Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál Van Bastena: žarty, palacinky a... nacistický pozdrav

Po škandále s nacistickým pozdravom prerušila televízna stanica Fox Sports na jeden týždeň spoluprácu s bývalým holandským reprezentantom Marcom van Bastenom.

25.11.2019 21:18
Marco van Basten Foto: ,
Marco van Basten.
debata (1)

„Jeho honorár za toto obdobie dostane holandský inštitút pre dokumentovanie následkov vojny. Bol to nemiestny žart v nesprávnom okamihu,“ citovala agentúra DPA vyhlásenie televízie.

Van Basten sa už verejne ospravedlnil za nacistický pozdrav, ktorý neuvážene použil počas priameho prenosu zápasu Eredivisie medzi Ajaxom Amsterdam a Heraclesom Almelo (4:1).

Majster Európy z roku 1988 okomentoval v štúdiu jazykové schopnosti holandského moderátora Hansa Kraaya, ktorý sa s nemeckým trénerom Heraclesu Frankom Wormuthom pokúšal rozprávať v jeho rodnej reči, slovami: „Nicht so gut, Sieg Heil, Pfannkuchen“.

Van Basten chcel náhodným skombinovaním známych nemeckých slov, v tomto prípade nacistického pozdravu a palaciniek, podotknúť, že sa mu to príliš nevydarilo.

Za svoj prešľap sa okamžite ospravedlnil s odôvodnením, že išlo o svojský vtip: „Nemal som v úmysle šokovať ľudí. Chcel som len okomentovať Hansovu nemčinu.“

Ospravedlnenie pridala aj televízna stanica: „Jeho pripomienky boli neprimerané. Žiaľ, podobná situácia sa nestala prvýkrát.“

Načasovanie bolo vskutku nešťastné. Tímy po celom Holandsku totiž práve v prebiehajúcom kole vyjadrujú odmietavý postoj voči rasizmu v nadväznosti na minulotýždňové pokriky z druholigového zápasu medzi FC Den Bosch a Excelsiorom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marco van Basten #Fox Sports