Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Stále je súčasťou plzenského tímu. Bojovník Čišovský jubiluje

Futbalový obranca Marián Čišovský, ktorý sa narodil 2. novembra 1979, má na konte tri tituly majstra Slovenska a na pohár pre víťaza ligy to dotiahol aj v drese Viktorie Plzeň.

02.11.2019 08:56
debata
Marián Čišovský sa snaží zastaviť Frankca... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Marián Čišovský Marián Čišovský sa snaží zastaviť Frankca Ribéryho z Bayernu počas zápasu Ligy majstrov v Plzni v novembri 2013.

Posledných päť rokov však niekdajší dôrazný stopér bojuje s vážnou chorobou, amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Čišovský napriek tomu zostáva súčasťou plzenského tímu, jeho číslo 28 je stále na súpiske.

S futbalom začínal ako šesťročný chlapec v rodnom Humennom, do sveta veľkého futbalu sa potom prvýkrát dostal v Interi Bratislava. V jeho drese hral päť sezón od roku 1999 a dosiahol na dva ligové tituly a rovnako dve víťazstvá v Slovenskom pohári.

Neskôr hral v Žiline a aj v Petržalke, s ktorou v ročníku 2007/2008 opäť dosiahol na double. Potom prišiel trojročný angažmán v rumunskom Temešvári.

Pri odchode z Rumunska mal Čišovský ponuku od Plzne aj Liberca, nakoniec ale dal pred Slovanom prednosť Viktorii.

VIDEO: Marián Čišovský na oslavách plzenského titulu v roku 2015

„Boli to skôr pocitové veci, ktoré rozhodli, neboli tam žiadne pragmatické argumenty pre a proti,“ spomínal futbalista, ktorý v novom pôsobisku rýchlo zapadol.

So svojím kolegom z obrany Davidom Bystroňom vytvorili jednu z najlepších stoperských dvojíc v lige, „zavariť“ dokázali tiež súperom počas ťahania Viktorie v európskych pohároch. České média pri príležitosti jubilea pripomenuli, že bránil Lionela Messiho, Francka Ribéryho či Sergia Agüera.

Čišovský si obliekal aj reprezentačný dres, s dvadsaťjednotkou sa pozrel dokonca na olympiádu v Sydney 2000, kde však Slováci nepostúpil zo skupiny.

Marián Čišovský (vpravo) v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Slovensko, Švédsko, Čišovský Marián Čišovský (vpravo) v reprezentačnom drese.

Na súťažný zápas naposledy nastúpil koncom marca 2014, potom podstúpil operáciu kolena, po ktorej sa ešte pokúšal rozohrať s plzenskou juniorkou, ďalšie plány ale zhatila diagnóza ALS.

V boji s chorobou, ktorá napadá mozog a spôsobuje stratu buniek ovládajúcich svaly, ho okrem manželky, s ktorou má dvoch synov, podporujú aj jeho spoluhráči.

Ako píše isport, pred štyrmi rokmi dojatý k slzám prišiel na oslavu titulu Plzne, spoluhráči mu ligový triumf venovali.

„Chcem sa veľmi poďakovať klubu, spoluhráčom i všetkým skvelým fanúšikom. Išlo o jeden z nejemotívnejších okamihov môjho života. Celý večer ma napumpoval energiou. Veľmi ďakujem,“ povedal na oslavách.

O dva roky neskôr už charitatívnu akciu Spolku28, ktorý preňho založil Pavel Horváth, sledoval z vozíku.

„Aj keď mi svaly veľmi dobre nefungujú, mám obrovské šťastie. Hlava funguje veľmi dobre. Môžem spomínať na spoločne strávené roky. Som hrdý a veľmi šťastný, že som bol a stále som váš kamarát,“ odkázal v máji exspoluhráčom zo slovenskej dvadsaťjednotky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Čišovský