Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Řepka chcel ísť na slobodu. Súd podmienku zamietol

Okresný súd v Plzni v pondelok nepustil futbalistu Tomáša Řepku podmienečne z väzenia. Řepka totiž nesplnil niekoľko zákonných podmienok. Okrem iného súd nepresvedčil, že sa polepšil, žiadosť o predčasné prepustenie navyše podal pred uplynutím tretiny trestu. To bude až v polovici decembra.

11.11.2019 13:36
Tomáš Řepka Foto: ,
Tomáš Řepka ukončil aktívnu kariéru v roku 2012. Odvtedy to s ním ide z kopca.
debata

Řepka si ponechal lehotu na prípadné podanie sťažnosti proti uzneseniu na Krajský súd v Plzni. Štátna zástupkyňa, ktorá s podmienečným prepustením nesúhlasila, sa práva na sťažnosť vzdala.

Štyridsaťpäťročného Řepku na jar poslal súd na dva a pol roka do väzenia za spreneveru luxusného vozidla, za internetové útoky na jeho druhú exmanželku a za marenie úradného rozhodnutia. Řepka nastúpil do väzenia 27. mája v Prahe – Ruzyni, v júni ho väzenská služba previezla do Borskej väznice v Plzni.

Vo výkone trestu je dnes 169 dní. Od celkových 30 mesiacov väzenia sa mu odpočítalo 293 dní za 293 odpracovaných hodín verejnoprospešných prác. Tretina trestu, po ktorej môže podľa zákona žiadať o podmienečné prepustenie, uplynie až 15. decembra, uviedol sudca.

Řepkova obhajkyňa ale prišla s inou teóriou výpočtu a naopak tvrdila, že tretinu trestu si jej klient odsedel už v júni a teraz už má za sebou dokonca jeho polovicu. Podľa zákona väzeň môže po zamietnutí žiadosti o podmienečné prepustenie požiadať znova až po polroku.

K Řepkovej žiadosti o prepustenie sa pripojila aj väznica, kde si za správanie vyslúžil jednu disciplinárnu odmenu, naopak nedostal žiadny disciplinárny trest. Slušné a riadne správanie vo väznici ale súd považuje za normálne, uviedol sudca.

Řepka tiež chodí do práce na nestrážené pracovisko mimo väznice do súkromnej pekárne. Súd napriek tomu nepresvedčil, že od konca mája uplynula dostatočná doba na jeho polepšenie. Prispel k tomu sám Řepka. Napríklad keď súdu povedal, že podanie vymyslených erotických inzerátov za jeho druhú bývalú manželku bol z jeho strany skrat a „klukovina“.

„To nie je výraz, ktorý by mal byť použitý po niekoľkých mesiacoch vo výkone trestu. To vyjadrenie by malo byť ďaleko závažnejšie. Pôsobí to ako bagatelizovanie a neuvedomovanie si zodpovednosti,“ konštatoval sudca.

Pripomenul tiež, že bývalý futbalový reprezentant nazbieral za poslednú dobu niekoľko rozsudkov v rôznych prípadoch. Za 3,5 roka to bolo päť rozsudkov. Řepka dostal najskôr len podmienečný trest, ktorý mu bol neskôr zmenený v nepodmienečný.

„Dostal šancu podmienečného trestu, nevážil si toho a dopustil sa ďalších skutkov. Frekvencia a závažnosť skutkov ešte nestačí na presvedčenie súdu, že bolo preukázané polepšenie,“ uviedol sudca.

Řepka súdu povedal, že ho mrzí, čoho sa dopustil a že svojich činov ľutuje. „Chcel by som, aby ste mi dali šancu, aby som mohol dokázať, že to bolo jediné zaváhanie v mojom živote,“ povedal.

Po prepustení z väzenia má vraj zaistenú prácu trénera vo futbalovom klube v Hostivaři, spolupracuje tiež s přerovskou neziskovou organizáciou. Má byt v Prahe, platí výživné na svojho sedemročného syna, peniaze vraj dáva aj starším dospelým deťom, v rámci možností spláca svoje záväzky.

Právoplatný verdikt pražského mestského súdu si vypočul tento rok v apríli. Odvolací senát mu uložil dvojročné väzenie za spreneveru luxusného vozidla a internetové útoky na jeho druhú exmanželku, ktoré spočívali vo vymyslených erotických inzerátoch.

V máji mu pribudol ďalší polrok za mrežami za to, že opakovane sadol opitý za volant a v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia sa dopustil ďalších trestných činov. Súd mu naopak neuložil navrhovaný trest väzenia za neplatenie alimentov na syna.

Niekdajší reprezentant zarobil futbalom podľa svojej biografie zhruba 400 miliónov korún hrubého, predovšetkým vďaka deväťročnému angažmánu v zahraničí v talianskom klube ACF Fiorentina a anglickom West Hame United. V českej lige hral za Ostravu, Spartu a České Budějovice, s profesionálnym futbalom skončil v roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Řepka