Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalista roka. Elitná desiatka omladla, Hamšíkov trón sa trasie

Marek Hamšík v uplynulom desaťročí ovládol anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho futbalistu roka. Z prestížnej pocty sa tešil šesťkrát za sebou a celkovo osemkrát. Teraz má šancu vybojovať už deviate prvenstvo.

10.03.2020 11:00
futbalista roka 2018 hamšík Foto: ,
Marek Hamšík získal cenu Futbalista roka 2018. Obháji víťazstvo?
debata

Hamšík, ktorý v roku 2019 zmenil dres a z SSC Neapol prestúpil do čínskeho Dalienu, vyhrával v predchádzajúcich rokoch zväčša s jasnou prevahou. V dvoch uplynulých ročníkoch skončil za ním Milan Škriniar, ale strácal na víťaza 36 respektíve 38 bodov. Najtesnejšie Hamšíkovo víťazstvo sa zrodilo v roku 2014. Vtedy zdolal druhého Škrtela o trinásť bodov.

Niekoľko rokov bojovali o prestížny titul práve Hamšík a Škrtel a pamätný bol najmä ich súboj v roku 2011, keď sa tešil Škrtel, ale nazbieral len o tri body viac, čo je dodnes najmenší rozdiel medzi prvými dvoma mužmi ankety.

Obháji suverén ankety svoju pozíciu aj v 27. ročníku? Zatiaľ poznáme mená jedenástich kandidátov na futbalistu roka 2019. V porovnaní s minulým ročníkom sú v zostave najlepších traja nováčikovia a ani jeden nemá viac ako 22 rokov.

Róbert Boženík, Dominik Greif a László Bénes sa nielenže prvý raz ocitli v najlepšej desiatke, ale premiérovo získali vôbec prvé body v ankete. Teraz majú aj oni šancu stať sa futbalistom roka. V minulých dvoch ročníkoch útočil na Hamšíkov trón najmä druhý Škriniar a tretí Lobotka, ktorí takisto patria k nastupujúcej novej generácii slovenského futbalu.

Mladíci vytlačili z desiatky skúsených hráčov – Róberta Maka a Miroslava Stocha. Mak v nej bol nepretržite od roku 2014, vypadol z nej teda po piatich rokoch, Stoch sa do desiatky vrátil vlani po štyroch rokoch, ale dlho sa v nej neohrial.

Róbert Mak po 5 rokoch vypadol z desiatky... Foto: TASR, Martin Baumann
Róbert Mak Róbert Mak po 5 rokoch vypadol z desiatky najlepších futbalistov Slovenska.

Po jedenástich rokoch sa stalo, že v desiatke majú zastúpenie až dvaja hráči zo slovenskej ligy. V uplynulých troch ročníkoch boli na prvých desiatich miestach výlučne legionári a predtým maximálne jeden hráč z domácej súťaže.

V roku 2008 sa medzi nimi ocitli naposledy dvaja – Ján Kozák z Artmedie Petržalka a Peter Pekarík, ktorý si v tom čase obliekal ešte dres MŠK Žilina.

Legionári dominujú v ankete už dlho. Prvý raz bola čisto legionárska desiatka v roku 2003 a naposledy mali prevahu medzi najlepšími hráči slovenských klubov pred vyše dvadsiatimi rokmi (1998).

Až dve ocenenia môže získať Boženík, ktorý minulý rok odohral ešte v žilinskom drese, ale od januára je už hráčom Feyenoordu Rotterdam. Strelec z Terchovej kandiduje aj na víťazstvo v Cene Petra Dubovského, ktorá je určená pre futbalistu do 21 rokov a oslavuje dvadsať rokov od založenia.

Róbert Boženík môže zvíťaziť v dvoch hlavných... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal prípravný Paraguaj BAX Róbert Boženík môže zvíťaziť v dvoch hlavných kategóriách.

Boženík je zároveň najmladším členom elitnej desiatky. Má len dvadsať rokov a naposledy v nej bol mladší futbalista pred osemnástimi rokmi. Róbert Vittek sa v roku 2001 stal držiteľom Ceny Petra Dubovského a zároveň v hlavnej ankete obsadil ôsmu priečku. Mal v tom čase devätnásť rokov.

Vôbec najmladším futbalistom v prvej desiatke bol Szilárd Németh, ktorý v roku 1996 skončil siedmy. Bol ešte o štyri mesiace mladší ako Vittek.

Martin Dúbravka je oporou anglického Newcastle... Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Martin Dúbravka. Martin Dúbravka je oporou anglického Newcastle United.

Len druhý raz v histórii sa stalo, že v desiatke sú dvaja brankári – Martin Dúbravka a Dominik Greif. Podobná situácia bola pred pätnástimi rokmi. V elitnej desiatke 2005 sa ocitli Kamil Čontofalský (2.) a Juraj Čobej (8.).

V tomto ročníku mal zároveň brankár najbližšie k titulu najlepšieho futbalistu. Čontofalský, ktorý bol v tom čase reprezentačnou jednotkou a pôsobil v Zenite Petrohrad, zaostal za Marekom Mintálom len o sedemnásť bodov.

27. ročník ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu

Kandidáti na titul Najlepší futbalista 2019
László Bénes (Borussia Mönchengladbach)
Róbert Boženík (MŠK Žilina)
Martin Dúbravka (Newcastle Utd.)
Ondrej Duda (Hertha Berlín)
Dominik Greif (Slovan Bratislava)
Marek Hamšík (Dalien Yifang)
Juraj Kucka (Parma)
Stanislav Lobotka (Celta Vigo)
Albert Rusnák (Real Salt Lake City)
Milan Škriniar (Inter Miláno)
Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Basak­sehir)

Ďalšie poradie: 12. Martin Valjent (Mallorca) 54, 13. Róbert Mak (Zenit Petrohrad) 37, 14. Patrik Hrošovský (Genk/Viktoria Plzeň) 19, 15. Denis Vavro (Lazio Rím/FC Kodaň) 16. Matúš Bero (Vitesse Arnhem) 13, 17. Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk) 11, 18. Ján Greguš (Minnesota Utd.) 8, 19. Adam Nemec (FC Pafos) 4, 20. Norbert Gyombér (Perugia) 3, 21. Vladimír Weiss (Al Gharafa) 2, 22. Erik Daniel (Ružomberok/Slovan Bratislava) a Miroslav Stoch (PAOK Solun/Slavia Praha) po 1 bode.

Cena Petra Dubovského 2019
Róbert Boženík (MŠK Žilina)
Dávid Strelec (Slovan Bratislava)

Ďalšie poradie: 3. Tomáš Bobček (MŠK Ružomberok), Marián Chobot (FC Nitra), Peter Pokorný (FC Liefering) po 1 bode.

Najlepší tréner 2019
Pavel Hapal (reprezentácia Slovenska)
Ján Kozák ml. (Slovan Bratislava)
Martin Ševela (Slovan Bratislava/Lubin)

Ďalšie poradie: 4. Vladimír Weiss (reprezentácia Gruzínska) 27, 5. Anton Šoltis (Michalovce) 13, 6. Adrián Guľa (reprezentácia Slovenska 21) a Peter Hybbala (Dunajská Streda) po 10, 8. Jaroslav Kentoš (MŠK Žilina) 8, 9. Pavol Haspra (MFK Ružomberok), David Holoubek (MFK Ružomberok) a Michal Ščasný (Senica/Spartak Trnava) po 3, 12. Ricardo Chéu (Spartak Trnava/Senica) 2, 13. Milan Nemec (FK Pohronie), Karol Praženica (ViOn Zlaté Moravce-Vráble) a Slavče Vojneski (ŠKF Sereď) po 1.

Najlepšia futbalistka 2019
Alexandra Bíróová (SKN St. Pölten)
Mária Korenčiová (AC Miláno)
Dominika Škorvánková (Bayern Mníchov)

Ďalšie poradie: 4. Mária Mikolajová (SKN St. Pölten)129, 5. Diana Bartovičová (Slavia Praha) 115, 6. Patrícia Hmírová (GKS Leczna) 74, 7. Lucia Ondrušová (1. FC Kolín) 48, 8. Patrícia Fischerová (Czarni Sosnowiec) a Lucia Haršányiová (MSV Duisburg) po 45, 10. Jana Vojteková (SC Freiburg) 41. Celkovo bodovalo 25 futbalistiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Petra Dubovského #futbalista roka 2019