Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slová, ktoré vyprovokovali Zidana. Čo si vypočul pred pamätným skratom?

Zinedine Zidane vs. Marco Materazzi. Incident medzi dvojicou futbalistov spred takmer 14 rokov sa stal jedným z najznámejších momentov v histórii majstrovstiev sveta.

04.05.2020 09:43
debata (7)
Vinník a obeť: Kráčajúci Zinedine Zidane a... Foto: SITA/AP, LUCA BRUNO
futbal ms Vinník a obeť: Kráčajúci Zinedine Zidane a Marco Materazzi ležiaci na zemi.

Odohral sa vo finále šampionátu 2006, keď Francúz Zidane videl v predĺžení červenú kartu za úder hlavou, ktorý uštedril talianskemu súperovi. Išlo o dvoch strelcov gólov v riadnom hracom čase zápasu.

Radšej zomriem

Zidane oslabil svoj tím, ktorý potom prehral v rozstrele. „Po zápase som vstúpil do šatne a povedal som všetkým: Prepáčte. Nič tým nezmením, ale žiadam vás o ospravedlnenie,“ povedal Zidane pred rokmi pre denník El País a jedným dychom dodal:

„Ale pokiaľ ide o Materazziho, nemôžem… Nikdy, nikdy. Musel by som sa hanbiť. Radšej zomriem.“ Pre Zidana, momentálne trénera Realu Madrid, išlo o posledný súťažný zápas v kariére.

Spočiatku sa hovorilo, že stopér vyprovokoval Zidana k útoku hrubou urážkou Francúzovej matky.

V roku 2017 však Materazzi prezradil, že sa vyjadril o Zidanovej sestre: „Moja mama zomrela, keď som mal pätnásť rokov. Nikdy by som neurazil tú jeho.“

Radšej sestru ako dres

Vo videorozhovore na Instagrame, ktorého obsah prebrali viaceré zahraničné médiá, sa 41-násobný reprezentant Materazzi vrátil ku konfliktu. Skonkretizoval slová, ktoré k nemu viedli.

Slávny úder hlavou Zinedina Zidana do hrude... Foto: SITA/AP, Remy de la Mauviniere
Zidane, Materazzi, socha Slávny úder hlavou Zinedina Zidana do hrude Marca Materazziho v bronzovom súsoší.

"S hlavičkou od Zidana som vôbec nepočítal. Našťastie to bol prekvapujúci krok, pretože keby som vedel, že niečo podobné chystá, pravdepodobne by sme boli vylúčení obaja. Už skôr medzi nami prišlo k menšiemu kontaktu v šestnástke a Zidane žiadal penaltu.

Keď dal v prvom polčase gól, náš tréner (Marcello Lippi, pozn.) mi povedal, aby som sa pohyboval v jeho blízkosti. Po tom prvom súboji som sa mu ospravedlnil, no reagoval zle.

Potom nasledovali ďalšie strety, hádky a problémy. Pokračovali do 110. minúty, keď sme sa zrazili, zamračil som sa a on mi povedal: ‚Neskôr ti dám môj dres.‘ Na to som mu odvetil, že by som chcel radšej jeho sestru ako dres," uviedol dnes 46-ročný Materazzi, ktorého denník The Times zaradil na 45. miesto rebríčka top 50 najtvrdších futbalistov histórie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zinedine Zidane #Marco Materazzi