Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zomrel prvý šéf, ktorý oddane slúžil futbalu

Neraz vravel, že jeho životné poslanie naznačuje už jeho meno. "Mojou úlohou je najmä dobre slúžiť," prehodil. A Milan Služanič naozaj poctivo slúžil futbalu celý život.

07.07.2020 12:33
Služanič Foto:
Milan Služanič.
debata

Zostal mu verný do posledných chvíľ. Až do pondelkového rána, keď v nemocnici naposledy vydýchol. Mal 83 rokov (narodený 2. apríla 1937).

Náročná úloha po Jírovej smrti

Bol posledným i prvým šéfom slovenského futbalu. Stál na jeho čele v zložitých časoch, keď sa rozdeľovala bývalá federácia a stal sa vzápätí aj prvým predsedom samostatného Slovenského futbalového zväzu. Viedol ho sedem rokov.

Vyrastal v rodnej Dúbravke a s úsmevom vravel, že vo futbale to ako hráč dotiahol k dvojnásobnej zlomenine nohy. Mal iba 24 rokov. Hýbať sa neprestal. Presedlal na volejbal, neskôr veslovanie a diaľkové behy, päťkrát absolvoval jeho obľúbený Beh Devín – Bratislava, ktorého trasa viedla pod oblokmi jeho bytu.

A naplno sa venoval funkcionárskej práci, obetavo pomáhal všade, kde bolo potrebné. Futbalové hnutie poznal dokonale, bol v ňom doma ako nik iný. Pracoval v odvolacej, mládežníckej, matričnej komisii. Na funkcionárskych postoch na všetkých úrovniach vydržal obdivuhodných 38 rokov.

Výraznú stopu zanechal ako šéf slovenského a v závere federálnej éry aj československého zväzu. V tom čase situáciu skomplikovala nečakaná smrť Václava Jíru. Medzinárodne uznávaný funkcionár bol aj viceprezidentom UEFA a v roku 1991 sa stal šéfom novozaloženej Česko-slovenskej futbalovej asociácie.

„V novembri 1992 sme na rokovaní v Brne mali dotiahnuť posledné detaily rozchodu i majetkového vyrovnania. V hoteli Voronež sme čakali na Jíru, vzápätí sme sa dozvedeli, že zomrel,“ spomínal Služanič, ktorý prevzal jeho náročnú úlohu.

Na snímke zľava prezident SFZ Ján Kováčik, prvý... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR Futbal SFZ Osobnosti Jubileum BAX Služanič Na snímke zľava prezident SFZ Ján Kováčik, prvý prezident SFZ Milan Služanič (80) a vtedajší generálny sekretár SFZ Jozef Kliment na slávnostnom odovzdávaní ocenení SFZ v apríli 2017.

Moje sily mobilizujú problémy

Aj v úvodných rokoch samostatnej slovenskej éry vyskakovalo veľa problémov a len vďaka veľkým skúsenostiam a prehľadu ich dokázal so svojím tímom zvládnuť. Vynikal odolnosťou, stál si za svojím názorom. Netajil sa tým, že čím väčší tlak cítil, tým stúpala jeho odolnosť.

„Vytrvalosť a istá zaťatosť sa prejavuje aj v mojej práci. Človek je neraz vystavený tlaku i stresu, nepozná odpočinok, najrušnejšie dni prinášajú vo futbale často sobota i nedeľa. Som narodený v znamení Barana a verím, že to súvisí s povahou a charakterom. Problémy mobilizujú moje sily. Ale mal som šťastie aj na spolupracovníkov, ktorých som si vyberal. Bez nich by som veľa nedokázal,“ približoval svoju prácu na čele futbalu.

Tvrdil, že ani súčasným funkcionárom nič nezávidí.

„Prežil som vo futbale veľa. Za našej éry sme riešili mnohé problémy, na začiatku deväťdesiatych rokov sa delil štát i futbal a nie vždy to bolo bezproblémové. Budovali sme od základov zväz. Ani teraz to funkcionári nemajú jednoduché. Pribudol najmä veľký tlak majiteľov,“ pripomínal.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

V pohybe bol aj v osemdesiatke

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) prijala Slovensko za člena na kongrese v Chicagu 16. júna 1994. Vyvíjal však veľké úsilie, aby oficiálne uznala za dátum vstupu rok 1939. Vedel, že Slovensko sa usilovalo začleniť do svetovej federácie už od roku 1938, exekutíva FIFA jeho žiadosť aj schválila a predbežne ho prijala za člena.

Čakalo sa na potvrdenie kongresom, no ten sa už neuskutočnil, vypukla vojna. Jeho osobná iniciatíva priniesla úspech – FIFA potvrdila, že SFZ môže používať 4. november 1939 ako oficiálny dátum vstupu do federácie.

Aj v osemdesiatke si udržiaval sviežu myseľ, bol pamätníkom histórie slovenského futbalu, akých je už čoraz menej.

„Som stále v pohybe. Veľa rokov ráno cvičím, mám doma činky. A využívam najmä rotoped. Ale najlepšiu kondíciu si udržiavam fyzickou prácou v záhradke.“

Bol stále členom Čestnej rady Siene slávy slovenského futbalu a chystal sa aj na finále Slovenského pohára. V hľadisku zostane jeho miesto dnes prázdne, ale v histórii slovenského futbalu pevné a nenahraditeľné.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #sfz #Milan Služanič