Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt o európskych pohároch sa blíži. Víťazov by mali určiť miniturnaje

Počas utorňajšej videokonferencie Európskej futbalovej únie (UEFA) za účasti 55 členských štátov a tiež predstaviteľov európskych futbalových líg, ako aj lídrov FIFPro, by okrem majstrovstiev Európy mali spoznať ďalší osud aj aktuálne edície európskych pohárových súťaží - Ligy majstrov a Európskej ligy.

16.03.2020 15:03
Liga majstrov trofej Foto: ,
Trofej pre víťaza Ligy majstrov.
debata

Ako informuje web britskej spravodajskej televízie BBC, víťazov kontinentálnych pohárových súťaží v sezóne 2019/2020, ktorú ochromil šíriaci sa koronavírus, by mali určiť prostredníctvom dvoch krátkodobých miniturnajov.

Takéto riešenie by pomohlo zmierniť nápor na tohtosezónny futbalový kalendár, ktorý dostal výrazné trhliny po prerušení európskych aj domácich ligových súťaží na „starom kontinente“.

Mnohé médiá vrátane BBC uvádzajú, že majstrovstvá Európy budú v tejto situácii akýmsi „obetným baránkom“ a presunú ich na iný termín, aby sa mohli dokončiť jednotlivé ligové súťaže. UEFA má v pláne dodržať platné vysielacie kontrakty, a preto chce dokončiť LM aj EL aspoň v provizórnom režime.

Prípadný turnajový formát by sa nevylučoval s tvrdením iného britského periodika Mirror, ktorý už skôr informoval, že štvrťfinálové a semifinálové konfrontácie týchto súťaží by sa hrali iba na jeden zápas.

Samotné miniturnaje by sa mohli uskutočniť v plánovaných dejiskách tohtoročných finále LM a EL – tureckom Istanbule, resp. poľskom Gdansku. UEFA si od toho údajne sľubuje, že zúčastneným mužstvám odpadnú starosti s nadmerným cestovaním a v prípade obnovenia domácich ligových súťaží by to iba minimálne narušilo ich priebeh.

Prípadné preloženie ME 2020 na budúci rok by podľa BBC znamenalo úpravu termínov ďalších podujatí, hlavne ženských ME v Anglicku a európskeho šampionátu hráčov do 21 rokov v Maďarsku a Slovinsku, ktoré sú naplánované na budúcoročné leto.

Skupinovú fázu druhej edície európskej Ligy národov 2020/2021 by mali posunúť o niekoľko mesiacov a namiesto tohtoročnej jesene sa má uskutočniť na jar 2021. Súpermi Slovenska v jej B-divízii budú Česko, Škótsko a Izrael.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov vo futbale #európska liga vo futbale