Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bystrický kouč Varga: Ligové skúsenosti nekúpite v Lidli

Futbalisti Dukly Banská Bystrica vypadli z najvyššej súťaže na jar 2015. Majú za sebou náročné obdobie.

13.11.2019 09:33
varga futbal banská bystrica Foto:
Tréner Dukly Banská Bystrica Stanislav Varga.
debata

V ročníku 2017/18 vyhrali tretiu ligu, v nasledujúcom v druhej skončili šiesti. Teraz sú na jej čele o skóre pred Dubnicou nad Váhom.

Tréner Stanislav Varga (47), bývalý reprezentant, ktorý veľkú časť kariéry prežil v Anglicku, prevzal mužstvo vlani v septembri.

Bude po päťročnej pauze Banská Bystrica prvoligová?

Ťažká otázka. V súťaži sú iné kluby, ktoré deklarovali, že ich cieľom je postup. My sme sa pred rokom ešte bavili o tom, koľko bodov budeme potrebovať na záchranu. To, že sme teraz na čele, je malý zázrak. Takto by to ešte mohlo pokračovať, ale bude to veľmi-veľmi ťažké.

Čo bolo na jeseň pre vás najnáročnejšie?

Mali sme veľa zranených, sezónu sme odohrali s 12–13 hráčmi. Na začiatku sa nám hralo lepšie, boli sme v plnej sile. Tešíme sa z prvého miesta, ale naša situácia sa mení. Je iné pohybovať sa v strede tabuľky či na jej čele. Dukla je historický klub, tak sa na ňu všetci pozerajú. Každý sa bude chcieť na nás vytiahnuť. Ako v prvej lige na Slovan.

Banskobystrickú bilanciu pokazil posledný zápas, keď ste podľahli na pôde zachraňujúceho sa Šamorína 0:3…

Táto prehra ma mrzí. Možno by bolo dobré, keby sa súťaž skončila o týždeň skôr. Nemali sme dosť hráčov, striedali sme sa v závere súťaže dvanásti a možno polovica nebola úplne zdravotne fit. Zápas v Šamoríne nám vôbec nevyšiel a nie je ani čo hodnotiť. Najmä nemôžeme tak brániť, ako v tomto stretnutí. Ale nechcem z jedného zápasu robiť tragédiu a zhodiť celú sezónu. Mužstvo si za ňu zaslúži pochvalu.

Keď ste nastúpili pred vyše rokom do Dukly, bola na 12. mieste v druhej lige. Čo sa odvtedy zmenilo?

Po mojom príchode sme výrazne posilnili káder. Prišiel Robo Polievka, náš kľúčový hráč. Po ňom Blažej Vaščák, Jožo Dolný… Nastúpili hráči s ligovými skúsenosťami. Tie nekúpite v Lidli a mužstvo ich potrebuje. Škoda, že na jeseň sme stratili zraneného Vajdu, Kupčíka, Rudnianskeho, Straku, Kolarika… Dúfajme, že sa na jar vrátia a budeme silnejší.

Väčšina klubov má finančné problémy. Ako je to v Banskej Bystrici?

Trošku sa trápime, ale máme všetko, čo potrebujeme, nesťažujem sa.

Na jar budete doma vo Zvolene. Je to veľká komplikácia?

Nie je to ideálne, ale na to sa vyhovárať nebudeme. Ihrisko je všade rovnako veľké a hrá sa na dve bránky. Verím, že nás fanúšikovia z Banskej Bystrice ale aj zo Zvolena podporia.

Koho považujete na jar za najväčšieho konkurenta v boji o postup?

Skalica a Poprad chcú postúpiť a majú na to kádre i podmienky. A musíme rátať aj s Dubnicou, ktorá má ako my prvoligovú minulosť. Myslím si, že vysoké ambície budú mať aj Košice a Petržalka, ale teraz sú v zložitejšej situácii, takže až o rok.

Čo Banská Bystrica? Má jasné postupové plány?

Také ciele by sme si mali určite dávať. Uvidíme, či to bude už túto jar. Dúfam, že v Banskej Bystrici to pochopia a nik nám nebude dávať nôž na krk, lebo títo hráči sa len chystajú na veľký futbal. Musíme pracovať na ich psychike. Hovorím im, že toto je príjemnejší tlak, ako keď ho cítite v boji o záchranu. Stále to bude o tom, aby sme sa dobre pripravili na najbližší zápas a vyhrali ho. Ak bude súper lepší, budem to rešpektovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Banská Bystrica #Stanislav Varga