Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valovič pozná osudy úspešných i skrachovaných futbalistov

Talent je na prvom mieste, ale nestačí. Anton Valovič, najskúsenejší slovenský futbalový mládežnícky tréner vie o tom svoje.

07.02.2020 08:00
Anton Valovič Foto:
Najúspešnejší slovenský mládežnícky tréner Anton Valovič (vpravo).
debata (1)

Jeho rukami za štyridsať rokov prešli stovky talentov, ale nie všetci sa stali aj úspešnými futbalistami.

Mládežnícke výbery od 15 do 19 rokov viedol v 276 medzištátnych zápasoch proti súperom z 52 krajín. Postúpil s nimi šesťkrát na ME a vybojoval bronz a dve piate miesta. Na MS 1993 sedemnás­ťročných v Japonsku obsadil s posledným československým výberom piatu priečku.

Proti jeho zverencom stáli aj mladíci, ktorých mená neskôr vzbudzovali rešpekt v celom svete. Dobre si spomína na Talianov Tottiho či Buffona, Holanďana Seedorfa, Čecha Rosického či Angličanov Gerrarda, Owena a Rooneyho.

„Upútali ma na prvý pohľad, aj vystupovaním mimo ihriska,“ vraví Valovič. „Títo hráči sa správali zväčša profesionálnejšie ako naši. Napríklad v životospráve. My sme neraz robili policajtov. Na jednom rohu stál lekár, na druhom masér, na treťom tréner. Toto som inde nevidel.“

Dubovský, Kinder, Hamšík, Škrtel, Németh, Mucha, Šesták, Janočko, Zabavník, Vittek, Mak… Menoslov hráčov, ktorých kariéru formoval, je dlhý. Nájdu sa však aj takí, ktorých mená verejnosti už nič nehovoria. A patrili vo Valovičovom trénerskom pôsobení do desiatky najväčších talentov, aké Slovensko malo.

Legenda Slovana, najtalentovanejší hráč 90-tych... Foto: ŠTARTFOTO
Peter Dubovský Legenda Slovana, najtalentovanejší hráč 90-tych rokov v belasom, Peter Dubovský.

„Veľa chlapcov nedokáže talent rozvinúť a vrchol výkonnosti prežije paradoxne v mládežníckom veku. V tomto procese zohráva vážnu úlohu viacero vecí, do popredia by som dal rodinné zázemie. Dôležitá je nielen herná ale aj mentálna príprava, s mladými hráčmi je potrebné neustále hovoriť, pripravovať ich aj na horšie stránky, aby ich ľahšie zvládli.“

Príklady? Petra Hrubinu zaradili na ME 1997 do All Stars tímu šampionátu, no z veľkého futbalu sa stratil. To isté platí o Marcelovi Majorošovi, ktorý od pätnástich rokov hrával štyri sezóny v Eindhovene. Toho zničili zranenia. Trápili sa aj ďalší.

„Vo všeobecnosti platí, že chlapci to nezvládli najmä osobnostne. Veľkým problémom sa stali peniaze. Hrubina dostal po prestupe do pražskej Slavie obrovskú sumu, v hre boli milióny. Mal iba sedemnásť…“

Futbalová cestička, po ktorej sa kráča ku sláve, býva často plná nástrah. Situácií, ktoré ovplyvňujú futbalový rast, je veľa.

Valovič si už pred rokmi zostavil desatoro faktorov, ktoré zasahujú do vývoja futbalistu: talent, kvalitné odborné vedenie, systematická tréningová práca, vhodné povahové vlastnosti, mentálna príprava, dobré rodinné zázemie, šikovný manažér, prestup vo vhodnej chvíli do vhodného klubu, vyhýbanie sa zraneniam a aj potrebná dávka šťastia.

Partner Ceny Petra Dubovského.
Seps Partner Ceny Petra Dubovského.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel #Cena Petra Dubovského #Anton Valovič