Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cisár Adriano. Diamant z favely utopený v alkohole

Pre fanúšikov futbalových simulátorov je legendou. Jediný v histórii mal silu streľby ohodnotenú na plný počet bodov. Stačilo sa priblížiť k bránke a stlačiť správny gombík. A rovnako fungoval na skutočných trávnikoch.

22.03.2020 05:00
Adriano Foto: ,
Adriano v 53 zápasoch za Brazíliu strelil 27 gólov.
debata

Brazílsky útočník Adriano (38) mal po futbalovej stránke všetko potrebné, aby sa stal jedným z najlepších v histórii. Bol rýchly a technicky vybavený ako Ronaldo, fyzicky silný ako Ibrahimovič. Chlapcovi z favely v Riu de Janeiro však chýbala mentalita, aby sa vyrovnal s nárastom pozornosti, príjmov a najmä osudnou stratou milovaného človeka.

Bez otca nie som nik

Kým Adriano hral len „pre radosť“, bol nezastaviteľný. Odstrčil obrancu telom, spravil dve „prešľapovačky“ nad loptou, hodil si ju na ľavačku a bombou zo strednej vzdialenosti nedal šancu brankárovi. Toto mohol robiť s úsmevom celých 90 minút.

„Jasličky“ Maldinimu alebo posadiť na zadok Nestu? Keď bol Adriano koncentrovaný len na futbal, bol nebrániteľný.

Inter Miláno v lete 2001 zaplatil za 19-ročného odchovanca Flamenga vyše 13 miliónov eur. Taliansky gigant ho chránil pred tlakom, poslal ho do Fiorentiny a Parmy. Keď v roku 2004 vystrieľal Brazílii siedmimi gólmi triumf na Copa América, bol pripravený prevziať zodpovednosť.

„Vstúpi do futbalovej histórie. Má len 22 rokov a pred sebou tri svetové šampionáty. Brazília sa má na čo tešiť,“ avizoval po úspechu reprezentačný tréner Carlos Alberto Parreira. Vtedy nevedel, ako sa mýlil.

Gól, ktorým Adriano vo finále Copa América 2004 v 93. minúte vyrovnal a nasmeroval Brazíliu k triumfu.

„Víťazstvo na turnaji patrí môjmu otcovi Almirovi. Je môj najlepší priateľ a spoločník. Bez neho nie som nik,“ povedal počas osláv Adriano. Jeho najbližší človek deväť dní po finále zomrel na infarkt.

V Interi tušili, že je zle. Akokoľvek bol Adriano na ihrisku silný, v súkromí bol hanblivý a vystrašený. Obklopoval sa ľuďmi, no otec bol jediný, kto mu skutočne rozumel.

„Keď ho informovali o smrti otca, bol som s ním v izbe,“ spomína dlhoročný kapitán Milánčanov Javier Zanetti: „Zahodil telefón a začal kričať. No taký krik ste ešte nepočuli. Dodnes mám zimomriavky, keď si na to spomeniem.“

Opitý na tréningoch

Adriano v dvoch sezónach po smrti otca nastrieľal za Inter 47 gólov. Od fanúšikov si vyslúžil prezývku Cisár. No výkonnosť i radosť z hry postupne upadali. „Pokračoval v strieľaní gólov. Vždy po nich ukazoval prstom na nebo, posielal ich otcovi. No po jeho smrti už nikdy nebol ako predtým,“ povedal Zanetti.

Malý Adriano s otcom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Meu pai meu amor

Príspevok, ktorý zdieľa Adriano imperador (@adrianoimperador),

Po neúspechu na MS 2006 sa stal terčom hlasnej kritiky nespokojných Brazílčanov. Mladík sa pred verejnosťou skrýval „medzi svojimi“ vo favele.

Tentoraz už nenachádzal oporu v otcovi, pomáhal si alkoholom. "Po smrti otca som bol šťastný len vtedy, keď som bol naliaty. Pivo, víno, vodka, whisky, bolo mi to jedno. Dokonca som nedokázal zaspať, kým som sa neopil. Stalo sa, že som na tréning prišiel opitý.

Odniesli ma na ošetrovňu, kde som sa vyspal. Klub povedal novinárom, že mám svalové zranenie," priblížil Adriano pre brazílsku televíziu pred troma rokmi.

Majstrovstvá sveta v Nemecku mali potvrdiť Adrianov status nasledovníka veľkých útočníkov Pelého, Romária či Ronalda. A hoci mal len 24 rokov, bol to začiatok konca. Dres „kanárikov“ navliekol ešte dvanásťkrát, odohral už iba 156 súťažných zápasov.

Po odchode z Európy v roku 2008 sa mu doma v Brazílii krátko darilo, no pokus o návrat v AS Rím o dva roky neskôr ukončil ilúzie o záchrane kariéry. Adriano sa vrátil k nočnému životu, priateľom z gangu, pridali sa problémy s políciou.

Rozmýšľal o samovražde

"Priatelia chceli Adriana len využiť a ublížiť mu. Išlo im iba o peniaze. Ľudia ho kritizovali bez toho, aby poznali jeho vnútorné rozpoloženie. Táto špirála ho stiahla na dno. Ani ja som mu nevedela pomôcť.

Keď bol ešte v Miláne, zavolal mi, že už ďalej nevládze a chce skončiť s futbalom. Priznal sa mi, že rozmýšľal o samovražde," povedala pre Gazzetta dello Sport Adrianova matka Dona Rosilda.

„Vedel skórovať z každého uhlu. Nik mu nedokázal vziať loptu. Bol futbalové zviera. Len keby mu to vydržalo dlhšie,“ povedal o bývalom partnerovi z útoku Zlatan Ibrahimovič – rovesník, ktorý naďalej strieľa góly za AC Miláno.

Adriano odohral posledný zápas pred šiestimi rokmi. A hoci môže o štyroch talianskych tituloch väčšina futbalistov len snívať, bombardér naplnil len malú časť zo svojho potenciálu. Dnes nachádza domov v Riu. Má nadváhu, poflakuje sa s priateľmi z favely, uspokojí sa s ich lichôtkami.

„Na fotkách na Instagrame je obklopený ľuďmi, no nikdy nebol taký osamelý, ako teraz. Väčšinu času je ticho, stratil radosť,“ povedal pre FourFourTwo Adrianov blízky priateľ.

„Bez otca nie som nik…“ Cisár to po prvom veľkom triumfe vystihol najlepšie. V podobe otca stratil osobu, ktorá ho motivovala a držala v stabilite ďaleko od problémov. Keby ju mal, mohol byť toto úplne iný príbeh.

Hetrik Artmedii

Adriano nechýbal v základnej zostave Interu Miláno v domácom zápase skupinovej fázy Ligy majstrov proti Artmedii Petržalka (23. novembra 2005). Brankára Juraja Čobeja prekonal trikrát, domáci zvíťazili na San Siro 4:0.

Slovenský šampión nastúpil pod vedením Vladimíra Weissa st. aj s Jánom Ďuricom, súčasným kormidelníkom Slovana Bratislava Jánom Kozákom ml. či už zosnulým Jurajom Halenárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serie A #Inter Miláno #Adriano #Flamengo #brazílski futbalisti