Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal je najlepšia robota na svete. Ak na to máte

Róbert Mak je štvrtý a zatiaľ posledný futbalista, ktorému sa podarilo obhájiť Cenu Petra Dubovského určenú najlepšiemu hráčovi do 21 rokov. Prevzal si ju v rokoch 2011 a 2012.

05.04.2020 22:00
Slovensko, Luxembursko Foto: ,
Gólová radosť Róberta Maka.
debata (1)

V Slovane sníval o Anglicku

Bratislavský rodák bol jeden z prvých hráčov, ktorý vyrastal v zahraničnej akadémii. Vybral sa po ceste o necelé dva roky staršieho Vladimíra Weissa. Na vstup do veľkého futbalu sa chystal v Manchestri City.

Prvé futbalové kroky však robil na Tehelnom poli. V Slovane trénoval od šiestich rokov a nemal ešte pätnásť, keď mu ponúkli trojročnú zmluvu. Garantovala mu mesačne osemtisíc korún a táto suma by sa postupne zvyšovala.

On však sníval o Anglicku. Po porade s rodičmi ju odmietol a spolu odcestovali na ostrovy. Mama s otcom sa obetovali a doma sa kvôli jeho kariére vzdali všetkého. V jeho veku mohli zahraničné talenty nastúpiť do klubu len v prípade, ak žijú v Anglicku s celou rodinou…

„Dostal som dobré základy a na belasých budem vždy rád spomínať,“ vravel, keď sa už udomácnil v Manchestri. „Vybral som sa do Anglicka preto, aby som rýchlejšie napredoval a zdokonaľoval sa. Keď na to človek má, futbal je najlepšia robota na svete. Dá sa z neho dobre žiť. Priťahuje ma atmosféra, plné štadióny a cestovanie, ktoré milujem. Čoskoro letíme na turnaj do Dallasu a už sa veľmi teším.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

New chaper lets do it!!!... #rm29 #konya @konyaspor

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Mak (@robertmak29),

V Manchestri strieľal góly

V Manchestri strávil štyri roky. Hrával v rezerve nielen s Weissom, ale i Mentelom. Potvrdzoval nos na góly. Mal osemnásť, keď v súťaži junioriek dal v 22 zápasoch 22 gólov a bol najlepším strelcom tímu, ktorý viedol tabuľku.

Rodičia mu robili perfektný servis a popritom sa starali o mladšieho syna Maxima. Mama začínala na štadióne ako hosteska, potom si našla novú prácu v súkromnej firme. Otec bol steward na železnici.

Róbert mal od sedemnástich rokov s klubom profesionálnu zmluvu. Venoval sa zdokonaľovaniu v angličtine. A doma na Slovensku študoval diaľkovo na gymnáziu.

Krátko pred jeho príchodom do Manchestru kúpili trápiaci sa klub noví majitelia. Arabskí šejkovia do neho vrazili závratné peniaze a spravili z neho jeden z najlepších tímov Premier League.

„Rád by som si zahral v najvyššej súťaži, ale viem, že to bude veľmi náročné. Manchester City je po vstupe nových majiteľov možno najbohatší klub na svete, ktorý si môže kúpiť každého hráča, na ktorého ukáže. Talenty z akadémie už nemajú takú šancu, ako ešte donedávna,“ vravel osemnásťročný mladík.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy b day ALEXEJ... Tato mala opicka ma dnes 4 roky...Vsetko najlepsie k narodeninam #4years #weloveyou

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Mak (@robertmak29),

Obhájil cenu a dostal darček

Sníval, ako každý začínajúci futbalista, ale zároveň sa držal pri zemi. Bolo mu jasné, že chvíľa, keď vstúpi do dospelého futbalu, sa blíži a ak nedostane šancu v Manchestri, musí sa uchytiť inde.

V roku 2010 prestúpil do 1. FC Norimberg, zmluva znela na tri roky. V tíme ho čakal iný Slovák – Marek Mintál.

V tom čase ho už registrovali aj slovenskí fanúšikovia, pretože hrával za výber do 21 rokov. V roku 2011 získal s veľkou prevahou Cenu Petra Dubovského, ale v hlavnej ankete o futbalistu roka nechytil ani bod. To sa v jedenástich predchádzajúcich ročníkoch nestalo ani raz.

„Moja kariéra sa uberá tak, ako som si predstavoval,“ vravel po slávnostnom vyhlásení. O rok si cenu preberal opäť s ešte výraznejším náskokom. A už sa umiestnil aj v ankete o futbalistu roka, 24 bodov mu stačilo na 13. priečku.

O zopár hodín neskôr sa dozvedel, že ho tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp pozvali na zápas do Belgicka. Malo to jeden háčik. „Musí si kúpiť kopačky, lebo s nomináciou nepočítal, jeho kopačky zostali v Norimbergu,“ informoval zväz.

Neinvestoval do nich zbytočne. V Bruseli si 6. februára 2013 odkrútil premiéru v národnom drese…

Pokuta 10-tisíc a pád do béčka

Od tohto stretnutia sa stal pevnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Veril, že po triumfoch v Cene Petra Dubovského sa presadí aj v ankete o Futbalistu roka. "Aj vďaka tomu mám motiváciu, aby som na sebe ďalej pracoval. Verím, že môj čas ešte len príde a čoskoro sa dostanem do prvej desiatky,“ uvažoval nahlas.

Stalo sa. Ale až v roku 2014 (deviaty), hoci už predchádzajúci rok hrával v reprezentácii, strelil v nej aj premiérový gól.

Chvíľu si musel na vstup do „klubu desať“ počkať aj preto, že v Norimbergu mladíkovi nevychádzalo všetko podľa plánu. Spočiatku sa v drese bavorského klubu objavoval pravidelne, no potom sa ocitol na dlhší čas na lavičke.

Jeho meno sa zavše rozmazávalo v nemeckých médiách. Najskôr napadol ostrými slovami na sociálnej sieti trénera Dietera Heckinga, za čo schytal pokutu 10-tisíc eur a dočasne ho preradili do rezervy. Problémom sa nevyhol ani po príchode ďalšieho kouča Michaela Wiesingera, ktorý mu dal novú šancu. Vypustil spoločnú večeru tímu a vyrazil na Slovensko na reprezentačný zraz. Musel sa vrátiť a absolvovať ešte jeden tréning. Opäť nasledoval trest.

Padajúci Norimberg v lete 2014 opustil a zamieril do PAOK-u Solún. Bol to šťastný ťah. Najbližšie obdobie patrilo medzi jeho najúspešnejšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Great team work.. Happy to be in play offs of europa league.. thank you @zenit_spb fans for your support... #europaleague #zenit ⚪️⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Mak (@robertmak29),

Po ME skončil v ankete tretí

Ešte pred odchodom do Grécka sa oženil a čoskoro oslavoval v Solúne aj narodenie syna Robina a neskôr Alexeja. Darilo sa mu aj v národnom výbere. V roku 2015 nastúpil vo všetkých zápasoch (podobne aj v roku 2018).

Pohoda a dobrá forma sa premietla aj v ankete o najlepšieho futbalistu roka – skončil v nej štvrtý (2015) a tretí (2016), čo je doteraz jeho najlepšie umiestnenie medzi slovenskou elitou. V Kozákovom tíme na ME 2016 patril ku kľúčovým hráčom, nastúpil v základnej zostave vo všetkých troch súbojoch v skupine.

Po francúzskom šampionáte prijal ponuku zo Zenitu Petrohrad. V ruskom veľkoklube zažil lepšie i horšie chvíľky. Na rok si odskočil na hosťovanie do Solúna, ale ani po návrate do mesta na Neve nedostával toľko šancí, ako by si želal.

Po piatich rokoch, ktoré strávil v ankete Pravdy a SFZ v najlepšej desiatke slovenských futbalistov, klesol v roku 2019 na 13. miesto. Prispel k tomu aj fakt, že v Zenite pravidelne nehrával.

Rozhodol sa situáciu riešiť radikálne. „Po sústredení v Katare som debatoval s trénerom Sergejom Semakom. Povedal mi na rovinu, že v tíme je veľký pretlak cudzincov a na jar by som s najväčšou pravdepodobnosťou hral menej,“ vravel v závere januára. Opäť si balil kufre a zamieril do tureckého Konyasporu, ktorý sa o neho zaujímal už vlani v lete.

Rýchly odchod spôsobila pandémia

Uplynuli dva mesiace a krídelník, ktorý v marci oslávil 29. narodeniny, v Turecku skončil. Prvý raz zostal bez klubu.

Škrt cez rozpočet mu urobila pandémia koronavírusu. Minulý týždeň už trávil na Slovensku – je v 14-dňovej karanténe.

Mak chcel v tureckom tíme najmä pravidelne hrávať, ale napokon nastúpil v jeho drese len na štyri zápasy. Nerátal s tým, že kontrakt predčasne ukončí. Požiadal klub, aby sa mohol v čase pandémie zdržiavať doma s rodinou.

„Dostal som odpoveď, že môžem odísť domov, ale len v prípade, ak zruším zmluvu. Futbal je dôležitý, ale rodina ešte viac,“ zdôrazňuje a dodáva, že Turci podcenili hrozbu a opatrenia brali dlho na ľahkú váhu.

Pred odletom robili hráčom Konyasporu testy na prítomnosť koronavírusu. Boli negatívne a nič nebránilo v jeho návrate do Bratislavy. Jeden deň sa dohodol na rozviazaní zmluvy a na druhý, pred týždňom v nedeľu, letel domov. Od pondelka mali uzatvárať v Turecku letiská…

Futbalový život sa zastavil všade. Preto verí, že teraz veľa nestratí. Ak pominie hrozba pandémie, pokúsi sa čo najskôr nájsť si klub, v ktorom bude opäť spokojný.

Partner Ceny Petra Dubovského.
Seps Partner Ceny Petra Dubovského.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #futbalista roka 2019