Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vadilo mu veľa cruyffizmu. Si trénerský imbecil, vypočul si van Gaal

Bulharská futbalová legenda Christo Stoičkov už počas hráčskych čias presviedčal okolie, že má poriadne podrezaný jazyk.

27.06.2020 15:10
Stoičkov futbal Foto: ,
Christo Stoičkov ako tréner Bulharska v roku 2006.
debata

Najnovšie sa zviditeľnil výrokmi na adresu holandského trénera Louisa van Gaala. V rozhovore pre Radio Impacto, z ktorého publikoval pasáže aj britský Daily Mail, nazval skúseného 68-ročného lodivoda „trénerským imbecilom“.

Stoičkov pôsobil pod vedením Van Gaala v rokoch 1997–1998 v španielskom klube FC Barcelona. Spolupráca týchto dvoch však nebola najideálnejšia.

Bulhar v období 1990–1995 patril k najväčším hviezdam barcelonského mužstva, ktoré trénoval Johan Cruyff.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Barca vtedy štyrikrát po sebe vyhrala španielsku La Ligu. Po návrate zo sezónnej anabázy v Parme však v Katalánsku nenadviazal na úspešné roky a hlavne v čase „šéfovania“ Van Gaala na Camp Nou doslova trpel.

„Keď Van Gaal vstúpil do šatne, povedal, že je v nej akosi veľa ‚cruyffizmu‘. Samozrejme, hneď som si pomyslel: ‚Kde je Johan a kde si ty?‘ To bol veľký rozdiel,“ vyhlásil Stoičkov.

Hviezda MS 1994 v USA sa domnieva, že Holanďan si zaslúži uznanie za mnohé veci, ktoré vo futbale dokázal. Tiež si však myslí, že viacerí futbalisti trpeli pre Van Gaalovu hlúposť.

Ako príklad použil Argentínčana Juana Romána Riquelmeho, ktorý po nevydarenom angažmáne v Barcelone naplno zažiaril vo Villarreale.

Louis Van Gaal. Foto: SITA/AP, Scott Heppell
Louis Van Gaal Louis Van Gaal.

„V Barcelone neuspel pre spôsob hry, aký od neho Van Gaal vyžadoval. Tento hráč sa mi však páčil. Užíval som si jeho góly, prihrávky, hru, nápady, ale keď príde niekto, kto chce vymyslieť novú vec z niečoho iného, tak je to nemožné,“ podotkol Stoičkov.

Päťdesiatštyriročný rodák z Plovdivu si Van Gaala „vzal na mušku“ už pred niekoľkými rokmi v čase, keď Holanďan trénoval v Manchestri United.

„Spôsobuje hráčom utrpenie, pretože bol iba priemerný futbalista. Všimnite si hráčov, ktorí museli odísť kvôli nemu. Zničil Barcelonu a to isté zariadil aj v Manchestri United. Potrvá roky, kým napravia tie škody,“ vyhlásil vtedy podľa webu denníka Marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #fc barcelona #Louis van Gaal #Christo Stoičkov