Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrali sme otrasne a Slováci parádne. Malý sused postúpil zaslúžene

Tri a pol roka nebol v reprezentácii. Nečakal, že si bielo-červený dres s orlicou ešte niekedy oblečie. Jerzy Dudek však na jeseň 2009 zdvihol v Madride telefonát z poľského čísla a dostal priamu otázku.

27.05.2020 09:46
Hamšík Foto: ,
Jednou z opôr Slovenska v zápase na pôde Poľska v októbri 2009 bol aj Marek Hamšík (vpravo).
debata

„Jarek, neprišiel by si chytať posledný zápas kvalifikácie proti Slovensku?“ ozval sa hlas na druhej strane linky.

Dudek privolil. Bol to jeho posledný súťažný duel v najcennejšom drese. Pre neho smutný a do istej miery tuctový. Pre slovenských futbalistov a ich priaznivcov nezabudnuteľný.

Malý sused postupuje

Aj po jedenástich rokoch si ho dobre pamätá. Nielen dianie na ihrisku, ale aj to, čo sa dialo mimo neho. Obe dejové línie úzko súviseli a do istej miery Slovákom pomohli vybojovať si premiérový postup na majstrovstvá sveta.

„Bol som vtedy v Reale, ale už som mal svoje roky. Pýtali sa ma, či by som si nechcel zachytať v rodnom Sliezku proti Slovákom. Zrejme nikto nechcel chytať. Privolil som aj napriek všetkému, čo sa vtedy v Poľsku dialo,“ vysvetľuje Dudek.

Tamojší futbalový zväz podľa neho nezvládal svoju rolu. Aj preto sa na tribúnach vtedy ešte nezrekonštruovaného Sliezkeho štadióna v Chorzówe netlačilo 40-tisíc ľudí, ale len zopár stoviek.

„Zvyšok stál pred štadiónom. Keď sme boli za nimi, ospravedlnili sa nám. Mrzelo ich to, ale chceli dať najavo svoj názor. Bola to forma ich protestu voči amatérskemu riadeniu i výkonom reprezentácie. Nalejme si čistého vína – hrali sme otrasne a Slováci parádne. Skupina bola vyrovnaná. Nikto však nečakal, že všetkým vypália rybník,“ vraví rodák z mesta Rybnik.

Domáci brankár Jerzy Dudek počas zápasu Poľsko... Foto: Pravda, Ivan Majerský
102409-dudek-galeria Domáci brankár Jerzy Dudek počas zápasu Poľsko - Slovensko v októbri 2009.

Vlastný gól Seweryna Gancarczyka z tretej minúty celú mizériu iba dokonal. Dudek proti nemu nemal na zasneženom trávniku žiadnu šancu. Poľský obranca chcel center Mareka Hamšíka odpratať do bezpečia, lenže nakoniec strelil jediný gól stretnutia.

Už navždy bude mať pre Slovensko historický punc – posunul partiu trénera Vladimíra Weissa na majstrovstvá sveta 2010 do Juhoafrickej republiky.

"Sneh na trávniku a vlastný gól kvôli nemu bol poslednou kvapkou kalichu horkosti, ktorý sme si vypili do dna. Nechápem, prečo sa hralo.

Boli sme veľmi nahnevaní, ale na druhej strane sme sa tešili, že malý sused zaslúžene postupuje na majstrovstvá sveta. Slovákom sa to podarilo prvýkrát v histórii, bol to pre nich veľký deň. Pre Poliakov to bola aspoň malá satisfakcia," priznáva Dudek.

Zachraňuje Newcastlu prvú ligu

Neušlo mu, že sa Hamšík, legenda Neapola, pred časom dostal do náročného boja o miesto tvorcu hry SSC s Dudekovým krajanom Piotrom Zieliňskim. A ani to, že v Premier League sa presadzuje vôbec prvý brankár spod Tatier.

„Dnes brankár musí vedieť všetko a byť akýmsi bezchybným strojom vo vybiehaní, na čiare, v rozohrávke aj pri čítaní hry. Sledujem Premier League a prekvapilo ma, keď Newcastle vytiahol zo Sparty Praha Martina Dúbravku. Ukazuje sa, že to nebola náhoda,“ uznáva Dudek.

Kariéra Martina Dúbravku Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Január 2008: Začiatok zimnej prípravy MŠK...

Tridsaťjedenročný gólman sa v Newcastli vypracoval na jedného z najlepších brankárov anglickej ligy. Podľa Dudeka nemusí skončiť v podpriemernom tí­me.

„Aj vďaka nemu môžeme o Newcastli hovoriť ako o tíme Premier League. Dúbravka spĺňa všetky podmienky, ktoré musí mať brankár v najlepšej lige sveta. Inak by tam nemal čo robiť. Je už síce starší, ale brankári bývajú na top úrovni dlhšie ako hráči v poli. Myslím si, že sa ešte môže dočkať prestupu do veľkoklubu. Má na to predpoklady, čas sa mu však kráti,“ predpovedá.

Dlhoročná opora Liverpoolu a víťaz Ligy majstrov z roku 2005 Dudek sa na Anfielde tesne minul s Martinom Škrtelom. Niekdajší slovenský kapitán prišiel do Anglicka v zime 2008, Poliak sa sťahoval do Realu pol roka predtým.

"Po šiestich rokoch v Liverpoole som nedokázal len-tak odstrihnúť väzby. Komunikoval som s ostatnými chalanmi, aj keď som už bol ich súperom v Reale. Hovorili mi, že Škrtel bol ako deň a noc.

Mimo ihriska skvelý chlapík, na trávniku veľmi tvrdý obranca. Myslím si, že mu to veľmi pomohlo. Ako hráč si niekedy dvakrát rozmyslíte, či pôjdete do súboja s niekým, kto ide do každého stretu na 120 percent," prezrádza.

Mal chytať v Arsenale

Nechýbalo veľa a Dudekov príbeh by možno nabral úplne iný smer. Po piatich rokoch vo Feyenoorde mu totiž zazvonil telefón…

„Ahoj, tu je Arséne Wenger. Skoro som spadol zo stoličky, keď si ma pozval do Londýna,“ dopĺňa Dudek.

Poliakovi sa okolie nového Emirates Stadium i slová presvedčivého francúzskeho trénera pozdávali. Lukratívna päťročná zmluva bola nachystaná, stačila už len dohoda medzi Feyenoordom a Arsenalom.

„Padlo to, Feyenoord chcel za mňa 10 miliónov a Wenger mi povedal, že toľko za brankára určite nedá. O dva mesiace sa mi ozval Liverpool a prestúpil som za 7,4 milióna eur, čo Arséna poriadne nahnevalo. On je metodik, ale vtedy poriadne vypenil. Nechápal, prečo predtým Feyenoord nechcel 7,5 milióna a o dva mesiace už áno. Nevedel som, čo mu mám povedať. Tak som mu iba zaželal veľa šťastia,“ uzatvára Dudek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #futbal #Jerzy Dudek #MS 2010