Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prestavba štadióna v Radvani dostáva reálne kontúry. Pozrite si vizualizáciu

Prestavbu hlavného futbalového ihriska v mestskej časti Radvaň v Banskej Bystrici a s tým spojenú výstavbu ďalších objektov pripravilo mesto pod Urpínom.

14.04.2020 11:40
debata
Štadión v Radvani čaká renovácia Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Pohľad na futbalové ihrisko v mestskej časti...

Z podkladov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie vyplýva, že celková predpokladaná hodnota modernizácie a prestavby tréningového centra mestského mládežníckeho štadióna je 2 558 804,83 eura bez dane z pridanej hodnoty.

Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, základný kameň plánuje vedenie mesta položiť na prelome mája a júna tohto roka. Prvé futbalové tréningy či zápasy by mohli na novom športovisku odštartovať už v budúcom roku.

Z dôvodu finančnej náročnosti plánuje mesto v prvej fáze zabezpečiť prestavbu hlavnej futbalovej plochy, na ktorej bude umelý trávnik. Existujúca betónová tribúna bude zrekonštruovaná a doplnená o prestrešenie.

Pôvodné futbalové ihrisko v mestskej časti... Foto: SITA, Mesto Banská Bystrica
Radvaň Pôvodné futbalové ihrisko v mestskej časti Radvaň v Banskej Bystrici pred revitalizáciou.

Zároveň pribudne nová päťradová tribúna a ďalšie miesta. V mestskom rozpočte je na prvú fázu projektu vyčlenených 1 520 000 eur. Na výstavbu štadióna bude použitá aj vládna dotácia vo výške 730-tisíc eur.

Priestor využije 700 – 800 futbalistov

„Plánovaná kapacita je približne 1 500 miest. Projekt počíta tiež s výstavbou zázemia so šatňami, bufetmi, toaletami či priestorom pre médiá. Pribudne verejné osvetlenie a 176 parkovacích miest. V prípade, že parkovacie plochy nebudú postačovať, doplnia ich okolité parkoviská a dostupné parkovacie plochy v pešej vzdialenosti,“ doplnil vedúci Oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov MsÚ v Banskej Bystrici Vladimír Brieda.

Dve futbalové ihriská, ktoré sa nachádzajú medzi ulicami Sládkovičova a Podháj v Radvani, nemajú v súčasnosti veľké využitie. Mestský mládežnícky štadión bude slúžiť predovšetkým na tréningy mládežníkov a na organizovanie športových podujatí na lokálnej či národnej úrovni. Priestor bude využívať MFK Dukla Banská Bystrica a okolité športové kluby. Podľa odhadov ide približne o 700 až 800 futbalistov.

Vizualizácia futbalového ihriska v mestskej... Foto: SITA, Mesto Banská Bystrica
Vizualizácia, Radvaň Vizualizácia futbalového ihriska v mestskej časti Radvaň v Banskej Bystrici.

„Zámer vybudovať mestský mládežnícky futbalový štadión vznikol v roku 2017, keď sme boli Európskym mestom športu. Z prieskumov sme zistili, že je potrebné dobudovať aj futbalovú infraštruktúru, ktorá bola a je dlhodobo poddimenzovaná. Naším cieľom je vytvoriť podmienky na výchovu, rozvoj a rast mladých futbalistov. Som presvedčený, že tento projekt je ďalším z mnohých krokov, ktorými dopomáhame futbalu prinavrátiť pozíciu, ktorú kedysi v meste pod Urpínom mal,“ povedal primátor Ján Nosko.

Realizácia bude veľkou vzpruhou

„V meste aktuálne nie je štadión s umelým trávnikom a rozmermi, ktoré požaduje UEFA v kategórii 2 pre mládežnícke a majstrovské zápasy. Keby sme nerealizovali tento projekt, nemohli by sa u nás hrať najvyššie súťaže tejto kategórie.

Realizácia tohto projektu bude veľká vzpruha do ďalších rokov hlavne pre mládežnícky šport a futbal v našom meste,“ konštatoval poslanec mestského zastupiteľstva a manažér mestského futbalového klubu MFK Dukla Banská Bystrica Milan Smädo s tým, že futbalovú infraštruktúru v meste doplní hlavná hracia plocha na Štadióne SNP na Štiavničkách, ktorý je v súčasnosti v rekonštrukcii.

Štiavničky sa menia na Národný atletický štadión Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Štiavničky sa postupne menia na Národný...

„V Kremničke zároveň pracujeme na zámere vytvorenia ešte jedného tréningového centra, ktoré musí mať minimálne tri ihriská, aby spĺňalo kritériá pre futbalovú akadémiu a zázemie pre A mužstvo Dukly,“ doplnil poslanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Radvaň #MFK Banská Bystrica