Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Ammáne rozvážali chlieb policajti v autobusoch, ľuďom brali autá

Desať dní nemohol vyjsť z domu. Chlieb rozvážali autobusy mestskej hromadnej dopravy s policajnou eskortou. Platil zákaz šoférovania. Kto ho porušil, prišiel o auto. V čase pandémie vládli v Jordánsku prísne opatrenia.

04.05.2020 21:30
Alexander Vencel Foto:
Alexander Vencel (tretí sprava) s realizačným tímom jordánskej reprezentácie na archívnej snímke.
debata

Sirény vyháňali ľudí z ulíc

Aj tu sa už začínajú obmedzenia zmierňovať. „Boli drastické, hoci vývoj ochorenia na COVID-19 nebol dramatický. V krajine evidujú len 450 prípadov, aktuálne ich je 60, čo je na 12 miliónov obyvateľov zanedbateľné. Napočítali deväť úmrtí, ale všetko išlo o ľudí nad 70 rokov a mali aj iné diagnózy,“ tvrdí bývalý futbalový reprezentant Alexander Vencel mladší, ktorý žije v hlavnom meste Ammáne.

Pôsobí ako asistent trénera jordánskej reprezentácie a na zväze aj v pozícii šéftrénera brankárov všetkých vekových kategórií.

Rodák z Bratislavy sa domnieva, že v Jordánsku sa naľakali vývoja v iných krajinách, Jordánci sú dosť nedisciplinovaní a opatrenia sa ukázali ako účinné.

Alexander Vencel v debate so svojím belgickým... Foto: ARCHÍV ALEXANDRA VENCELA
Alexander Vencel Alexander Vencel v debate so svojím belgickým kolegom z jordánskej lavičky Stéphanom Van Der Heydenom.

„Celé Jordánsko bolo zatvorené. Päť dní sme nemohli vyjsť z domu, nepovolili nám ani nijaké nákupy. Potom začali rozvážať ľuďom aspoň chlieb – autobusmi mestskej dopravy. Po desiatich dňoch otvorili malé obchodíky, ktoré sú rozmermi ako garáž a je tam všetko a nič. Ľudia mohli vychádzať z domu najskôr od desiatej dopoludnia, teraz už od ôsmej. Ale stále len do šiestej večer. Vtedy sa v meste rozozvučia sirény a všetci opustia ulice. Ak niekoho chytia po tomto termíne vonku, zavrú ho do basy a zaplatí mastnú pokutu,“ približuje pomery v hlavnom meste.

Pri Mŕtvom mori 17-dňová karanténa

Potešilo ho, že od štvrtka minulého týždňa už môže opäť jazdiť autom. „To bolo prísne zakázané. V uliciach boli len vojenské, policajné autá a najnevyhnutnejšie zásobovanie. Keď niekto porušil zákaz a chytila ho polícia, okamžite odovzdal kľúče od vozidla a domov išiel pešo. Na mesiac sa s ním rozlúčil a zaplatil vysokú pokutu. S nikým sa nebabrali. Teraz môžu v jeden deň jazdiť autá s párnym číslom a druhý s nepárnym. Je radosť šoférovať, lebo inak sú celý deň veľké zápchy,“ pokračuje Vencel.

Podľa neho sa zákazy uvoľnia 23. mája, keď sa končí pôstny mesiac ramadán: „Počas neho aj bez koronavírusu cez deň vládne pokoj, ale domáci si to vynahrádzajú v noci. Súčasná kríza zasiahla najmä do ich nočného života.“

Na krajinu bude mať vážny dopad. „Jordánsko nepatrí k bohatým štátom a žije najmä z turistického ruchu. Všetky pamiatky sú teraz zavreté. Je naivné si myslieť, že keď 25. mája otvoria letisko v Ammáne, na druhý deň ju zaplavia tisíce turistov z celého sveta, ako to bolo predtým. Najskôr začnú zvážať jordánskych študentov z celého sveta, o túto možnosť ich požiadalo 20-tisíc. Všetci pôjdu na 17 dní do štátnej karantény v hoteloch v meste a pri Mŕtvom mori a potom do dvojtýždňovej domácej izolácie.“

Porada trénerov futbalových reprezentantov... Foto: ARCHÍV ALEXANDRA VENCELA
Alexander Vencel Porada trénerov futbalových reprezentantov Jordánska. Alexander Vencel (prvý zľava) s belgickými trénermi Vitalom Borkelmansom a Stéphanom Van Der Heydenom.

Plat mu znížili o 50 percent

V novom ročníku najvyššej futbalovej súťaže stihli odohrať v úvode marca len jedno kolo. „Domáce kluby sú platené najmä z federácie, sponzorov majú minimálne. Pravda, otázkou je, či dostane od štátu rovnaké peniaze ako doteraz. Nám všetkým, čo na zväze pracujeme, automaticky znížili platy o 50 percent.“

Reprezentácia už vlani na jeseň rozbehla kvalifikáciu MS 2022. „V tejto etape boja o šampionát nás čakajú ešte tri zápasy – v Kuvajte, Nepále a Austrálii. Bojujeme o druhé postupové miesto s Kuvajtom, rozhodne asi náš vzájomný súboj. Nie sme bez šance, máme teraz lepší tím. Potom príde ešte posledná časť ázijskej kvalifikácie,“ vysvetľuje Vencel, ktorý vyrastal v Slovane a väčšinu úspešnej kariéry prežil vo Francúzsku, kde sa aj natrvalo usadil.

V Ammáne zostal teraz sám. „Manželka mala pricestovať za mnou, ale deň predtým, 15. marca, zavreli letisko. Šéftréner reprezentácie Belgičan Vital Borkelmans aj s druhým asistentom stihli odcestovať domov o deň skôr, ako uzavreli hranice. Čas mi celkom ubiehal, pretože s holandským technickým riaditeľom zväzu pripravujeme nový systém vzdelávania trénerov, súčasný už nezodpovedá modernému trendu,“ zdôrazňuje Vencel, ktorý pôsobí aj ako expert FIFA a UEFA pre vzdelávanie brankárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Vencel ml. #jordánski futbalisti #koronavírus