Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na talenty má nos. Z útočníka Škrtela spravil obrancu

Táto historka, ktorá výrazne ovplyvnila kariéru jedného z najúspešnejších slovenských futbalistov v ére samostatnosti, je stará bezmála dvadsať rokov.

07.02.2020 06:00
debata (2)

Antonovi Valovičovi zavolal tréner trenčianskych dorastencov Miloš Lintner. „Mám výborného útočníka, musíš sa na neho pozrieť,“ vravel otec hokejového reprezentanta Richarda.

Prvý raz zažiaril v Portugalsku

Reprezentačná osemnástka sa práve chystala na výborne obsadený turnaj do Portugalska. Valovič pozval sedemnásťročného futbalistu do tímu.

„Bola to zvláštna situácia, lebo mladík s výbornými fyzickými parametrami sa dovtedy neobjavil v nijakom mládežníckom reprezentačnom výbere,“ spomína Valovič, ktorý bol známy výnimočným nosom na talenty. „V útoku som mal silnú dvojicu – Filipa Šeba a Filipa Hološka. Ale chýbal mi obranca. Boli sme na sústredení v Nemšovej a po niekoľkých tréningoch som trenčianskemu strelcovi povedal, že mu dám šancu – v obrane.“

Tínedžer, ktorý sa hlásil v reprezentácii ako útočník a po niekoľkých dňoch sa vrátil do klubu ako obranca, sa volal – Martin Škrtel. Na novom poste ho čakala krásna kariéra, odrazu nabrala úplne iný smer.

Anton Valovič po boku Mareka Hamšíka. Foto: Archív Antona Valoviča
Valovič, Hamšík Anton Valovič po boku Mareka Hamšíka.

„Mal výbornú postavu, len bol trošku neobratný. Na turnaji sme začínali s Anglickom, podľahli sme 0:1, ale Škrtel patril k najlepším hráčom na ihrisku. Vzápätí sme domácich Portugalčanov zdolali 2:1 a Nórov 4:0. Vyhrali sme celý turnaj. V našom drese zažiaril spoľahlivý obranca, ktorého dovtedy aj u nás málokto poznal. V tomto prípade som mal dobrý odhad,“ približuje popredný mládežnícky tréner Anton Valovič, ktorý v sobotu oslávi šesťdesiatku.

Boj o Dubovského vyhral Slovan

O tri roky neskôr sa stal Škrtel držiteľom Ceny Petra Dubovského. O ďalší rok sa prvý raz tešil aj z prvého zo štyroch titulov najlepšieho futbalistu roka. Nik si už ani nespomenul, že pilier reprezentačnej obrany donedávna hrával na hrote útoku. Skvelú kariéru zažil v Zenite Petrohrad a potom v FC Liverpool, na Anfield Road si odkrútil osem rokov.

Valovič mal šťastnú ruku nielen v jeho prípade. Súčasný športový riaditeľ mládeže v bratislavskej Karlovej Vsi, ktorá úspešne vychováva nové talenty, pracoval dlhé roky ako špičkový odborník na mládežnícky futbal v Slovane Bratislava a na Slovenskom futbalovom zväze.

Viac či menej ovplyvnil kariéru väčšiny doterajších držiteľov Ceny Petra Dubovského i víťazov ankety o najlepšieho futbalistu roka. Nechýbal ani pri prvých krokoch legendárneho Petra Dubovského na Tehelnom poli.

Martin Škrtel v súboji s Čechom Tomášom Součkom. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
futbal škrtel souček Martin Škrtel v súboji s Čechom Tomášom Součkom.

„Peter prišiel z Vinohradov, keď mal štrnásť. Bol o neho veľký boj, chcel ho aj Inter. Viedol som ho v mladšom doraste. Odmalička bol osobnosť a od začiatku bolo vidieť, že je veľký talent, rovesníkov jasne prevyšoval. Bol inteligentný a mal výborné rodinné zázemie, veľkú podporu rodičov. Nestretol som veľa podobných chlapcov, o ktorých sa dalo jednoznačne povedať, že je výnimočný a aj to vo svojej kariére neskôr potvrdil.“

Prestupná stanica do Talianska

Valovič patril medzi tých, ktorí stáli aj na začiatku hviezdnej kariéry Mareka Hamšíka, osemnásobného Futbalistu roka. Bol šéfom mládeže na Tehelnom poli, keď sa Slovan stal Hamšíkovou prestupnou stanicou na ceste z Banskej Bystrice do Talianska.

„Mal som ho stále na očiach, býval v izbe na štadióne. Pravidelne sa stávalo, že po tréningoch išiel za hospodárom Paľom Jančovičom a pýtal sa, či môže ísť v čase svojho voľna individuálne trénovať na hlavnú plochu. Zavše sa k nemu ešte niekto z chlapcov pridal a potom hodinu i viac strieľali z rôznych pozícií na bránku, pravou i ľavou nohou.“

Marek Hamšík sa teší zo svojho gólu do siete... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Azerbajdžan SR Futbal ME kvalifikácia E Marek Hamšík sa teší zo svojho gólu do siete Azerbajdžanu.

Podľa Valoviča mal Hamšík na ihrisku obrovský akčný rádius, vynikal aj dobrou technikou. Hneď po príchode do Bratislavy ho upútal. Vtedy mal banskobystrický rodák sedemnásť, ale dominoval aj v tíme devätnásťročných.

„Vôbec nebolo vidieť, že od väčšiny hráčov bol aj o dva roky mladší. To bolo pre neho i viaceré iné talenty dôležité, museli hrávať aspoň o jednu vekovú kategóriu vyššie, lebo inak by sa ich talent nerozvíjal tak rýchlo. U Hamšíka bolo dôležité, že perfektne zvládol prechod do zahraničia. Zo Slovana mohol zamieriť aj do iného klubu, ale prestúpil presne v pravú chvíľu do Brescie, vybral si menší klub, naučil sa jazyk a postupnými krokmi išiel stále vyššie,“ pokračuje Valovič.

Strelca Németha objavil v Komárne

Pred Hamšíkom rozbiehal kariéru Szilárd Németh. Stal sa futbalistom roka 2000. Ako posledný zo slovenskej ligy, obliekal si vtedy dres Interu. Po ňom v ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu triumfovali už len legionári.

„Objavil som ho v Komárne, kde sme hrali s reprezentačnou pätnástkou proti domácemu výberu šestnásťročných. Proti nám nastúpil aj šikovný útočník, mal len štrnásť. O Szilim dovtedy nik nepočul, neobjavil sa v nijakej mládežníckej reprezentačnej nominácii,“ približuje Valovič.

Spomienka na jún 2001. Szilárd Németh sa... Foto: TASR, Pavel Neubauer
futbal archív Spomienka na jún 2001. Szilárd Németh sa prebíja medzi dvoma hráčmi Azerbajdžanu Mehmanom Junusovom (vľavo) a Ilhamom Jadulajevom.

Németh začal čoskoro navštevovať maďarské gymnázium v Bratislave a trénovať v Slovane. „Dôležité bolo, že som presvedčil rodičov, že z Bratislavy sa ľahšie dostane do reprezentácie a aj do veľkého futbalu,“ dodáva tréner a netušil, ako rýchlo sa tieto jeho slová naplnia.

Ako to býva, mladému Szilimu pomohla náhoda. Bol na Tehelnom poli sotva týždeň a Valovič sa chystal s reprezentantmi, ktorí mali o rok viac ako komárňanský rodák, na prestížny mládežnícky turnaj do Nemecka.

Až v deň odchodu vedúci mužstva zistil, že jeden z chlapcov nemá v poriadku pas. Valovič si spomenul na Németha…

Pätnásťročný útočník za 150-tisíc korún

Stalo sa, čo nik nečakal. Németh sa v premiére na medzinárodnej scéne stal najlepším strelcom turnaja, dal osem gólov.

„Okamžite zažiaril a odvtedy veľmi rýchlo napredoval. Napriek tomu, že zo začiatku bol trochu utiahnutejší a v tom období vedel lepšie po maďarsky ako po slovensky. Na ihrisku však naplno potvrdzoval výnimočné predpoklady. Mal skvelé zrýchlenie, vedel neopakovateľne predĺžiť krok a vynikal aj kopacou technikou, nerobilo mu problém strieľať pravou i ľavou nohou,“ približuje úspešného reprezentanta, ktorý pôsobil v Middlesbroughu v anglickej Premier League.

Németh, podobne ako napríklad Hamšík či Škrtel, potvrdzuje, že slovenský futbal často ťažil z talentu chlapcov, ktorí začínali v menších kluboch i mestách. Keď Németh prestúpil v roku 1992 do Slovana, jeho materský klub dostal podľa vtedy platných tabuliek 150-tisíc korún, čo by bolo teraz asi päťtisíc eur.

Valovič pripomína, že momentálne sú taxy podstatne nižšie. „Ak v súčasnosti vychováme v Karlovke talentovaného chlapca, budeme sa o neho starať od prípravky viacero rokov a siahne po ňom niektorá akadémia, dostaneme už len dve tisícky eur.“

Partner Ceny Petra Dubovského.
Seps Partner Ceny Petra Dubovského.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel #Cena Petra Dubovského #talenty #Anton Valovič