal Ivan Kmotrík.

Predseda predstavenstva NFŠ Pavel Komorník v tejto súvislosti pripomenul, že NFŠ a.s. už niekoľko mesiacov vyzývala jednotlivých relevantných zástupcov vlády k diskusii o ďalšom postupe vo vzťahu ku štátu, ale nedostala od štátnych orgánov žiadny signál, návrh, ani otázku.

Ivan Kmotrík starší v príhovore počas... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Futbal Štadión Národný Kameň Poklepkanie Kmotrík Ivan Kmotrík starší v príhovore počas oficiálneho začiatku výstavby Národného futbalového štadióna v septembri 2016.

„Príslušní členovia vlády pritom dobre vedia, že presne kvôli neistote v súvislosti s ďalším postupom štátu nám financujúce banky stále neuvoľnili viac ako polovicu finančných prostriedkov na dofinancovanie úhrady faktúr firiem a živnostníkov, ktorí Národný futbalový štadión skutočne postavali.

Vláda Slovenskej republiky vlastne napriek tejto situácii efektívne posiela NFŠ, a.s. do konkurzu“ povedal Pavel Komorník.

Predseda predstavenstva NFŠ zdôraznil, že spoločnosť 7 rokov pod prísnym dohľadom a kontrolou v dobrej viere postupovala presne podľa zmlúv, ktoré má so štátom podpísané.

„Rovnako tak podľa nich postupoval aj štát, ktorý ich teraz chce vyhlásiť za neplatné, pričom sa tak deje bez akéhokoľvek nášho zavinenia“, povedal Pavel Komorník.

Dodal, že štátna pomoc, ktorá bola pre Národný futbalový štadión odsúhlasená a zmluvne definovaná, prešla komplexnou kontrolou a schvaľovacím procesom na konci ktorého bol súhlas samotnej Európskej komisie.

Štadióny s najlepšou atmosférou (France Football) Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
30. Millerntor-Stadion - St. Pauli.

„Vláda veľmi dobre vie, že má v rukách právoplatné rozhodnutie Európskej komisie, ktorá zreteľne potvrdila, že takýto štadión nedokáže pre súkromného investora zarobiť peniaze na prefinancovanie celej jeho výstavby a preto štátnu pomoc vo výške desiatok miliónov EUR schválila“ vyhlásil Pavel Komorník.

Podľa neho má NFŠ k dispozícii kompletnú zmluvnú dokumentáciu, ktorú overili a odobrili renomované autority a ktorá nebola nikdy a nikým spochybnená.

„Boli sme pripravení do posledného detailu zdokumentovať všetky položky, zmluvy, dodatky, skrátka celú agendu týkajúcu sa štadióna.

Tak isto, ako sme to v minulosti už viackrát aj urobili. Ale zjavne o to nebol záujem a tým pádom sa ku slovu podľa všetkého už dostanú iba právnici“, povedal na záver Pavel Komorník.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #Ivan Kmotrík #vláda SR #Igor Matovič #Národný futbalový štadión #Pavel Komorník