Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi ušiel Ronaldovi. Gratulácie sa od neho nedočkal

Futbalové hviezdy premiérovo na slávnej opernej scéne. Rekordný zápis fenomenálneho Lionela Messiho. Prvý triumf trénerského novátora Jürgena Kloppa. Ale aj absencia Cristiana Ronalda. Aj také bolo honosné i emotívne udeľovanie futbalových Oscarov v Miláne.

23.09.2019 22:16 , aktualizované: 24.09.2019 12:29
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi si preberá cenu od prezidenta FIFA Gianniho Infantina.
debata (1)

Do La Scaly vedie zelený koberec

Je to budova, ktorú by ste mohli pokojne aj prehliadnuť. Zvonku pôsobí celkom obyčajne. Ale vstúpite dnu a z každého kúta na vás dýcha jedinečná história. Teatro alla Scala je najznámejší operný dom planéty opradený legendami.

Od jeho otvorenia uplynulo 241 rokov. Štatistici uvádzajú, že tu účinkovalo najviac najvychýrenejších spevákov. V novembri 1813 tu debutoval geniálny huslista Niccoló Paganini a zažil nevídaný úspech. A, samozrejme, divadlo je úzko späté s Maestrom Giuseppem Verdim.

La Scala neskrýva nijaký honosný názov. Znamená – schodisko. Vždy viedlo na Olymp najmä v oblasti opery a vážnej hudby. Uplynulý pondelok zažilo výnimočné defilé najväčších futbalových osobností.

Pod strechu La Scaly sa nasťahoval svetový futbal. Predtým sa galavečer konal dva razy v Londýne, teraz zavítal do Milána. Legendárna budova opery sa rozžiarila do zelena a viedol k nej štýlovo zelený koberec, po ktorom kráčali virtuózi najpopulárnej­šej hry.

Messi: Na prvom mieste je tím

Trošku symbolické. Práve tu sa zrodil rekordný futbalový zápis. Argentínčan Lionel Messi sa stal šiesty raz najlepším futbalistom roka na svete.

Galavečer ocenení FIFA Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Moderátori galavečera Ilaria D’Amico a Ruud...

„Získal som už veľa ocenení, každé si vážim. Toto obzvlášť. Je to môj výnimočný deň. Ale vo futbale je pre mňa na prvom mieste stále tím a jeho úspechy. Kolektívu najviac ďakujem za to, kde som,“ vyjadril sa 32-ročný kapitán argentínskej reprezentácie.

S ňou sa síce netešil z vytúženého titulu na nedávnom prestížnom juhoamerickom šampionáte Copa Amerika. Musel sa uspokojiť len s bronzovou medailou. Ale aj tak tento rok rozšíril zbierku svojich úspechov. S FC Barcelona vybojoval desiaty španielsky titul a stal sa najlepším strelcom najvyššej domácej súťaže i Ligy majstrov.

Video

Na slávnosť do Milána pricestoval s takmer kompletnou rodinou – manželkou Antonellou Roccuzzovou a dvoma synmi sedemročným Thiagom a štvorročným Mateom. Chýbal len najmladší Ciro, ktorý sa učí robiť prvé kroky.

„Veľmi sa teším, že sú tu teraz so mnou. Je to prvýkrát na tomto vyhlasovaní,“ vravel Messi, ktorý ho zažil dvanásty raz, ale vlani medzi najlepšími chýbal.

Celá rodina sprevádzala aj chorvátskeho futbalistu Luku Modriča, ktorý odovzdával Messimu žezlo. Už pred príchodom do Milána vedel, že nevyhrá. Nedostal sa ani medzi desiatich najlepších futbalistov, z ktorých hlasujúci vyberali.

Futbalové krásky (a lásky) na cenách FIFA Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Brazílsky hráč Marcelo, jeho partnerka Clarice...

Van Dijk: Neporovnávajte ma s Messim

Messi mal v minulosti aj lepšie futbalové sezóny. Teraz sa na svetový futbalový trón posadil po štyroch rokoch. V ankete prvý raz triumfoval ako 22-ročný mladík a už dva roky predtým sa v nej objavil na druhom mieste.

V hlasovaní trénerov, kapitánov reprezentácií a zástupcov médií zdolal o osem bodov Holanďana Virgila Van Dijka a o desať portugalskú ikonu Cristiana Ronalda. Trojicu čaká čoskoro ďalšia bitka o vzácnu trofej. V ankete o Zlatú loptu kandidujú na prvenstvo opäť všetci traja. Výsledky budú známe 2. decembra.

Tichým favoritom tohto ročníka ankety bol holandský reprezentant. Mal za sebou skvelý rok. Na rozdiel od svojich známejších a úspešnejších súperov oslavoval v drese Liverpoolu triumf v Lige majstrov. A v auguste získal ocenenie pre najlepšieho hráča roka Európskej futbalovej únie (UEFA), stal sa prvým obrancom, ktorý sa z neho tešil.

Jeden z trojice nominovaných hráčov Virgil van... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Virgil van Dijk Jeden z trojice nominovaných hráčov Virgil van Dijk s priateľkou Like Nooitgedagt.

V Miláne však nepôsobil sklamane. „Pozrite sa na spoločnosť, v ktorej som sa ocitol,“ vravel 28-ročný Virgil van Dijk. „Jasné, škoda, že som nevyhral, ale nemyslím si, že by som mal byť sklamaný. Som druhý, čo je veľký úspech. S Messim ma neporovnávajte, každý sme futbalovo úplne iný.“

V najlepšej zostave chýbal len Ronaldo

Po Messiho rekordnom zápise sa opäť debatovalo na večnú tému, kto je lepší.

Messi? Ronaldo?

Portugalčan vyhral anketu naposledy pred dvoma rokmi. Vtedy v nej vyrovnal skóre v počte titulov na 5:5. Dvaja futbaloví umelci desať sezón nepustili pred seba nikoho.

„A toto je len začiatok, páni,“ obracal sa vtedy so smiechom na čakajúcich zástupcov siedmej veľmoci Ronaldo.

Nezabudol sa poďakovať Messimu. „Je dôležité, že je tu. Leo ma takisto motivuje do ďalšej práce. Som rád, že som sa mu v počte víťazstiev vyrovnal.“

Argentínčan mu vtedy zablahoželal, no v pondelok sa od Ronalda rovnakého uznania nedočkal. Na scéne divadla predstavovali aj najlepšiu jedenástku roka. Desať hráčov napochodovalo na pódium. Chýbal jediný – Ronaldo. Pred rokom vyhral jeho dlhoročný spoluhráč v Reale Madrid Luka Modrič a ani vtedy portugalský futbalista na vyhlásenie nedorazil.

Keď sa lúčil pred dvoma rokmi s Londýnom a dostal otázku, čo bude najbližšie, zareagoval. „Dúfam, že vyhrám opäť. Moje šťastné číslo je sedmička, takže rád by som získal trofej sedemkrát,“ doplnil muž, ktorý je vo svete známy aj pod značkou CR7.

Víťaz dal hlas najväčšiemu súperovi

Ktovie, či sa mu to ešte splní. Veľa futbalového času mu už nezostáva. Čoskoro bude mať na krku 35 rokov…

Ronaldo je rodený víťaz a ťažko sa vyrovnáva s prehrami. Na ihrisku, ale aj v anketách. Organizátori neuviedli nijaký dôvod jeho neúčasti na milánskej fieste. A podľa všetkého ani nijaký reálne neexistoval, slávnosť v opere jednoducho odignoroval. Jeho spoluhráč z Juventusu Matthijs de Ligt, ktorý sa objavil v ideálnej zostave roka, v Miláne nechýbal.

CR7 nosí na rukáve kapitánsku pásku národného mužstva a takisto hlasoval v ankete. Vybral si hráčov, z ktorých ani jeden nefiguroval vo finálovej trojke (De Ligt, De Jong, Mbappé). Messi bol k svojmu veľkému súperovi veľkorysejší – napísal ho na druhé miesto.

Mimoriadne silné emócie vyvolal v hľadisku najmä príchod Brazílčanky Silvie Greccovej s jej 12-ročným synom Nickollasom. Je slepý a trpí autizmom. Obaja milujú brazílsky klub Palmeiras, spolu chodia na jeho zápasy a mama na tribúne približuje synovi všetko, čo sa deje na trávniku.

Cenu Fair play dostal tréner Leedsu Marcelo Bielsa. Jeho zverenci skórovali v čase, keď sa zranil obranca Aston Villy. Argentínsky tréner nechal vzápätí súpera streliť gól.

Medzi laureátmi bol už aj Stoch

Medzi laureátmi ankiet FIFA bol už raz aj Slovák. V roku 2012 zvíťazil v hlasovaní fanúšikov o najkrajší gól roka Miroslav Stoch. Aj tentoraz bol práve v tejto ankete prekvapujúci víťaz. Stal sa ním maďarský futbalista Dániel Zsóri z Debrecínu, ktorý medzičas zmenil klub, je už hráčom Fehérváru. Jeho gól sa páčil viac ako Messiho. Na slávnosti očividne bojoval s trémou a rozpakmi. Tento tínedžer má stále len 18 rokov…

Víťazi jednotlivých kategórií v ankete FIFA The Best:

Najlepší hráč roka: Lionel Messi (Arg./FC Barcelona)

Najlepšia hráčka roka: Megan Rapinoeová (USA/Reign FC)

Najlepší tréner mužského tímu: Jürgen Klopp (Nem./FC Liverpool)

Najlepšia trénerka ženského tímu: Jill Ellisová (V. Brit./reprezen­tácia USA)

Najlepší brankár: Alisson Becker (Braz./FC Liverpool)

Najlepšia brankárka: Sari van Veenendaalová (Hol./Arsenal Londýn a Atlético Madrid)

Cena Fair-play: Hráči Leedsu United a tréner Marcelo Bielsa

Cena fanúšikov: Silvia Greccová (Brazília)

Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól: Dániel Zsóri (Maď./DVSC Debrecín)

Najlepšia mužská jedenástka: Alisson Becker (Braz./FC Liverpool) – Matthijs de Ligt (Hol./Ajax Amsterdam a Juventus Turín), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Virgil van Dijk (Hol./FC Liverpool), Marcelo (Braz./Real Madrid) – Luka Modrič (Chor./Real Madrid), Frenkie de Jong (Hol./Ajax Amsterdam a FC Barcelona), Eden Hazard (Belg./Chelsea a Real Madrid) – Kylian Mbappé (Fr./Paríž St. Germain), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Port./Juventus Tu­rín)

Najlepšia ženská jedenástka: Sari van Veenendaalová (Hol./Arsenal Londýn a Atlético Madrid) – Lucy Bronzeová (Ang./Olympique Lyon), Wendie Renardová (Fr./Olympique Lyon), Nilla Fischerová (Švéd./VfL Wolfsburg a Linköpings), Kelley O' Harová (USA/Utah Royal) – Julie Ertzová (USA/Chicago Red Stars), Amandine Henryová (Fr./Olympique), Rose Lavelleová (USA/Washington Spirit) – Megan Rapinoeová (USA/Reign FC), Alex Morganová (USA/Orlando Pride), Marta (Braz./Orlando Pri­de)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Futbalista roka Fifa #Alisson Becker #Megan Rapinoeová