Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová legenda sa už nevie sama najesť. Nespoznáva ani najbližších

Gerd Müller je bývalý nemecký futbalista a jeden z najvýznamnejších strelcov v histórií futbalu.

17.06.2020 06:00
debata (8)
Gerhard Müller. Foto: Koláž - Pravda
Gerhard Müller Gerhard Müller.

V pokutovom území bol hotový kráľ. Neomylne skóroval – obomi nohami, hlavou, kolenom, pätou, holeňou, hrudníkom, chrbtom. Keď sa k nemu pred bránkou dostala lopta, býval z toho gól: „Je to inštinkt, s ktorým sa musíte narodiť. Naučiť sa nedá,“ vravel.

Veru, čuch na góly mal ako málokto. Azda ako náš Jozef Adamec. Vždy to smrdelo gólom. Napokon, tieto čísla hovoria za všetko.

Müller počas kariéry strelil v 62 reprezen­tačných zápasoch 68 gólov, ďalších 365 dal v 427 dueloch Bundesligy a 66 v 74 európskych pohárových súťažiach.

V roku 1970 dokonca získal ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu roku. V roku 1972 vyhral Euro a o dva roky neskôr aj Majstrovstvá sveta.

„Bez Gerda by sme zostali provinčným klubom s drevenou klubovňou,“ vyhlásil kedysi Franz Beckenbauer.

Odvtedy ubehlo 50 rokov, legendárny kanonier si medzitým prešiel kadečím. Aj problémom s alkoholom, z ktorého mu pomáhali bývalí spoluhráči a kamaráti z Bayernu.

Sedemdesiatšty­riročný rodák z Nördlingen teraz bojuje so stareckou demenciou. Žije v opatrovateľskom dome v Bavorsku a podľa nemeckých médií už nespoznáva ani najbližších. Na verejnosti sa už dlhší čas neukazuje.

Bayern svojmu bývalému kanonierovi poskytuje dlhodobú lekársku starostlivosť. Údaje o Müllerovej chorobe zverejnil v roku 2015 aj preto, aby predišiel mnohým špekuláciám.

Keď ho v roku 2017 navštívili kamaráti z tímu, veľa si už nepamätal. „Bol za ním Jupp Heynckes. Bolo zrejmé, že mu je povedomý. Smial sa a bol nadšený z návštevy,“ prezradila manželka Uschi nemeckým médiám.

Je rok 2020 a choroba výrazne pokročila. Podľa nemeckého Bildu ho nedávno v zariadení navštívil priateľ Beckenbauer, no Müller už bývalého spoluhráča nepoznal.

Prvé známky zákernej choroby sa začali objavovať pred desiatimi rokmi. Müller bol s rezervou Bayernu na sústredení v Taliansku, keď sa náhle stratil. Po pätnástich hodinách ho našla polícia a on si vôbec nevedel spomenúť, kde bol a čo po celý čas robil.

Po rokoch sa jeho stav výrazne zhoršil. Nepozná už ani svoju rodinu. A podľa Bildu sa už sám nedokáže ani najesť.

„Je preč. Už tu s nami vôbec nie je a je ťažké sa na to pozerať. Je náročné sledovať tak výnimočného človeka v tak zlom stave,“ povedal nedávno jeho bývalý spoluhráč Franz Roth.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Gerd Müller