Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Perzekúcia legendy: Erdogan ma obral o všetko, teraz som šofér Uberu

Dosiahol viac než ktorýkoľvek turecký futbalista pred ním. A zrejme i dlho po ňom. V istanbulskom Galatasaray bol modlou, pôsobil aj v Turíne, Interi Miláno, Parme či anglickom Blackburne. Za Turecko dal rekordných 51 gólov. Je to viac než zaznamenali druhý a tretí najlepší strelec krajiny dohromady. Keď v roku 2002 prispel najrýchlejším gólom šampionátov k senzačnému bronzu z majstrovstiev sveta, bol národným hrdinom. Dnes je nepriateľ vlády a politický utečenec.

14.01.2020 09:41
Hakan Sukur Foto: ,
Hakan Sukur je dodnes najväčšou osobnosťou tureckého futbalu.
debata (8)

„Býk z Bosporu“, ako nazývali legendárneho Hakana Süküra počas aktívnej kariéry, má 48 rokov. Očakávali by ste, že si užíva ťažko zarobené peniaze a spomína na všetky tituly, ocenenia a rekordy. Že sa o skúsenosti delí v pozícii trénera alebo futbalového experta. A možno je po ňom pomenovaných niekoľko ulíc či štadiónov.

V skutočnosti však má toho menej než ktokoľvek z vás. A jeho hlas už takmer utíchol. Ako je to možné?

V roku 2011, tri roky po tom, čo zavesil kopačky na klinec, sa pridal k strane súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Politika, ktorý na prvej svadbe Süküra sedel s mladomanželmi za jedným stolom a prihováral sa k svadobčanom.

Stranu spravodlivosti a rozvoja však o dva roky neskôr pre konflikt spôsobený rozdielnymi názormi opustil.

A ako prezradil pre nemecký Welt am Sonntag, cituje ho Goal.com, stal sa nepriateľom vlády: "Po odchode zo strany začala nevraživosť voči mne a mojej rodine. Na obchodík mojej ženy hádzali kamene, naše deti obťažovali na ulici. Po každom vyhlásení som dostával vyhrážky.

Keď som musel opustiť krajinu, uväznili môjho otca. Všetko, čo som vlastnil, skonfiškovali. Všetko, čo som mal rôzne po svete, zhabali. Erdogan mi vzal úplne všetko. Vzal mi právo na slobodu, právo vyjadriť sa, právo pracovať."

Sükürovho otca prepustili do domáceho väzenia, keď mu diagnostikovali rakovinu. Ochorením trpí aj jeho matka. Bývalý futbalista už rodičov zrejme nikdy neuvidí. "Sú to pre nich ťažké časy. Každý, kto má so mnou čokoľvek spoločné, na to doplatil a trpí finančnými ťažkosťami.

V Kalifornii v USA som krátko prevádzkoval kaviareň. No potom sa do toho zaangažovali ,podivní' ľudia…"

Sükür v detailnej spovedi rozpráva aj príbeh, podľa ktorého turecký študent za fotografiu s ním dostal väzenie na 14 mesiacov.

"Keď som sa pridal k Erdoganovej strane, Turecko bola krajina, ktorá sa prispôsobovala štandardom Európskej únie a dostávala od nej mnoho investícií. No Erdoganova politika priviedla krajinu do ťažkých časov. Turecko sa uberá iným smerom, orientuje sa k Blízkemu východu skôr než k Európe.

Futbal v Turecku, ako aj na iných miestach, nie je slobodný a autonómny. V médiách na nás útočia, keď prehovoríme. Chcú mať istotu, že športovci budú príliš vystrašení, aby si otvorili ústa.

Vo svojej krajine som podnikal len legálne kroky. No keďže moje meno je Hakan Sükür, použili ma, aby zastrašili ľudí. Stačí sa zamyslieť. Dokážu pomenovať zločin, ktorý som spáchal? Nie. Preto ma jednoducho nazývajú zradcom a teroristom.

Som nepriateľ vlády, nie nepriateľ štátu či tureckého národa. Milujem našu zástavu, našu krajinu."

Hakan Sukur je aj autorom najrýchlejšieho gólu v histórii majstrovstiev sveta. Na MS 2002 ním prispel k zisku bronzu.

Sükürovi vo februári 2016 hrozilo za ofenzívny príspevok proti Erdoganovi na sociálnej sieti Twitter až štvorročné väzenie. V auguste na neho vydali zatykač za členstvo v hnutí Fethullaha Gülena, ktoré Erdoganova vláda označuje za teroristickú skupinu po údajnej snahe o prevrat v krajine.

Gülen, vyznávač liberálnej demokracie, ktorý je považovaný za druhého najvplyvnejšieho muža v Turecku, hoci žije v USA, záujem o prevrat poprel.

Sükür žije od novembra 2017 v exile v Spojených štátoch. Živí sa ako vodič Uberu vo Washingtone, kde si privyrába aj predajom kníh. Zabudnúť na neho museli aj v Galatasaray, ktorému vystrieľal 8 ligových titulov i slávny triumf v Pohári UEFA.

Klub s ním podľa Süküra ukončil kontakt v roku 2017 na základe príkazu priamo od Erdogana: „Nebolo to rozhodnutie ministra športu či kohokoľvek iného. Pokyn prišiel priamo od prezidenta. Nepredchádzal tomu súd alebo čokoľvek iné, bola to skrátka požiadavka zhora.“

Sükür sa vyjadril aj k v nedávnej dobe diskutovanej fotografii dvoch nemeckých reprezentantov s tureckými koreňmi Mesuta Özil a Ilkaya Gündogana s Erdoganom: "Tá fotka nebola dobrý nápad. Mali by si ceniť krajinu, ktorú reprezentujú – Nemecko.

Mesutovi s Ilkayom by som odporučil, aby sa pridali k Erdoganovej Strane spravodlivosti a rozvoja. Potom by uvideli, o čom tá strana v skutočnosti je."

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Hakan Sükür