Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najhorší profesionál Fergusona prepadol kokaínu, takmer zastrelil otca

Legendárny futbalový tréner Sir Alex Ferguson počas dlhých rokov na lavičke Manchestru United vždy vedel, kde jeho mužstvo tlačí topánka. Dokázal reagovať na odchody hviezd, bol schopný nájsť a rozvinúť hráčsky potenciál. S čím však mal počas necelých 27 rokov na Old Trafforde problém, a čo aj sám priznal, bol výber brankárov.

09.04.2020 07:00
Bosnich Foto:
Mark Bosnich pôsobil v Manchestri United tri a pol roka, v sezóne 1999–2000 získal titul.
debata

Len dvaja počas jeho éry spĺňali najprísnejšie kritériá – Edwin van der Sar a Peter Schmeichel (David de Gea dosiahol svetovú kvalitu až neskôr). Nástupcom druhého menovaného po víťaznom treble United v roku 1999 bol Mark Bosnich. Na Old Trafford prišiel už o desať rokov skôr.

Manželstvo kvôli vízam

Narodil sa v austrálskom Liverpoole, obaja rodičia sú Chorváti. V sedemnástich odišiel za štúdiom polytechniky do Manchesteru. Mladík dostal šancu v United, v tíme pôsobil bez kontraktu.

V roku 1990 v osemnástich debutoval proti Wimbledonu. Keď mu vypršali študentské víza, musel sa vrátiť k „protinožcom“, no po roku bol späť. Vzal si Angličanku Lisu Hallovú a dostal kontrakt v Aston Ville.

Bosnich poprel, že do manželského stavu vstúpil len kvôli vízam, no keď mu úrady umožnili pôsobiť v Británii na neurčito, požiadal o rozvod. „Boli sme zamilovaní, no naše manželstvo jednoducho nefungovalo,“ sucho skonštatoval pre Mirror po partnerskom krachu.

S druhou manželkou Sarah Jarrettovou. Svadbu... Foto: TASR/AP, ANDY FOX
Bosnich S druhou manželkou Sarah Jarrettovou. Svadbu takmer nestihol, keď ho polícia deň predtým zadržala po incidente na rozlúčke so slobodou. Na obrad ho prepustili na kauciu.

V Aston Ville sa po dvoch rokoch trápenia vypracoval na brankársku jednotku a postupne začal patriť k najlepším gólmanom novovzniknutej Premier League. Stal sa vicemajstrom Anglicka, získal dva ligové poháre, chytal za austrálsku reprezentáciu. Budoval si rešpekt, no prichádzali i prvé problémy.

V roku 1996 neuniesol počas zápasu s Tottenhamom posmešky priaznivcov Spurs, na ktoré reagoval zdvihnutou pravicou. Nacistickým pozdravom (hajlovaním) pobúril fanúšikov londýnskeho klubu s početnou židovskou základňou priaznivcov.

Bosnich krátko po incidente volal do britskej televízie BBC, ospravedlnil sa za svoje konanie. Neuvedomil si následky, gesto považoval za žart. Za Aston Villu počas sedem a pol roka odchytal takmer 200 ligových stretnutí. Keď mu v Birminghame vypršal kontrakt, opäť sa ozvali „červení diabli“.

Najhorší Fergusonov profesionál

Ferguson po odchode Schmeichela v roku 1999 hľadal gólmana. Vybral si Bosnicha, s ktorým sa striedala dvojica Raimond van der Gouw a Massimo Taibi. Keď nasledujúce leto prišiel do tímu Francúz Fabien Barthez, Bosnich sa už v bránke Red Devils neobjavil.

Spôsobené to bolo i životosprávou, ktorú mu škótsky manažér neustále vyčítal. „Bol otrasný profesionál, najhorší, s akým som počas rokov pracoval. Pred jedným duelom som ho nachytal, ako do seba ládoval všetko, čo videl. Sendviče, polievky, steaky… Zhora-nadol prechádzal kompletným menu a objednával si.

Vravím mu: ,Pre Krista, Mark, musíme ťa zvážiť. Prečo sa púšťaš do všetkých tých jedál?' Jeho reakcia? Keď sme sa vrátili do Manchestru, už mal na telefóne nejakú čínsku reštauráciu, kde si objednával ďalšie jedlo. Len som sa ho opýtal, či má vôbec dno. Nemal som naňho žiaden dosah,“ spomínal Ferguson na Austrálčana vo svojej knihe.

Bosnich na tieto riadky reagoval jemu typicky: „Faktom zostáva, že som jediný hráč, ktorého Ferguson priviedol do United dvakrát. V prvej sezóne som pomohol tímu vyhrať ligu s 18-bodovým náskokom. Pán Ferguson má právo na svoj názor, ja zas mám právo na svoj.“

Závažnosť Bosnichových problémov v United eskalovala, už nešlo len o prejedanie sa. S najlepším priateľom a spoluhráčom Dwightom Yorkom sa objavili na videonahrávke. Dvojica sa na nej nachádzala v spoločnosti štyroch žien, futbalisti boli z recesie oblečení v dámskych šatách.

Nahrávka zachytávala, ako dve slečny cmúľajú Austrálčanovi palce na nohách. Yorke aféru okomentoval: „Myslím, že jeden z nás alebo obaja sme dúfali, že sa to zvrtne na orgie, no to sa nestalo.“

Kalich Fergusonovej trpezlivosti pretiekol, problémového strážcu svätyne zadarmo uvoľnil do Chelsea. Bosnich tam v priebehu jeden a pol roka odchytal len päť ligových zápasov, s hanbou opustil vrcholnú scénu.

V opojení takmer zastrelil otca

Spôsobila to udalosť zo septembra 2002, keď Austrálčan neprešiel testami na drogy. V krvi mu našli kokaín. Chelsea sa brankára okamžite zbavila, Bosnich dostal deväťmesačný zákaz futbalu. Ešte počas inkriminovanej jesene riešil možnosť podpisu zmluvy s Boltonom, no vtedajší kouč Sam Allardyce napokon z obáv o fyzické a mentálne zdravie gólmana stratil záujem.

Brankárovi sa nepodarilo získať kontrakt ani v tretej či piatej lige. Stratil sa zo scény, žil osamote, opúšťal sa. Neskôr priznal, že v tomto období míňal na kokaín 5 000 dolárov týždenne, bral až 10 gramov drogy denne. V rovnakej fáze života takmer zastrelil otca.

„Bol som na drogách a nespal som asi 3–4 dni. Počul som na prízemí zvuky, myslel som, že ide o zlodeja. Zdrapil som ho za golier a priložil mu zbraň k hlave. Bol som príliš zdrogovaný, aby som vedel, čo robím.

Otec bol v šoku, no povedal, že neodíde, kým sa nezbavím všetkých drog, čo mám doma. Vtedy som si uvedomil, že nemôžem toto robiť rodine a ľuďom, ktorých milujem,“ zdôveril sa Bosnich pre Sydney Morning Herald.

Bosnich sa dal do poriadku, v priebehu jedného leta schudol 15 kíl a získal späť časť brankárskych reflexov. V lete 2008, šesť rokov od svojho posledného stretnutia v drese Chelsea, sa vrátil na trávniky. Debutoval v austrálskej A-League v tíme Central Coast Mariners.

Doma pôsobil dve sezóny, kariéru ukončil v 37 rokoch. V reprezentácii odchytal 17 zápasov, pri výhre 13:0 nad Šalamúnovými ostrovmi dokonca skóroval z penalty.

Bosnich sa v súčasnosti venuje spolukomentovaniu pre austrálsku televíziu Fox Sports, pracuje aj ako hráčsky agent. A ako s hrdosťou prehlasuje, od momentu, keď takmer zastrelil otca, je čistý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Mark Bosnich #Sir Alex Ferguson