Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalista roka zarezáva v Rybe. Nie je to problém, tvrdí

Odvtedy uplynulo dvadsať rokov, ale viacerí pamätníci majú tento obrázok stále pred očami. Na pódium v divadle West dokrivkal s barlami Vladimír Labant. Vzápätí si prevzal trofej pre najlepšieho futbalistu roka 1999. Odovzdávala mu ju topmodelka Adriana Sklenaříková a jej manžel, v tom čase aktuálny majster sveta a hráč Realu Madrid Chris Karembeu.

08.04.2020 17:35
debata (1)
Vladimír Labant (vľavo) bojuje v Lige majstrov... Foto: TASR/AP, LUCA BRUNO
Vladimír Labant Vladimír Labant (vľavo) bojuje v Lige majstrov s hviezdnym útočníkom AC Miláno Filippom Inzaghim.

Na vyhlásenie so zlomenou nohou

Žilinský rodák zažíval jeden z veľkých momentov kariéry. „Bolo to pekné, rád si na to spomeniem. Futbalistov roka nebolo veľa. Som rád, že som v tejto výbornej spoločnosti,“ vraví dnes 45-ročný Labant.

Dlho hrozilo, že sa stane prvým víťazom, ktorý si nebude môcť prevziať cenu. V tom čase bol hráčom Sparty a v derby so Slaviou utrpel hrôzostrašnú zlomeninu nohy. Prasknutie bolo počuť až na tribúnu a noha mu potom bezvládne visela. Strávil veľa času v nemocnici, ale so súhlasom lekárov do Bratislavy pricestoval.

„Bol som rád, že som sa na slávnosti zúčastnil. Cenu mi odovzdávala slávna dvojica. Kto iný si to môže povedať?! Minulý mesiac vyhlásili výsledky ankety a víťazom zablahoželali len na diaľku. Teším sa, že vyhral Milan Škriniar. Viedol som ho v akadémii MŠK,“ reaguje Labant, ktorý si zahral v štyroch krajinách a deviatich tímoch, medzi nimi aj vo West Hame United.

Christian Karembeu a Adriana Sklenaříková... Foto: TASR, Pavol Funtál
Labant, Christian Karembeu a Adriana Sklenaříková odovzdávajú trofej pre najlepšieho futbalistu roka 1999 Vladimírovi Labantovi.

Najťažšie zranenie mu spôsobil spoluhráč

Bolo to bizarné zranenie. Spôsobil mu ho v zápale boja jeho sparťanský spoluhráč Petr Gabriel. Za neohrabanosť sa ospravedlnil, ale tieň tejto udalosti zostal.

„Jeho problém bol v tom, že najprv konal a potom uvažoval. Niektoré jeho neskoršie vyjadrenia ma zaskočili, ale to už nemá zmysel rozoberať. Bez ohľadu na túto situáciu sme sa ani predtým nevyhľadávali, nie každý s každým vychádza a ja som mal v tíme iné spriaznené duše,“ približuje niekdajší obranca i stredopoliar.

Táto udalosť už prebolela, ale do jeho kariéry výrazne zasiahla. „V tom čase som mal výbornú formu, prežíval som asi najlepšie obdobie. Stačila sekunda a spláchlo ma to do futbalového suterénu. Zranenie ma zabrzdilo, malo dopad na moju ďalšiu kariéru. V tom čase som mal viacero ponúk zo zahraničia, všetko padlo,“ vysvetľuje Labant.

Takmer rok mu trvalo, kým sa dal zasa dokopy, ale už to nikdy nebolo také ako pred zranením…

Slovenský rekordér v Lige majstrov

Získal štyri tituly so Spartou. „Na Letnej som prežil pekné obdobie, hrali sme v tom čase pravidelne v Lige majstrov, odohrali viacero výborných zápasov.“ Medzi ozdoby patril zápas s Realom Madrid na Letnej, v ktorom domáci podľahli po strhujúcom priebehu 2:3 tímu hviezd na čele s Figom, Zidanom, Raúlom, Casillasom…

„Ale podobných zápasov bolo viac, niektoré mi vyšli aj lepšie, niektoré som dokonca rozhodol,“ dodáva Labant, ktorý je stále slovenským rekordérom v počte odohratých zápasov v Lige majstrov (29) i v počte strelených gólov (5).

Stredopoliar AC Miláno Gennaro Gattuso (vľavo)... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Labant, Stredopoliar AC Miláno Gennaro Gattuso (vľavo) ide tvrdo po Vladimírovi Labantovi.

Po skončení kariéry sa usadil v rodnom meste a už trinásty rok pracuje ako tréner talentov v žilinskej akadémii MŠK. Aktuálne je asistentom trénera výberu do 17 rokov.

„Pracoval som s talentmi z rôznych vekových kategórií. Som rád, že som si našiel hneď po skončení kariéry prácu, ktorá ma baví. Je časovo náročná, manželka vraví, že ešte viac, ako keď som hral futbal.“

Dúbravka ho pozval do Anglicka

Podieľal sa aj na výchove hráčov, ktorí sa v poslednom období uplatnili v popredných kluboch v zahraničí. Nechýbajú medzi nimi Dúbravka, Škriniar, Boženík…

"Všetci boli odolní aj charakterovo, mali dobré zázemie v rodine, čo sa prejavilo. S niektorými udržiavam naďalej kontakty. Napríklad Maťo Dúbravka ma tri razy pozval do Anglicka na jeho zápasy. Naposledy z akadémie vyšiel Robo Boženík, talent, ktorý veľa drel.

Vyšla mu výborne hneď prvá sezóna medzi mužmi, uchytil sa rýchlo aj v reprezentácii a teraz sa uviedol úspešne vo Feyenoorde. Do čoho sa pustil, to mu išlo, verím, že takto bude pokračovať."

Vladimír Labant (vpravo) v národnom drese bráni... Foto: TASR, Ivan Majerský
Vladimír Labant Vladimír Labant (vpravo) v národnom drese bráni Turka Hakana Süküra.

Potvrdzuje, že v akadémii je dosť šikovných talentov, ktorí sa môžu postupne presadiť aj v seniorskom áčku. Preto nemá obavy o účinkovanie MŠK v lige, napriek tomu, že vedenie klubu uvoľnilo až 17 hráčov.

„Nejakí zostali a na šancu čakajú mladí futbalisti. Majú potenciál, potrebujú nabrať skúsenosti, ale verím, že futbalovo na to majú, aby hrali v najvyššej súťaži,“ domnieva sa.

Nedokáže nič nerobiť

Aj život v akadémii sa zastavil a ihriská sú už mesiac prázdne. "Mladí hráči sa však pripravujú individuálne na základe plánov, ktoré sme im dali a ktoré vyhodnocujeme. Veľa nám umožňujú moderné technológie.

My sme kedysi naberali kondíciu, behali do nemoty, teraz si to môžu trochu priblížiť mladíci. Verím, že keď sa opäť rozbehnú spoločné tréningy, budú pracovať viac s loptou, nebudú mať resty," pripomína.

Väčšina mládežníckych trénerov z akadémie nastúpila do práce vo firme Ryba Žilina. Ani on nie je výnimka, hoci bol špičkový futbalista.

„Nedokázal by som sedieť so založenými rukami, nič nerobiť. Nemám problém chodiť do práce v situácii, keď sa zastavil futbalový život. Robím všetko, čo je vo výrobe potrebné. Striedame sa s ostatnými zamestnancami akadémie, máme svoj pracovný harmonogram, ktorého sa držíme,“ vysvetlil futbalista roka 1999.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Vladimír Labant #Fortuna liga