Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VAR? Je to chaos, no nie je cesta späť

Predseda Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin priznal, že nie je fanúšikom videa. Podľa neho spôsobuje zmätok. UEFA preto navrhne zmenu pravidiel v posudzovaní ofsajdov.

04.12.2019 19:00
VAR Foto: ,
VAR má po celom svete množstvo zástancov i odporcov.
debata

„Je to chaos. Nie som fanúšikom videa. Bol som skeptický a môžem povedať, že výsledky sa mi nepáčia. Bohužiaľ cesta späť neexistuje,“ povedal Čeferin v rozhovore pre Daily Mirror.

„To, že tolerujete pri ofsajde jeden alebo dva centimetre, nestačí. Medzinárodnej pravidlovej komisii IFAB a našim rozhodcom navrhneme zmenu,“ uviedol päťdesiatdvaročný Slovinec.

„Ak máte dlhý nos, tak ste v ofsajde. Ofsajdovú čiaru tiež kreslí VAR. Je to subjektívny nákres objektívneho kritéria. Preto navrhneme, aby sa tolerancia pohybovala v rozmedzí 10 až 20 centimetrov. Je v poriadku, ak neodpískate centimetrový ofsajd. Zmyslom ofsajdu je, že máte určitú výhodu,“ vyhlásil Čeferin.

Šéf UEFA Aleksander Čeferin. Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Čeferin Šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Nejasnosti panujú aj pri posudzovaní hry rukou. "Pred dvoma týždňami sme do nášho sídla v Nyone pozvali špičkových trénerov. Prišli Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Max Allegri, Carlo Ancelotti a Zinedine Zidane. Dali sme im príklad hrania rukou.

Spýtali sme sa ich, či išlo o zámernú ruku, alebo nie. Polovica miestnosti povedala áno, polovica nie. Tak mi povedzte, nakoľko je to pravidlo jasné. Nevieme nič. Čo je zámerné? Rozhodca nie je psychiater, aby vedel, či to hráč urobil naschvál, alebo nie," konštatoval Čeferin.

UEFA sa na zasadnutí v Nyone dohodla na tom, že videorozhodcu využije v marcovej baráži Ligy národov, ktorá určí posledné štyri postupujúce tímy na ME. Znamená to, že VAR bude v akcii aj na Tehelnom poli v zápase play off Slovensko – Írsko.

Video chce tiež využiť v európskej kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2022 v Katare. Tento krok ale musí schváliť Medzinárodná futbalová federácia FIFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Aleksander Čeferin #VAR