Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S rakovinou sa chcel dohodnúť, no nebola s ňou reč. Český brankár zomrel

Na jeseň lanského roku vyzeralo ešte všetko tak, ako má byť. Život štyridsiatnika Radima Nováka plynul bez väčších problémov. Venoval sa futbalovému trénerstvu a rodine.

13.05.2020 09:54
Radim Novák Foto:
Radim Novák.
debata (16)

Keď však má človek pocit, že mu je najlepšie, občas sa stane, že do jeho života zasiahne nepríjemná správa. „Máš rakovinu pankreasu,“ dopočul sa bývalý brankár Ústí nad Labem, ktorý odchytal v českej najvyššej súťaži trinásť zápasov.

„Ani mi nenapadlo plakať. Keď som išiel od doktora, povedal som manželke, že chcem žiť. A nie, že nechcem umrieť,“ popisoval pre iDNES.cz vyštudovaný učiteľ v otvorenej spovedi. „Chcem sa s rakovinou dohovoriť.“

Následne vysvetlil, ako sa o krutej diagnóze dozvedel.

„V októbri ma pobolievalo brucho. Pomyslel som si, že je to ako vždy od chrbta, ale začalo sa to stupňovať. Pridali sa kŕče okolo pupku. Na sone mi našli niečo na pečeni, na kontrastnom sone sa ukázali metastázy. Na CT sa potom objavil hlavný nádor na pankrease. Nasledovala biopsia, ktorá potvrdila typ nádoru, 28. novembra mi to povedali definitívne,“ zaspomínal si tréner brankárov v Tepliciach.

Klasickú liečbu však odmietol. Napokon, rakovina pankresu je azda najzákernejšou zo všetkých a tradičné procesy spravidla nezaberajú. Chemoterapii tak povedal nie.

„Urobil som to, keď mi povedali, že to tým nedokážu vyliečiť. V lete mi na rovnakú diagnózu umrela mamka. Za pol roka. Videl som ju po chemoterapiách a bolo to hrozné. Chcem to skúsiť inak. Vyliečiť sa. Nie to posúvať o pol roka. Nič iné mi západná medicína neponúkne. Doktori povedia: Máme pacientov, ktorí žijú tri štyri roky. Ja odpovedám: V poriadku, ale ja sa chcem vyliečiť. Možno to nevyjde, možno áno,“ zamyslel sa.

Alternatívu hľadal na Filipínach. Lenže prišla koronakríza a vycestovať nemohol.

Radim Novák zomrel. O pár mesiacov príde na svet jeho prvé dieťa.

Úprimnú sústrasť…

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pankreasu #Radim Novák