Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rasizmus trestajú ako vytrhnutú sedačku. FIFA a UEFA čelia kritike

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) aj jej európska odnož UEFA pravidelne deklarujú záujem bojovať proti rasizmu. Aplikácia opatrení v praxi však pokrivkáva a čoraz častejšie na to upozorňujú hráči i kluby.

02.11.2019 10:29
Fanúšikovia, Bulharsko Foto: ,
Skupina bulharských fanúšikov opúšťa štadión po druhom prerušení zápasu s Anglickom.
debata

Nedávno kritizoval nedostatok iniciatívy Yaya Toure, najnovšie nešetril výčitkami šéf anglického klubu Queens Park Rangers.

Lee Hoos obvinil FIFA a UEFA z toho, že rasizmus dokonca zľahčujú a snažia sa ho zametať pod koberec. Narážal na incident počas predsezónneho mládežníckeho turnaja v španielskej Seville, kde tím QPR do 18 rokov nedohral zápas po rasistických pokrikoch z tribúny.

Angličania podali sťažnosť, po siedmich týždňoch ich FIFA upovedomila, že prípad spadá pod právomoc UEFA. „Obe organizácie kladú rasizmus na rovnakú úroveň ako vytrhnutú sedačku. Som z toho zmätený a nahnevaný. Ani po desiatich týždňoch nerozhodli o našej sťažnosti. Už vtedy ma viacerí ľudia upozorňovali, že by sme túto záležitosť nemali rozmazávať, ja som bol však presvedčený, že treba jednať. Teraz som znechutený. Neviem, prečo by sa mali tie organizácie volať riadiacimi, keď nedokážu riadiť,“ sťažoval sa Hoos.

UEFA na kritické vyjadrenie reagovala stanoviskom, v ktorom vyhlásila, že postupuje štandardne: „Sme v kontakte so španielskymi partnermi. Udalosť stále vyšetruje Andalúzska futbalová federácia, ktorá je primárne kompetentná v tejto veci. UEFA má právo na vlastné vyšetrovanie, ak miestne orgány uzavrú incident bez adekvátneho rozhodnutia.“

Počas týždňa poukázal na medzery v boji proti rasizmu aj bývalý stredopoliar FC Barcelona či Manchestru City Yaya Toure. „Ľudí z FIFA to v skutočnosti nezaujíma, pretože o tom stále hovoríme, ale tento problém pretrváva. A to ma trápi. Musia to brať všetci vážne a aj hráči musia urobiť vážne kroky, inak v tom budú rasisti pokračovať. Ak takýto problém vznikne, hráči musia odísť z ihriska,“ vyhlásil bývalý reprezentant Pobrežia Slonoviny.

Rasistický škandál na zápase Bulharsko - Anglicko Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tréner Anglicka Gareth Southgate a jeho...

UEFA sa stala terčom kritiky za trest pre Bulharov za neprístojnosti v stretnutí kvalifikácie EURO 2020 s Anglickom. Zápas v Sofii museli dvakrát prerušiť po rasistické pokriky z tribún.

Bulharsku za incidenty uzatvorili štadión na jeden zápas s dvojročnou podmienkou na ďalší a musí zaplatiť pokutu 85.000 eur. Proti výške trestu protestovali niektoré organizácie pre boj s rasizmom vo futbale, ktoré žiadali vylúčenie Bulharska z kvalifikačných bo­jov.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #rasizmus