Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po vyše 30 rokoch. Šéfa policajnej akcie v Hillsborough zbavili obvinení

Šéfa policajnej akcie na sheffieldskom futbalovom štadióne Hillsborough, kde v roku 1989 zomrelo 96 fanúšikov, zbavili obvinenia z neúmyselného zabitia.

28.11.2019 20:15
David Duckenfield Foto: ,
David Duckenfield.
debata

Po šiestich týždňoch procesu a viac ako 30 rokoch od tragédie rozhodla o nevine Davida Duckenfielda porota na súde v Prestone.

Dnes sedemdesiatpäťročný Duckenfield sa z obvinení zo zabitia zavineného hrubou nedbanlivosťou zodpovedal už tento rok na jar, v apríli však porota po desaťtýždňovom rokovaní k verdiktu nedospela. Nový proces sa začal 7. októbra a Duckenfield vinu na úmrtí 95 ľudí poprel. Deväťdesiata šiesta obeť nebola súčasťou procesu, pretože na následky zranení zomrela viac než rok potom.

Duckenfield velil policajtom z grófstva South Yorkshire, ktorí sa 15. apríla 1989 starali o bezpečnosť na štadióne pri semifinále Anglického pohára medzi Liverpoolom a Nottinghamom. Najväčšia tragédia v dejinách britského športu sa stala v liverpoolskom sektore.

Porota už pred tromi rokmi rozhodla, že tragédiu spôsobila policajná nedbanlivosť. Vyšetrovanie príčin nešťastia odhalilo množstvo pochybení v zaistení bezpečnosti aj pri následnom zásahu záchranárov. Panuje tiež podozrenie, že polícia sa snažila kryť vlastné pochybenia.

Popri 96 mŕtvych fanúšikoch bolo pri osudnom zápase ďalších 766 ľudí zranených. Tragédia sa stala po tom, čo sa do sektora na státie na už takmer plnom štadióne snažilo dostať viac ako 2000 fanúšikov Liverpoolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hillsborough