Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Venglošovi túžila slávna Barcelona. Stopli ho komunisti

S futbalom pochodil celý svet. Trénoval v Austrálii, Portugalsku, Malajzii, Turecku, Ománe i Japonsku. Viedol slávny Celtic Glasgow, na lavičke Aston Villy okúsil aj Premier League.

28.04.2020 07:21
Camp Nou Foto: ,
Nou Camp.
debata (7)

Jozef Vengloš je futbalový svetobežník. Spolu s Václavom Ježkom priviedol vtedajšie Československo k titulu majstrov Európy (1976), o štyri roky mu na kontinentálnom šampionáte vešali na krk bronz.

Začiatkom osemdesiatych rokov sa dočkal významnej pocty – dostal možnosť viesť tím Európy. Neskôr aj tím sveta, spolu s Borom Milutinovičom. Ako prvý zahraničný tréner nazrel do prestížnej anglickej ligy.

Okrem reprezentácií Československa a Slovenska, viedol aj národné výbery Ománu či Malajzie. Z titulov sa tešil so Slovanom Bratislava, získal ich v Austrálii i Malajzii.

Jozef Vengloš. Foto: SITA, Nina Bednáriková
Jozef Vengloš Jozef Vengloš.

Skúsenosťami, aké nazbieral dnes už 84-ročný futbalový expert, sa nemôže pochváliť len tak hocikto. A v zbierke mohol mať aj jednu mimoriadne cennú.

„V roku 1981 dostal od Ladislava Kubalu, vtedajšieho manažéra FC Barcelona, ponuku viesť hlavné mužstvo,“ prezrádza pre isport.cz Venglošov syn Juraj. „Z ČSTV však otca nepustili. Bola to ohromná škoda, bol stále relatívne mladý, mohol toho dokázať ešte viac. Ale za desať rokov odišiel ako prvý zahraničný tréner do Premier League, kde viedol Aston Villu, to je tiež fajn,“ dodáva.

Napriek tomu, že na lavičku jedného z najslávnejších tímov planéty Vengloš nikdy nezasadol, patrí mu nielen v slovenskom, československom, ale aj vo svetovom futbale mimoriadne miesto.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Jozef Vengloš #Juraj Vengloš