Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jankech strávil polstoročie ako tréner s jednou ženou

Kariéru Jozefa Jankecha, šikovného krídla, predčasne ukončilo zranenie. Mal len 28 rokov, stal sa jedným z najmladších ligových trénerov. Na lavičke vydržal bezmála polstoročie, najdlhšie zo slovenských trénerov.

01.12.2019 15:58
Jozef Jankech Foto: ,
Jozef Jankech.
debata

Viedol viac ako dvadsať tímov, vrátane slovenskej reprezentácie. Na slávnosti v Martine si prevzal Cenu Jána Popluhára, najvýznamnejšie slovenské ocenenie za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play.

„Cením si ho zo všetkých najviac. Nie je za výsledok či výkon, ale za dlhodobú činnosť, ktorú som sa usiloval vždy robiť poctivo,“ zdôraznil Jankech, ktorý nedávno oslávil 82 rokov. Dodal, že veľkú časť ceny by si zaslúžila aj manželka.

„Z množstva rokov, čo som trénoval, som polovicu času nebol doma. Zvládli sme to len vďaka nej. Som ženatý 55 rokov a stále s jednou ženou.“

Okrem neho ocenili ôsmich laureátov. Sú medzi nimi obetaví funkcionári a tréneri, ale aj dvaja hokejisti Miroslav Pupák (Nitra) a Peter Čerešňák (Plzeň). Opravili rozhodcov, ktorí pôvodne potrestali súpera za faul.

Upozornili, že o fauly nešlo a tým ich tímy stratili výhodu početnej prevahy. Paralympionik v alpskom lyžovaní Jakub Krako sa v pretekoch Európskeho pohára priznal, že rozhodcovia prehliadli jeho špicara, stálo ho to miesto na stupni víťazov.

Laureátov vybrali z 22 návrhov. "Tento rok sme mali ťažkú úlohu. Veľmi nás to teší, lebo šport nie je len o góloch, bodoch a sekundách, ale aj o ľudskosti a spravodlivom súťažení,” pripomenul Samuel Roško, člen kolégia Klubu fair play SOŠV.

Jozef Jankech. Foto: TASR
Jozef Jankech Jozef Jankech.

„V ťažšom období, ktoré prežíva Slovensko v posledných mesiacoch, je veľmi príjemné stretnúť ľudí, ktorí vo svojom živote uznávajú princípy fair play, sú pre nás všetkých veľkou inšpiráciou,“ zdôraznil Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.

Vyhlásili aj výsledky súťaže Šport je šanca. Víťazom sa stal projekt Na koni – hravo a zdravo. Zabezpečuje ho občianske združenie Voltiland.

Vedie krúžok pohybovej prípravky na koni pre deti klientov krízového centra Arcidiecéznej charity v Košickej Novej Vsi. Zástupcovia združenia Slavomíra a Martin Necelovci si prevzali šek na tisíc eur.

Ocenenia Klubu fair play SOŠV
Cena Jána Popluhára: Jozef Jankech.
Za dlhoročné pôsobenie v duchu fair play – Cena klubu: Jana Riečanová (gymnastika).
Diplom klubu: Jaroslav Kaminský (volejbal), Štefan Kajda (futbal), Miroslav Gábor (stolný tenis).
Za príkladný čin v duchu fair play – Cena klubu: Peter Čerešňák (hokej).
Diplom klubu: Miroslav Pupák (hokej), Jakub Krako (paralympionik, alpské lyžovanie).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Jankech #Cena Jána Popluhára #SOŠV