Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ďalší extrém v Katare? Futbalisti sa na MS potiť nebudú

Život v katarskej Dauhe má nejednu tvár. Prvú, ktorá sa ukrýva medzi štyrmi stenami, a potom druhú - odkrytú.

30.09.2019 21:50
Dauha Foto: ,
Jeden zo štadiónov v Dauhe, kde sa uskutočnia futbalové MS 2022.
debata (1)

Zatiaľ čo svetový šampionát v atletike si športovci priamo na klimatizovanom Kalifovom štadióne pochvaľujú, tí, ktorí museli arénu opustiť, mu nevedia prísť na meno. Maratónci a chodci si účinkovanie pretrpeli. A to aj napriek tomu, že organizátori ich nechali bojovať o medaily v nočných hodinách.

40°C? Žiadny problém

Atletické majstrovstvá však nie sú jediným veľkým podujatím, ktoré bude hostiť Katar. O tri roky zamieria do krajiny ležiacej na arabskom polostrove aj najlepšie platení športovci sveta. Dvojmiliónový emirát bude v roku 2022 mekkou futbalu.

Zábery zo sobotňajšej noci, keď mnohí elitní chodci – medzi nimi aj Slovák Matej Tóth – nezvládli horúčavy a vlhkosť, by sa však nemali zopakovať. FIFA sa dodatočne rozhodla, že MS 2022 sa budú konať v netradičnom termíne – od 21. novembra do 18. decembra.

„Hneď som vedel, že to bude problém. Keby ste videli moju tvár, keď som otvoril obálku s menom usporiadateľa, spoznali by ste, že nie som najšťastnejším človekom na svete,“ okomentoval voľbu dejiska Sepp Blatter, dnes už bývalý šéf svetového futbalu.

Pravda, v tej chvíli si ešte nikto nedokázal predstaviť, že by sa futbalový vrchol mohol konať v inom, ako letnom ročnom období. Viete, čo majú spoločné mesiace máj, jún, júl, august a september v katarskej Dauhe? Denné teploty spravidla presahujú 40 stupňov Celzia.

Extrémna päťdesiatka Mateja Tótha v Dauhe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na trati chodeckej päťdesiatky na MS...

„Všetci však vedeli, aké klimatické podmienky v Katare panujú. Naša technická správa tieto informácie obsahovala. Rovnako ako záruky, že sme schopní postaviť klimatizované štadióny a tiež fanzónu,“ pripomenul hovorca organizačného výboru Násir Chátir.

„Od začiatku sme deklarovali, že turnaj môžeme hostiť v lete i v zime. Termín pre nás nepredstavuje problém,“ dodal.

Decembrových 25

Žiadny problém pre futbalistov? Možno! V dejisku turnaja sa však zakaždým pohybujú desiatky, ba až stovky tisíc fanúšikov – pre tých by bolo počasie mimo ôsmich štadiónov doslova zničujúce. Aj preto sa FIFA rozhodla, že šampionát sa bude vôbec prvýkrát konať v zime. Teploty v Katare klesnú na prijateľných 25 stupňov. Klimatizované arény však budú aj tak k dispozícii…

„Už počas predchádzajúceho šampionátu v Brazílii sme skúšali na štadióne Al Sadd, ako technológia funguje. Vo fanzóne tiež. Prešlo ňou desaťtisíc ľudí a aj tak sme boli schopní znížiť teplotu o dvanásť až pätnásť stupňov. Na štadióne detto,“ vysvetlil Chátir.

A priamu skúsenosť s klimatizovaným štadiónom potvrdil pre iDNES.cz aj český tréner Milan Máčala, ktorý v Perzskom zálive trénoval 21 rokov.

„Stále opakujem, že na zápasy v horúčavách sa nedá pripraviť. Na štadiónoch však bude všetko klimatizované – pár zápasov sme už takto hrali. Keď to zapnú, na ihrisku je razom 24 či 25 stupňov,“ zamyslel sa.

Keď máte peniaze, máločo je problém. Ak máte k dispozícii 200 miliárd amerických dolárov – ako organizátori MS 2022 – potom aj svet je gombička. Počasiu síce nerozkážete, máte však prostriedky na to, aby ste jeho negatívne dopady aspoň zmiernili.

Podľa sudánskeho inžiniera Sauda Abdula Ghaního, ktorý ma na starosti klimatizáciu na 48-tisícovom Kalifovom štadióne, dokážu v aréne znížiť teplotu až na 6,5 stupňa!

Šejkovia berú ochladzovanie futbalových ihrísk nanajvýš vážne. Aj preto základy jedného zo štadiónov pripomínajúceho diamant zapustili do skaly – sedemnásť metrov pod zem. Hracia plocha je šesť metrov pod úrovňou okolitého terénu.

„Dosiahli sme tak prirodzený efekt chladenia a eliminovali účinky teplého prúdenia vzduchu,“ prezradil projektový manažér Íd Kahtání.

Zatiaľ sa zdá, že v Katare nič nie je nemožné. Šejkovia si evidentne poradia aj s ostrým slnkom. Ale bude to stačiť?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike 2019 #MS vo futbale 2022