Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelený klub. Dresy má z bambusu a bufet bez mäsa

Bohatá história, zelená budúcnosť. Názov klubu Forest Green Rovers väčšine futbalovej verejnosti veľa nepovie. V jeho vitríne nenájdete ani jednu zo slávnych trofejí. V 130-ročnej histórii hral väčšinou mimo troch najvyšších anglických súťaží.

12.11.2019 14:11
Forest Green Rovers Foto:
Jack Rodgers v drese Forest Green Rovers.
debata

Aj napriek tomu, že je poloprofesionálnym klubom a celková hodnota kádra nepresahuje tri milióny eur, predsa urobil obrovskú dieru do sveta. Podľa FIFA je najekologickejším klubom na svete.

„Povedal by som, že je to krásna náhoda. Akési šťastie v nešťastí, ktoré nás postretlo v neľahkej situácii,“ načrtol Dale Vince, riaditeľ Forest Green Rovers.

Podnikateľ v oblasti obnoviteľných zdrojov energie je rodákom z mesta Nailsworth, kde klub sídli. Keď sa pred deviatimi rokmi dostal Forest Green do ekonomických ťažkostí a hrozil mu konkurz či zánik, vedenie Rovers požiadalo Vinca o pomoc.

„Mohol som odmietnuť alebo začať riešiť všetky problémy,“ pokračoval Vince. Vybral si druhú možnosť. Škrtaniu sa nevyhol. Neľahkú situáciu však riešil aj netradične.

Futbal bez klobásy

Kotly na štadióne vymenil za solárne panely. Pribudli parkovacie miesta s nabíjacími stanicami pre elektromobily. Na zápasy k súperom chodili traja-štyria hráči v jednom aute, prípadne verejnou dopravou. Trávnik zavlažovali dažďovou vodou.

„Ľudia boli zo začiatku skeptickí voči týmto zmenám. Začali fungovať a ich názor sa zmenil,“ vysvetľoval Vince.

Päťdesiat percent zloženia dresov Rovers tvorí bambus, aby nahradil umelé vlákna. V bufetoch na štadióne nenájdete tradičnú klobásu. Hamburger áno, ale len vegetariánsky.

„Fanúšikovia boli nahnevaní. Pýtali sa nás: Ako nás môžete nútiť jesť tieto veci? Odpovedal som im, že nikoho nenútime, len ponúkame zmenu. A nami vybraté jedlo na podujatí, ktoré organizujeme. Ako to dopadlo? Vyskúšali ho a zbožňujú naše lahôdky,“ doplnil Vince.

Momentálne Rovers plánuje výstavbu nového štadióna, ktorý by mal nahradiť päťtisícový The New Lawn. Tipnúť si, z koľkých percent prírodných a ekologických materiálov bude zhotovený, nie je ťažké…

„Veríme, že to bude čo najviac,“ uzavrel Vince.

Možno si na vegetariánskom jedle budú môcť v budúcej sezóne pochutiť aj slávne anglické značky ako Sunderland, Wimbledon či Portsmouth. Forest Green je totiž blízko historickému úspechu a postupu do League 1.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ekológia #Forest Green Rovers