Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám silnú povahu. Ťažkosti som prekonal, idem proti prúdu

S angličtinou si vtedy nepotykal. Obavy zo zmeny rodných Košíc za Londýn boli značné. Chuť presadiť sa a nezlomná povaha však zvíťazili nad neistotou.

28.05.2020 13:00
Britain Soccer FA Cup rodák Foto: ,
Marek Rodák.
debata

V pätnástich sa brankár Marek Rodák (23) vybral na skúšku do Fulhamu. Minulý týždeň podpísal s anglickým druholigistom zmluvu do leta 2024 s možnosťou ročnej opcie. „Rokovania trvali od januára. Boli dlhé a náročné. Výsledok je však skvelý,“ teší sa slovenský reprezentant.

Bol záujem o predĺženie zmluvy vzájomný?

Samozrejme. Mám radosť a cítim aj záväzok. Predĺžiť zmluvu o štyri roky s tímom, v ktorom sa cítite ako doma a nie ste ďaleko od postupu do Premier League, je skvelá správa. Obzvlášť v tejto dobe.

Cítite záväzok, lebo s vami počítajú až do leta 2024?

Iste. Rokovania trvali od januára. Boli dlhé a náročné. Výsledok je však skvelý.

Aspoň vám rýchlejšie uplynul čas počas pandémie koronavírusu…

Áno, dá sa to aj tak povedať (úsmev). Som v Londýne sám, nebolo to ľahké. Zvažoval som, že sa vrátim k rodine a priateľke na Slovensko, ale klub nám to nakoniec nepovolil. Bolo to dobré rozhodnutie. Plnil som individuálny plán, chodil si zabehať a sledoval seriály.

Napríklad?

Páčil sa mi Jordanov The Last Dance. Michael bol legenda.

Momentálne trénujete v päťčlenných skupinách – brankár a štyria hráči. Tušíte, kedy sa na ihrisku stretnete so spoluhráčmi?

Zrejme v priebehu budúceho týždňa. Platí však, že na tréningy chodíme samostatne autami a sprchujeme sa doma. Vstup do kabíny nie je povolený.

Nechýba vám to?

Musíme byť zodpovední a vážiť si, čo máme. Tešíme sa, že sme na ihrisku. Na druhej strane – vtipy a partia v kabíne chýbajú. Keď budeme trpezliví, čoskoro sa k tomu vrátime. Niektorí chalani majú problém napríklad s jedlom, lebo sme boli zvyknutí stravovať sa v tréningovom centre.

Vás sa to netýka?

Netvrdím, že som výnimočný kuchár, ale za sedem rokov, čo som tu, si už viem uvariť hocičo.

Bude boj o postup do Premier League náročnejší bez podpory divákov?

Určite, ale všetci majú rovnaké podmienky. Máme pred sebou deväť zápasov, šanca na Premier League je veľká.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Delighted to sign new deal with @fulhamfc Thank you everyone involved

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Rodak (@rody.1),

Sezónu ste začali ako dvojka. Postupne ste sa – aj napriek červenej karte – stali jednotkou Fulhamu. Čo vám pomohlo?

Dôvera trénera Parkera. Na začiatku sezóny mi povedal, že sme s Bettinellim vyrovnaní. Nedarilo sa nám, tak kouč urobil zmenu a chytil som sa šance. Bol to risk, ale vyplatil sa.

Risk? Prečo?

V Anglicku dávajú prednosť skôr skúseným brankárom. On uprednostnil mladého Slováka pred starším Angličanom. To sa často nevidí. Idem proti zaužívanému prúdu, ale klub a aj ja z toho ťažíme.

The Championship sa hrá až na 46 kôl, k tomu treba pripočítať aj zápasy Ligového pohára či FA Cup-u. Čo vám na začiatku robilo najväčšie problémy?

Trvalo, kým som si zvykol. Mali sme obdobia, keď sme hrali neustále sobota – utorok – sobota. Návraty na druhý deň v noci a príprava na ďalšie duely mi dali zabrať. Ja však radšej hrám ako trénujem, je to v poriadku.

Cesta do áčka nebola rýchla a ani jednoduchá. Absolvovali ste sériu hosťovaní. Nebál sa 15-ročný chlapec z Košíc na začiatku londýnskej skúšky?

Skôr som to bral ako veľkú šancu pokračovať v otcových brankárskych šľapajach. Človek si musí prejsť ťažkými dňami, aby sa dočkal tých, o ktorých sníva. Fulham mi dal ponuku, o ktorej som ani nesníval. Nevedel som po anglicky, mal som obavy. Bol to veľký skok. Jazyk som sa však naučil, hosťovania mi dali zápasovú prax. Odchytal som desiatky ťažkých súbojov, čo si Parker všimol. Kedysi sme spolu hrávali, dôveruje mi.

Nedávali mu priaznivci pocítiť, že si radšej vybral vás ako klubového miláčika Bettinelliho?

To neviem, ale možné to je, lebo na začiatku som to u priaznivcov nemal jednoduché ani ja. Nevedeli, čo odo mňa môžu čakať. Darí sa nám, a tak mi fandia. Som rád, že som ich presvedčil. Vidia, že im túžim vrátiť Premier League.

Tam by ste sa stretli s reprezentačným kolegom Martinom Dúbravkom. Komunikujete spolu?

Jasné, aj teraz počas izolácie. Sú chalani – brankári, ktorí vám nechcú pomôcť či poradiť. Martin nie je tento prípad. Snažím sa od neho na reprezentačných zrazoch niečo odpozerať. Rád mladým chlapcom pomôže.

Možno sa o rok stretnete v Premier League ako súperi…

To by bol splnený sen. Za tie roky, čo som bol v Anglicku prevažne sám, som nikdy nemal chuť to zabaliť. Prišli aj ťažké dni, ale som silná povaha. Viem nepriazeň prekonať a idem ďalej. Premier League je silná motivácia.

Kariéra Martina Dúbravku Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Január 2008: Začiatok zimnej prípravy MŠK...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Fulham #Marek Rodák