Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tieto zápasy sme vybojovali pre fanúšikov. Budú nám chýbať

Je jediný futbalista v širokom kádri Slovana, ktorý má bohaté skúsenosti zo skupiny Európskej ligy.

19.09.2019 06:00
Suchockij Foto: ,
Obranca Slovana Arťom Suchockij (pri lopte).
debata

Vo svojom ukrajinskom klube Zorja Luhansk si v nej zahral dvakrát a narazil na silných súperov. Obranca Arťom Suchockij teraz čaká na svoju šancu aj do tretice – v tíme slovenského majstra.

Z ôsmich zápasov v predkole pohárov ste nastúpili v piatich. Miesto v základnej zostave nemáte isté…

Považujem to za normálne. V mužstve vládne konkurencia, o miesto musí každý bojovať. Nielen v zápase, aj v každom tréningu.

V prvých troch zápasoch ste nastúpili v základe. Potom ste sa objavili na ihrisku len ako striedajúci hráč, alebo ste vôbec nehrali. Nemrzí vás to?

Samozrejme, mrzí. Každý by chcel hrávať. A v európskej súťaži dvojnásobne. Čakal som, že budem hrávať viac. Ale som realista a niektoré veci musím akceptovať.

Ako si spomínate na stretnutia v Európskej lige v drese Zorje?

Boli to iné zápasy ako v lige. Iná úroveň i náboj. Veľký rozdiel. Pre futbalistu je to šanca ukázať sa. Hrať proti dobrým tímom a výnimočným hráčom. Je to zážitok, po ktorom všetci túžia.

Vášmu tímu sa nepodarilo ani v jednom prípade postúpiť…

Najmä pred troma rokmi nám žreb prisúdil silných súperov – Manchester United, Fenerbahce a Feyenoord. V tejto konkurencii sme sotva mohli pomýšľať na postup. Hoci hneď v úvode s Fenerbahce sme siahali na víťazstvo, ale v nadstavenom čase súper vyrovnal. Zostali nám dva body za remízy a veľa skúseností, ktoré sme mohli využiť v budúcnosti.

Obranca Slovana Bratislava Arťom Suchockij v... Foto: TASR, Martin Baumann
Suchockij Obranca Slovana Bratislava Arťom Suchockij v súboji s Jánom Bernátom zo Žiliny.

Už o rok ste hrali v skupine opäť. Pomohlo vám, že ste mali za sebou také ťažké stretnutia?

Určite. Do posledného stretnutia sme bojovali o postup. Hostili sme Bilbao a víťazstvo by nás posúvalo ďalej. Prvý zápas sme na jeho pôde vyhrali 1:0, ale doma sme mu podľahli 0:2.

Nastúpili ste aj proti berlínskej Herthe s dvoma slovenskými futbalistami. V tom čase ste ešte netušili, že raz zakotvíte na Slovensku…

To je pravda, ale Slovákov som si zapamätal. Asi aj preto, že Pekarík hral na kraji obrany ako ja a v tom čase bol oporou Herthy. Druhým bol Duda, v odvete v Berlíne hral výborne, patril k najlepším hráčom súpera.

Na ktorý zápas z Európskej ligy si špeciálne spomínate?

Možno na stretnutia s Manchestrom United s množstvom vynikajúcich hráčov. Najskôr sme mu podľahli 0:1. V domácej odvete som odohral celých 90 minút, podľahli sme 0:2. V oboch súbojoch nám dal gól Ibrahimovič. Ale pre taký tím ako Zorja bol výnimočný každý zápas. Neboli sme Šachtar Doneck, ktorý mohol čosi podobné zažívať v posledných rokoch pravidelne.

Aj Slovan hral už dva razy v skupine Európskej ligy, ale získal zo všetkých zápasov len bod. Je dostatočne silný, aby bol teraz úspešnejší?

Verím tomu. Myslím si, že máme šancu aj na postup. Ale budeme potrebovať k tomu aj dosť šťastia, len dobrý výkon nepostačí. Budeme bojovať vždy o tri body. Súperi to nebudú mať s nami ľahké.

Proti ktorému cítite najväčšiu šancu?

Šancu na bodový zisk máme s každým. Nie sme slabší ako ostatní, sú to porovnateľní súperi a skupina je veľmi vyrovnaná, nemá jednoznačného favorita. Neviem povedať, koľko bodov získame, ale môžem sľúbiť, že zabojujeme o každý.

Ktorý štýl hry vám najviac sedí?

Mám rád španielsky futbal, ktorý je technický. Z tímov, ktoré nás čakajú, sa mi páči najmä Wolverhampton. Podľa mňa nepreferuje typický anglický štýl. Hrá pekný futbal na troch obrancov. Podľa mňa to bude najťažší súper.

Keby ste si mohli vybrať, najradšej by ste nastúpili proti nemu?

Nemôžem si vyberať. Chcem hrať vždy, keď to bude možné. Je jedno proti komu.

Slovan začína s Besiktasom. Ten sezónu neodštartoval najlepšie. Čo od neho očakávate?

Pohárové zápasy sú o niečom inom. To nie je domáca liga. Dokonca si myslím, že keď bude menej koncentrovaný v lige, môže si to vynahradiť v európskej súťaži. Mrzí nás, že v hľadisku nebudú diváci. Tieto zápasy sme vybojovali aj pre nich. Ich podpora a aj atmosféra, ktorú vytvárajú, nám bude chýbať.

Žijete v Bratislave už bezmála dva roky. Ako sa tu cítite?

Mesto sa mi páči, už ho dobre poznám. Som rád, že tu môžem žiť a hrať. Nenudím sa tu.

V čom je život na Ukrajine iný ako v Bratislave?

Nevidím veľké rozdiely. Aj ľudia v oboch krajinách sú svojou mentalitou veľmi podobní.

Platí to aj o futbale?

Pred vojnou na Donbase sme mali výbornú ligu, do roku 2015 patrila medzi najlepšie v Európe. Pôsobili v nej viaceré silné tímy a v nich veľa výborných hráčov. Vojnový konflikt veľa zmenil. V kluboch nebolo odrazu dosť peňazí, priestor dostávali mladší hráči, kvalitní odchádzali. Doma som sa mohol posunúť vyššie už len do Dynama Kyjev či Šachtaru. Ale chcel som skúsiť niečo iné. V Slovane som spokojný.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Arťom Suchockij