Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúbravka Futbalistom roka? Brankársky post je podceňovaný

Ivo Viktor, legendárny brankár, sa stal v Československu suverénne najúspešnejším mužom v ankete o najlepšieho futbalistu roka. Víťazstvo v nej malo mimoriadny cveng a pilier pražskej Dukly a reprezentácie ju vyhral päťkrát. To, čo dosiahol Viktor, ešte umocnil jeho nasledovník. Po rozdelení federácie zostal u susedov hrdinom ankety opäť - brankár. Petr Čech v nej triumfoval deväťkrát.

21.03.2020 19:00
Martin Dúbravka Foto: ,
Brankár Martin Dúbravka je oporou reprezentácie od kvalifikácie na MS 2018.
debata

Slovensko malo vo futbalovej histórii množstvo osobností medzi troma žrďami. Vo federálnej ére nik z nich poctu najlepšieho futbalistu roka nezískal. Ale ani v slovenskej ére sa za 26 rokov nenašiel žiaden brankár, ktorý by zdolal v ankete spoluhráčov z iných postov.

Prvý zviditeľnil brankárov Molnár

V ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu, ktorej prvý ročník vyhlásili v roku 1993, sa len tri razy stalo, že brankár dýchal víťazovi na chrbát z druhej priečky. Hlasy odborníkov vyniesli najvyššie Ladislava Molnára (1995), Miroslava Königa (1998) a Kamila Čontofalského (2005).

Prvého z nich zdolal obranca Dušan Tittel, ktorý ako prvý vyhral anketu tri razy za sebou. Ďalší dvaja neodolali útočníkom, ktorých úlohou bolo strielať góly – Jozefovi Majorošovi a Marekovi Mintálovi.

Ladislav Molnár. Foto: TASR, Jozef Ďurník
Ladislav Molnár. Ladislav Molnár.

Prvý útočil na post najlepšieho futbalistu roka Ladislav Molnár. V roku 1994 bol štvrtý a o rok neskôr druhý, keď pred ním skončil len Dušan Tittel. „Rok 1995 bol môj najlepší,“ potvrdzoval Molnár.

„Trošku ma mrzelo, že som nevyhral, ale na druhý deň som bol hrdý, že som dobre reprezentoval brankárske remeslo. Ale musím dodať, že aj Tittel mal v tom čase dobrú formu. Ani jeden víťaz nedostal prvé miesto zadarmo. Ale keď sú dvaja rovnocenní kandidáti, rozhodujú v hlasovaní aj sympatie. Je to v poriadku, na nikoho sa za to nehnevám.“

Königovi nepomohol ani veľký rekord

König mal v ročníku 1998/99 skvelú formu a postaral sa v lige o rekordnú sériu bez inkasovaného gólu. K jeho 1129 minútam s čistým kontom sa doteraz nik nepriblížil a v rovnakej sezóne vydržal bez gólu 630 minút. Nepomohlo mu to k víťazstvu v ankete.

Z brankárov sa najčastejšie uchádzal o post slovenskej futbalovej jednotky. V desiatke sa umiestnil štyri razy.

Podľa neho sa fanúšikovia radšej pozerajú na to, ako góly padajú a nie, ako sa im zabraňuje. „Preto ešte nikdy nevyhral brankár a preto aj mňa v roku 1998 preskočil útočník Jožko Majoroš. Ja som bol šťastný, že som skončil druhý, pre mňa bola úspechom účasť v najlepšej desiatke,“ vravel König.

Miroslav König (vľavo) dnes pôsobí ako tréner... Foto: TASR, Martin Baumann
Miroslav König Miroslav König (vľavo) dnes pôsobí ako tréner brankárov slovenskej reprezentácie.

V úvodných rokoch samostatného slovenského futbalu patril k výrazným postavám Alexander Vencel mladší. V ankete bodoval dvanásťkrát za sebou, ale v desiatke sa ocitol len dva razy, v premiérovom ročníku bol siedmy.

Pripomínal, že ani vo svete sa nestáva často, aby vyhrávali ankety brankári. Zlatú loptu získal brankár jediný raz – Lev Jašin. „A to bola naozaj veľká legenda. V tom čase navyše nebolo toľko kvalitných brankárov,“ domnieva sa Vencel, ktorý jedenásť rokov odchytal vo francúzskej lige a veľa rokov pôsobí ako expert FIFA na prípravu brankárov.

Čontofalskému chýbalo 17 bodov

Upozornil na fakt, že niektorí slovenskí špičkoví brankári pôsobili v zahraničí a doma boli málo viditeľní.

„Obrázky, ktoré prichádzajú spoza hraníc, ukazujú najmä strelcov gólov. Bol to aj môj prípad, tí, ktorí hodnotili, ma videli v akcii minimálne. Je to pekné, ak človek niečo vyhrá, ale dá sa žiť aj bez toho. Aby vyhral u nás brankár, musela by nastať špeciálna situácia – napríklad stali by sme sa majstrami Európy a v rozstrele by brankár chytil tri penalty,“ usmieval sa Vencel.

Brankársky post považuje za špecifický. „Môžete odchytať vo veľkej forme celú sezónu, ale ak urobíte jeden kiks, všetci si to všimnú, všade ho budú ukazovať a zatieni to všetky dobré zápasy,“ dodal.

Kamil Čontofalský v drese slovenskej... Foto: SITA
Čontofalský Kamil Čontofalský v drese slovenskej reprezentácie.

Najbližšie k víťazstvu mal zatiaľ v ankete Kamil Čontofalský. V roku 2005 ho delilo od víťazného Mintála len sedemnásť bodov, čo bol dovtedy najnižší rozdiel medzi prvým a druhým. Neskôr bol menší len tri razy.

„Rok 2005? Výborný. Chytával som pravidelne v Zenite Petrohrad a aj v reprezentácii,“ potvrdzoval Čontofalský. „Viem, že som mal blízko k víťazstvu v ankete. Škoda, že to nevyšlo, ale nesmútil som.“

Jeho vysvetlenie, prečo brankár stále čaká na víťazstvo v ankete? „Nijaký sa zatiaľ výraznejšie nepresadil v zahraničnom veľkoklube ako napríklad Čech. To je podmienka, aby vyhral v ankete.“

Za brankárov sa platí najmenej

Toto obdobie, zdá sa, by sa mohlo skončiť. Martin Dúbravka sa uplatnil v Premier League. Stal sa oporou Newcastlu United. Od februára 2018, už viac ako dva roky, nechýbal v lige ani raz. V aktuálnom ročníku vychytal už deväť núl.

Žilinský rodák skončil vlani v ankete štvrtý a v tomto roku patrí k horúcim favoritom na zisk trofeje. Naposledy sa brankár postavil na pomyselný stupeň víťazov pred desiatimi rokmi. Ján Mucha obsadil tretie miesto.

V roku 2009 výrazne pomohol reprezentácii k postupu na MS do Afriky. „Ankety nie sú vždy reálnym odrazom toho, čo sa v roku odohralo na ihrisku,“ vyjadril sa po šampionáte, keď medailovú pozíciu neobhájil a padol na štvrté miesto.

Brankár Ján Mucha pri historickom postupe na MS... Foto: Ivan Majerský
Ján Mucha Brankár Ján Mucha pri historickom postupe na MS 2010.

Mimochodom, v roku 2009 ho preskočil vtedajší kapitán reprezentácie Marek Hamšík a najlepší strelec kvalifikácie Stanislav Šesták. „Brankár je najťažšia pozícia v mužstve. Keď urobí chybu, je to hneď v zápase cítiť, ale keď útočník spáli šancu, nič sa nedeje. Šancu presadiť sa v ankete majú vždy tí, ktorí dávajú góly,“ reagoval Mucha.

Tvrdil, že to sa prejavuje aj v reálnom futbalovom živote. „Strelci gólov a tvorcovia hry sa kupujú vo veľkom futbale za väčšie peniaze, majú aj vyššie platy. Brankári sú vo futbalovej hierarchii na poslednom mieste. Ale pre mňa to nič neznamená. Som šťastný, že som brankár, tento post by som nemenil za nič na svete.“

Horúci kandidát je privilegovaný muž

Môže sa stať Martin Dúbravka prvým slovenským brankárom, ktorý vyhrá anketu o najlepšieho futbalistu roka? Netají, že podobný úspech by ho potešil, ale dodáva, že on považuje za úspech už fakt, že kandiduje na najvyššiu poctu. „Už minuloročné štvrté miesto bolo vynikajúce,“ pripomína. A teší ho tiež, že v desiatke najlepších hráčov minulého roka nie je sám, ale po štrnástich rokoch sú v nej dvaja brankári. Okrem neho len 22-ročný Dominik Greif.

„Mám pocit, že prichádza na našom poste k obmene generácií. Máme mladých schopných brankárov. Výborný je nielen Domino, ale napríklad aj Marek Rodák. Ak to nevyjde teraz, máme to do budúcnosti dobre rozohraté,“ domnieva sa Dúbravka.

Brankár Dominik Greif zo Slovana Bratislava. Foto: TASR, Martin Baumann
Dominik Greif Brankár Dominik Greif zo Slovana Bratislava.

Prikláňa sa takisto k názoru svojich predchodcov, ktorí sa v ankete dostali na vysoké miesta. „Čo sa týka ankety, sme v rukách tých, ktorí hlasujú. Mňa poteší každý hlas a uvedomujem si, že aj pre fanúšikov sú vždy atraktívnejší hráči, ktorí strieľajú góly a rozhodujú nimi zápasy.“

Napriek tomu sa cíti ako privilegovaný muž. „Svoju pozíciu by som nemenil. Som šťastný, že môžem robiť, čo milujem, čo ma baví. Som šťastný človek.“

Vencel: Brankársky post je podceňovaný

Bol výborný brankár, československý reprezentant, nástupca legendárneho Viliama Schrojfa v Slovane Bratislava, tešil sa z triumfu v PVP. Alexander Vencel (76), sa po skončení kariéry takmer štyridsať rokov venoval výchove brankárov. Mrzí ho, že tento post ešte nemal zastúpenie medzi víťazmi v ankete.

Prečo brankár nebol na Slovensku nikdy futbalistom roka?

Je mi to ľúto, lebo sme mali veľa výborných brankárov. Mám však pocit, že tento post je trošku podceňovaný, a to nechcem nijako spochybňovať odbornosť hlasujúcich. Často tvrdíme, že brankár je posledný hráč, ktorý často rozhoduje o výsledku, ale v praxi sa to neprejavuje. Platí to aj v anketách, kde si viac všímajú strelcov, tvorcov, hráčov v poli.

Môže to byť spôsobené aj tým, že donedávna sme nemali veľa brankárov, ktorí sa presadzovali v popredných európskych ligách?

Byť úspešný v špičkovom klube v silnej súťaži je jedno z dôležitých kritérií. Preto má teraz veľkú šancu na úspech v ankete Martin Dúbravka, pravidelne chytá v Premier League a je vynikajúci. Pripomínam, že neodchádzal do Anglicka zo slovenskej ligy, ale jeho cesta bola pomerne komplikovaná. Pôsobil v Dánsku a do Newcastlu išiel na hosťovanie zo Sparty.

Váš syn, takisto vynikajúci brankár, prestupoval do Štrasburgu zo Slovana, ale jemu dlhoročné úspešné pôsobenie vo francúzskej lige príliš v ankete nepomohlo…

Šaňo prestupoval do zahraničia ako jeden z prvých slovenských futbalistov, bolo to pred štvrťstoročím. Vo Francúzsku sa mu mimoriadne darilo, vyhlásili ho tam v jednom roku aj za najlepšieho brankára sezóny. V prvých rokoch samostatnosti však bola iná situácia, nemali sme toľko možností sledovať našich hráčov v zahraničných ligách ako teraz. Dosť zápasov som videl, mnohé mám na videu. Finále Francúzskeho pohára, Inter Miláno, Liverpool… vo všetkých podával Šaňo vynikajúce výkony. Len ich málokto pozná.

Traja brankári skončili v ankete druhí, jeden tretí. Kto mal podľa vás najväčšie šance stať sa futbalistom roka?

Molnár, König, Čontofalský, Mucha… Všetci boli vynikajúci brankári a ktorýkoľvek z nich sa mohol stať futbalistom roka. Nielen oni, ale aj mnohí ďalší, ktorí predstavovali u nás špičku, prešli mojimi rukami, v Slovane či reprezentáciách, od mládežníckych po áčko. Poznal som ich aj po ľudskej stránke, boli to osobnosti a myslím si, že by si takú poctu aspoň niekto z nich zaslúžil. Prial by som si, keby sme sa toho teraz dočkali v prípade Dúbravku. Ja by som mu hlas dal. Ak vyhrá, nemyslím si, že bude niekto z odborníkov prekvapený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brankári #Martin Dúbravka #Futbalista roka