Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rumunskí fanúšikovia si podali tmavého Švéda. Rieši ich UEFA

Švédski futbalisti v piatok večer v Bukurešti víťazstvom 2:0 nad Rumunmi spečatili postup na majstrovstvá Európy. Stretnutie však malo aj negatívny rozmer vinou niektorých rumunských fanúšikov, ktorí sa nevyhli urážkam a rasistickým pokrikom na adresu mladého švédskeho útočníka tmavej pleti Alexandra Isaka.

16.11.2019 15:36 , aktualizované: 21.11.2019 09:27
Alexander Isak Foto: ,
Alexander Isak oslavuje víťazstvo so švédskymi fanúšikmi.
debata

Napriek tomu, že si viackrát vypočul bučanie na svoju adresu, 20-ročný rodák zo Štokholmu poprosil hlavného rozhodcu, aby neprerušil zápas a mohlo sa v pohode dohrať. Taliansky arbiter Daniele Orsato napokon predsa len musel prerušiť hru a to vtedy, keď z hľadiska niekto hodil golfovú loptičku v smere, kde sa pohyboval Isak na útočnej línii hosťujúceho tímu.

„Nesmie sa stať, aby takíto, s prepáčením, idioti mohli ovplyvniť váš výkon,“ uviedol Isak, hráč španielskeho tímu Real Sociedad San Sebastian. „Nemôžete mať radosť z hry, keď sa niečo také udeje. Rasizmus nemá miesto vo futbale ani nikde v živote,“ vyjadril sa krídelník Švédov Emil Forsberg.

Strelec prvého švédskeho gólu Marcus Berg doplnil: „Je to neuveriteľne smutné, nepochopiteľné a neospravedlni­teľné.“

Rumunskí fanúšikovia pravidelne zamestnávajú disciplinárnu komisiu UEFA. Rasisticky sa správali aj v septembrových domácich dueloch kvalifikácie ME 2020 proti Španielsku (1:2) a Malte (1:0).

Isak je známy aj slovenským fanúšikom futbalu. V januári 2017 strelil jeden z gólov Švédska do siete Slovenska pri vysokom víťazstve 6:0 v prípravnom zápase v Abú Zabí v SAE. Mal vtedy iba 17 rokov a stal sa najmladším strelcom gólu vo švédskej reprezentačnej histórii.

UEFA rieši Rumunov

Európska futbalová únia otvorila disciplinárne konanie proti Rumunsku za rasizmus. Rumuni zároveň čelia vyšetrovaniu v inom prípade za nedovolené transparenty a pokriky. Hrozí im tvrdý postih, keďže sú v skúšobnej dobe za predchádzajúce správanie fanúšikov.

V októbrovom kvalifikačnom zápase proti Nórsku boli na tribúnach iba deti a podobný trest im hrozí aj v marcovom play off Ligy národov. Informovala o tom agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #švédski futbalisti #rumunskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020 #Alexander Isak