Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Bulharsku sa dejú veci. Šéf futbalu skončil, zatkli štyroch fanúšikov

Prezident UEFA Aleksander Čeferin po udalostiach z kvalifikačného zápasu medzi Bulharskom a Anglickom odmietol kritiku, že by Európska futbalová únia nedostatočne bojovala s rasizmom.

15.10.2019 16:10 , aktualizované: 16.10.2019 11:37
Bulharsko, fanúšikovia Foto: ,
Hajlujúci fanúšikovia Bulharska počas zápasu s Anglickom.
debata (3)

Slovinský funkcionár je presvedčený, že UEFA má naopak najtvrdšie tresty v športovom svete.

Pondelkové stretnutie o postup na majstrovstvá Európy v Sofii dvakrát prerušili kvôli hajlovaniu a rasistickým nadávkam domácich priaznivcov.

Rasistický škandál na zápase Bulharsko - Anglicko Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tréner Anglicka Gareth Southgate a jeho...

Dokonca hrozilo, že duel predčasne ukončia, ale anglickí futbalisti sa nakoniec rozhodli pokračovať a vyhrali 6:0.

„Verte mi, robíme, čo môžeme, aby sme sa tejto nákazy zbavili,“ povedal Čeferin v rozhovore pre agentúru AP. „Futbalové zväzy tie problémy samy nevyriešia. Celá futbalová rodina od funkcionárov po hráčov a trénerov musia viac spolupracovať s vládnymi aj mimovládnymi organizáciami, aby sme vojnu s tými, čo majú také otrasné názory, vyhrali,“ dodal.

Čeferin je presvedčený, že za nástup rasizmu na futbale môže aj vlna nacionalizmu v Európe. „Nie je to tak dávno, čo sme si mysleli, že sa nám podarilo rasizmus na futbale vykoreniť. Ale posledné roky nám ukázali, že sme sa prinajmenšom radovali predčasne,“ uviedol Čeferin.

„Nástup nacionalizmu naprieč kontinentom podnietil neprijateľné správanie a niektorí ľudia si začali myslieť, že futbalové tribúny sú skvelým miestom, kde hlásať ich otrasné názory,“ povedal päťdesiatdvaročný Čeferin.

UEFA zatiaľ konkrétny postoj k udalostiam v Sofii nezaujala, pretože čaká na hlásenia rozhodcu a delegáta zápasu. Čeferin však odmietol kritiku predovšetkým z britskej strany, že únia s rasizmom nebojuje dostatočne tvrdo.

„Viem, že ako organizácia nikdy nevyhráme žiadnu súťaž v obľúbenosti. Ale niektoré názory o našom boji s rasizmom boli veľmi mimo,“ vyhlásil.

„Tresty UEFA za rasistické správanie fanúšikov pre kluby i národné zväzy patria k tým najtvrdším v športe. Minimálnym trestom je uzavretie časti štadióna a to usporiadateľov pripraví o stovky až tisíce z príjmov na vstupnom. A poznamená to aj povesť ich fanúšikov,“ vyhlásil Čeferin.

Borisov: Neakceptovateľné

Predseda bulharskej vlády Bojko Borisov odsúdil rasistické prejavy fanúšikov počas zápasu kvalifikácie ME proti Anglicku.

„Je neakceptovateľné, aby Bulharsko, jedna z najtolerantnej­ších krajín na svete, kde ľudia rôznych etník žijú v mieri, spájali s rasizmom,“ vyhlásil Borisov podľa agentúry AP.

Predseda vlády zároveň vyzval prezidenta Bulharského futbalového zväzu Borislava Michajlova, aby prevzal zodpovednosť aj za zlé výsledky reprezentácie a odstúpil. Pokiaľ sa to nestane, vláda utlmí finančnú podporu futbalu.

Futbalová federácia podvečer uviedla, že Michajlov skončil „v dôsledku nedávnych rozporov“. O rasizmu nepadla v jej vyhlásení ani zmienka. Rozpory vraj vytvorili „prostredie, ktoré je pre bulharský futbal a futbalovú federáciu škodlivé“.

V rovnaký deň bulharská polícia vykonala raziu v priestoroch zväzu. Podľa agentúry SID ju vykonali jednotky na boj proti organizovanému zločinu a finančná správa. Miestne médiá informovali, že prehliadka priestorov súvisela s niekoľkomesačným vyšetrovaním korupcie v rozhodcovskej komisii.

Polícia zatkla štyroch fanúšikov

Bulharská polícia zatkla štyri osoby v súvislosti s pondelkovými prejavmi rasizmu na tribúnach. „Polícia zatkla štyri osoby, pri ktorých je dokázané ich zapojenie do udalostí na štadióne,“ informoval bulharský minister vnútra Mladen Marinov.

Duel v Sofii musel hlavný rozhodca Ivan Bebek z Chorvátska dvakrát prerušiť, dôvodom bolo práve rasistické konanie priaznivcov na čiastočne uzavretom štadióne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #rasizmus #Aleksander Čeferin #anglickí futbalisti #bulharskí futbalisti