Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotkov prestup by bol teraz náročnejší. Futbal sa nevráti do normálu cez noc

Náročné letecké presuny vystriedali videohovory. Obleky zasa neformálne oblečenie. Množstvo práce sa podstatne znížilo, niektoré povinnosti však zostali nezmenené. Dokedy budú futbaloví agenti a ich klienti v šachu kvôli pandémii koronavírusu, nevedno. "Predpokladať, čo bude, je ako veštenie z gule," vraví Branislav Jašurek (38), zástupca viacerých slovenských reprezentantov.

25.04.2020 18:00
debata
Stanislav Lobotka (vpravo) bojuje o loptu s... Foto: SITA/AP, Cafaro
Lobotka, Stanislav Lobotka (vpravo) bojuje o loptu s talianskym reprezentantom Simonem Zazom.

O koľko menej práce máte v čase pandémie?

Oveľa menej. Kluby momentálne zaujíma, čo prinesú ďalšie mesiace. Trh teraz pracuje na približne 20 percent svojej kapacity.

Kedy sa rozbehne naplno?

Pevne verím, že futbal sa vráti do starých koľají. Je to fenomén. Počítam však s tým, že tri najbližšie prestupové okná budú zložité. Kluby zvážia každý krok. Určite sa po tomto neľahkom období nezobudíme do nového rána a všetko zrazu bude ako predtým.

Hovoríte, že kluby budú uvážlivejšie. Prehodnotia aj výšku prestupových čiastok za hráčov?

Závisí to od toho, kedy, ako a či sa vôbec bude v tejto sezóne hrať. Čím skôr to príde, tým bude rozdiel v prestupových čiastkach predtým a teraz nižší. UEFA tlačí na to, aby sa súťaže dohrali. Obnovilo by sa tým financovanie klubov. Vyplatili by im podiely z televíznych práv, ktoré tvoria základ príjmu. Tým by mužstvá výrazne znížili ekonomické straty, keďže momentálne prichádzajú o peniaze z lístkov a predaja suvenírov.

Ak však nebude vírus pod kontrolou, obnovenie líg zostane v nedohľadne…

Presne tak. Pokiaľ sa budú opakovať vlny nákazy, návrat futbalu nebude možný. Terajšia situácia je ako veštenie z gule. Skúsenosti z minulosti dnes neznamenajú nič, lebo sme v bezprecedentnej situácii.

Môže kluby postihnúť niečo podobné ako belgický Lokeren, ktorý zbankrotoval?

Lokeren mal obrovské finančné problémy. Nenašli investora, ktorý by vyriešil ťahajúce sa problémy s dlhmi. Je to logické vyústenie.

Kedy sa táto doba futbalovej neistoty skončí?

Ťažko odpovedať na hypotetické otázky… Bol by som najšťastnejší, keby sa začalo hrať čo najskôr. Ligové súťaže by sa mohli dokončiť v júni a júli. Európske poháre po nich – v auguste. Som však skeptický.

Prečo?

Pre žiadnu vládu sveta nebude futbal priorita. Tlak na obnovenie fungovania klubov či líg je veľký. Na emóciu, zážitky a návrat ľudí na štadióny – veci, pre ktoré futbal robíme – si však budeme musieť počkať.

Ako dlho?

Odhadujem to na rok.

Branislav Jašurek (vpravo) počas hráčskej... Foto: TASR, Jakub Hollý
Branislav Jašurek Branislav Jašurek (vpravo) počas hráčskej kariéry obliekal i dresy Trenčína či Žiliny.

Narúša to vaše plány? Mohol sa niektorý z vašich klientov dočkať zaujímavého prestupu?

V minulosti naša agentúra sprostredkovala viacero dobrých hosťovaní. U Dávida Hancka sa osvedčila Sparta Praha, Samuelovi Mrázovi sa zasa darí v Bröndby Kodaň. Obaja mali vtedy v Taliansku problém presadiť sa, dnes patria k oporám svojich klubov. Vyzerá to tak, že tam zostanú o 1–2 mesiace dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Aj momentálne sa sústreďujeme na riešenie aktuálnej situácie našich hráčov. Iste to ovplyvnilo viaceré rokovania, ale najväčší prestup máme za sebou. Zrealizovali sme ho v zime, čo je netradičné. Stano Lobotka už nie je v Celte Vigo, postupne sa oťukáva v Neapole. Šancu vo veľkoklube si zaslúžil.

O koľko náročnejšie by bolo skompletizovať takýto prestup v tejto dobe?

Určite by to bolo náročnejšie. Ak však všetky zainteresované strany majú záujem o prestup, dohoda sa nájde aj v ťažkých časoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Lobotka #koronavírus #Branislav Jašurek