Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poliaci obdivujú slovenský futbal. Za zlomok peňazí viac muziky

Na slovenský futbal a predovšetkým jeho najvyššiu súťaž sa spravidla znáša veľká kritika. Liga je vraj slabá a nezáživná. Ale čo ak to tak nie je? Generálny riaditeľ poľskej hráčskej agentúry Fair Sport International Pawel Zimonczyk dáva Slovensko za príklad.

09.10.2019 11:02
László Bénes Foto: ,
László Bénes.
debata

V rozhovore pre portál weszlo.com vyzdvihuje účinkovanie slovenských klubov v Európe, dáva do pozornosti ich triumfy nad poľskými protivníkmi. A pripomína, že to Slováci to robia oproti Poľsku iba so zlomkovým rozpočtom.

„Slovenské kluby účinkujú v skupine Európskej ligy už tretíkrát za posledných päť rokov. V renkingu UEFA sú hneď za nami a je možné, že na konci sezóny sa dostanú aj pred Poľsko. Všetko záleží od toho, ako sa bude dariť Slovanu,“ pripomenul Zimonczyk.

„Slovan je najlepšie platiacim klubom na Slovensku pokiaľ ide o kontrakty. Je tam podobný rozdiel ako medzi Legiou a ostatnými klubmi. Myslím si, že keby sa spustila bitka o nejakého hráča, Slovan by prebil všetky ponuky poľských tímov okrem Legie. Napríklad – kontrakt Šporara vychádza na pol milióna eur, z Bazileja prichádzal za 800–900-tisíc eur. Po terajších výsledkoch bude pre nich ešte jednoduchšie priviesť kvalitných hráčov. Nezabúdajme ani na to, že to nie je prvý dobrý výsledok Slovana v Európe. Niekoľko rokov dozadu zdolal vo vyraďovacej fáze Európskej ligy aj AS Rím,“ zdôraznil.

Zimonczyk ďalej pripomenul, že zatiaľ čo Dunajská Streda vyradila v predkole Európskej ligy Cacoviu Krakov, stále je ochotná predávať svojich hráčov aj do poľskej Ekstraklasy. Klub zo Žitného ostrova tam v lete pustil obrancu Ľubomíra Šatku. „Očakávam však, že je to jedna z posledných možností, kedy tento slovenský klub predal svojho hráča za také malé peniaze,“ zamyslel sa.

Riaditeľ hráčkej agentúry ďalej pripomenul, že slovenské tímy už posúvájú svojich hráčov priamo na Západ – hráči spod Tatier už nemusia využívať Poľsko ako prestupovú stanicu ako v minulosti Ondrej Duda.

„Napokon, pozrite sa na Žilinu. Predala Davida Hancka do Fiorentiny za 3,5 milióna euro, Samuela Mráza do Brescie za 1,5 milióna, László Bénes šiel do Nemecka za ďalšie dva. Toto leto priviedlo Lazio z Kodane Denisa Vravra, ktorý predtým pôsobil v Žiline,“ dodal Zimonczyk.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #poľskí futbalisti