Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnavčania chceli za peniaze z Mexika auto z Tuzexu

Šialená cesta trnavských futbalistov do hlavného mesta Mexika uzavrela nešťastný svetový šampionát 1970.

06.06.2020 06:05
Anton Malatinský Foto:
Anton Malatinský (vpravo) so svojimi najznámejšími trnavskými zverencami. Zľava Jozef Adamec, Karol Dobiaš, Vladimír Hagara a Ladislav Kuna.
debata (12)

Šialená cesta trnavských futbalistov do hlavného mesta Mexika uzavrela nešťastný svetový šampionát 1970.

Neúspech mužstva, od ktorého sa čakal minimálne postup zo skupiny, mal nečakanú dohru aj v Prahe.

Do histórie československého futbalu sa zapísali nevídané čistky. Funkcionári zrušili národný tím nabitý skvelými hráčmi.

Na MS štyri kufre krištáľu

Československí reprezentanti sa zázraku v Guadalajare nedočkali. Ani v poslednom zápase skupiny pred päťdesiatimi rokmi nebodovali.

Zdecimovaný tím narazil na obhajcov titulu Angličanov, ktorí potrebovali vyhrať a aj sa im to podarilo. Hoci len gólom z prísnej penalty, ktorú premenil hneď po prestávke Allan Clarke.

V zostave mali prevahu trnavskí futbalisti, nechýbali v nej štyri najväčšie hviezdy – Karol Dobiaš, Vladimír Hagara, Ladislav Kuna i Jozef Adamec. Prehra však nebola jediná nepríjemnosť, ktorú po záverečnom súboji prežívali.

Všetci štyria boli na turné v Mexiku s trnavským Spartakom už pred šampionátom. Vtedy ich vyhľadal obchodník menom Himlfart.

"Predával najmä krištáľ a dohovorili sme sa, že keď prídeme na majstrovstvá sveta, donesieme mu nejaký tovar. Mal záujem o krištáľové podnosy. Zdalo sa nám to výhodné, dali sa dobre zabaliť a prevážať.

A lákavá bola aj odmena. Za sľúbené peniaze si mal každý z nás kúpiť v Tuzexe auto," vytiahol po desaťročiach dlho utajovanú historku Adamec.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Tak sa stalo, že na druhý koniec sveta ťahali štyri kufre krištáľu. Lenže po Himlfartovi sa prepadla zem. Čakali na neho zbytočne.

„Dostali sme iba správu, že jeho syn mal ťažkú autonehodu a nemôže za nami prísť,“ doplnil slávny kanonier.

Nočná jazda do hlavného mesta

Hrozilo, že plné kufre povlečú naspäť. Všetko napokon vyklopili trénerovi Jozefovi Markovi. Mali zúfalý plán. Chceli sa dostať do hlavného mesta Mexiko City a tam sa pokúsiť predať podnosy. Marko to vzal na seba.

„Súhlasil, povedal vedeniu, že v Mexiku máme nejakú rodinu a pred odchodom nás pozvala na výlet k moru. Háčik bol v tom, že z Guadalajary do hlavného mesta to bolo sedemsto kilometrov…“ spomínal Adamec.

Ladislav Petráš (vpravo) a Jozef Adamec v... Foto: Archív M. Z.
Ladislav Petráš, Jozef Adamec Ladislav Petráš (vpravo) a Jozef Adamec v Marseille po postupe na MS 1970.

Pomohol im slovenský fanúšik, od Vrábeľ, ktorý sledoval zápasy v Guadalajare. Na jeho malom Fiate 850 sa vydali obložení krištáľom na kaskadérsku nočnú jazdu krížom cez Mexiko.

Hagara šoféroval, vedľa neho sedel majiteľ auta, vzadu Adamec. Štyri kufre tam ledva natlačili.

Ráno dorazili do hlavného mesta, našli Himlfartov obchod, ale nie jeho majiteľa.

"Už sme sa chystali na spiatočnú cestu, keď sa spustil lejak, skryli sme sa do obchodu na hlavnej ulici. Prihovoril sa nám majiteľ a vysvitlo, že je to maďarský emigrant. Aj vnuk má predajňu s krištáľom, ibaže na druhom konci mesta, vravel. Skúsili sme šťastie.

Čakali nás dvaja Mexičania s lupami. Štyri hodiny skúmali podnosy, niektoré boli poškodené, vyradili ich. Nakoniec sme dostali iba polovicu sumy v porovnaní s tým, čo nám sľúbil Himlfart. Ale boli sme radi, že sme sa krištáľu zbavili."

Ďalšiu noc potrebovali na návrat do Guadalajary. Pred hotelom Malibu už stál prichystaný autobus a v ňom všetci hráči. O päť minút bol odchod.

„Stihli sme to len-len a vyhli sa veľkému problému. Ale škrelo nás, že si z Mexika odvážame iba polovicu auta a zvyšok si musíme doma doplatiť,“ dodal so smiechom Adamec.

V Prahe zrušili národný tím

Doma výpravu čakali krušné chvíle. Valila sa kritika, vyťahovali staré hriechy. Aj sponzorská aféra Puma – Adidas. Veľkí výrobcovia kopačiek viedli medzi sebou vojnu a zatiahli do nej aj hráčov.

Problém nastal už pred zápasom s Maďarskom 3. decembra 1969 v Marseille. Markov tím dosiahol jedno z najväčších víťazstiev československej histórie (4:1) a postúpil na šampionát do Mexika.

„Zástupcovia oboch firiem naliehali, aby sme zápas odohrali v ich kopačkách,“ približoval Adamec.

"Mužstvo sa nezjednotilo a nakoniec šiesti hrali v pumách, ostatní v adidaskách. Zväz s výrobcami zmluvu nemal, ostalo to na nás.

Funkcionári tušili, že sme dostali za zápas nejaké peniaze a napokon nám to spočítali. Každý z nás zinkasoval po 120 dolárov. Teraz sú to smiešne sumy. Lenže vtedy sme dostávali v zahraničí na deň tri doláre."

V novej spoločenskej klíme, keď nastúpila normalizácia, si to odskákali. O to viac, že sa vyhrotili aj česko-slovenské vzťahy. Na MS viedli tím slovenskí tréneri a z 22-členného kádra boli 18 Slováci.

Trest bol exemplárny. Vedenie zväzu potrestalo všetkých hráčov. Tím po návrate z MS odohral prípravný zápas s Francúzskom v Nice (0:3) ešte v starom zložení (bez trénera Marka), ale v ďalších proti Fínsku a Poľsku už nastúpila tretia garnitúra hráčov. Ani v jednom nevyhrala (1:1 a 2:2).

V apríli 1971 pred zápasom vo Walese hriešnikov omilostili a opäť nastúpil najsilnejší výber (vyhral 3:1). Jeho kapitánom bol Adamec a na lavičke sedela nová trénerská dvojica Ladislav Novák a Ladislav Kačáni. <pe>

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ČSSR #MS 1970